Nedimović: Konkursi za subvencije u poljoprivredi u drugoj polovini februara

Nedimović: Konkursi za subvencije u poljoprivredi u drugoj polovini februara

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović najavio je da će u drugoj polovini februara biti objavljeni konkursi za subvencije u toj oblasti.

Kako je objasnio, reč je o subvencijama u četiri kategorije, odnosno za nabavku voćarskih i vinogradarskih traktora, subvencija za mlade poljoprivredne proizvođače, za unapređenje prerađivačkih kapaciteta i izgradnju objekata za skladištenje, sušenje i zamrzavanje proizvoda.

Konkursi će, dodao je, biti realizovani po drugačijem principu nego do sada, odnosno zainteresovani će konkurisati kod Uprave za agrarna plaćanja sa profakturama, nakon čega će dobijati odluku te Uprave da li je njihova investicija prihvaćena ili nije.

“Onda će imati rok od 60 ili 90 dana, u zavisnosti od vrste invcesticije, da je realizuju. Time se njima garantuje finansijska sigurnost, a mi ćemo moći da napravimo predvidivost tokom godina, da znamo šta smo odobrili”, rekao je Nedimović za TV Pink.

Ukoliko preostane sredstava, biće i drugog poziva, dodao je Nedimović i podvukao da će biti kontrola da li se subvencije koriste na pravi način.

Kada je reč o izvozu srpskih proizvoda, pre svega u Kinu, Nedimović kaže da se tržišta Kine i Rusije često posmatraju na površan način, ali da Srbiji trebaju tržišta koja nisu vezana samo za EU ili regon.

Ministar je najavio da će posle Kineske nove godine, u Srbiju doći delegacija iz tamošnjeg sektora prehrambene induistrije.

“To je ono što nama treba, moramo da razvijemo dodatne kapacitete u prerađivačkom sektoru, kako ne bismo prodavali jeftinu, a kvalitetnu sirovinu”, stav je ministra poljoprivrede.

Nedimović je pre nekoliko dana ugostio kineksog kolegu, kojem je zahvalan na toj, prvoj poseti jednog kineskom ministra poljoprivrede Srbiji.

Dodao je i da u narednih 15 dana očekuje javni poziv, kada je reč o tenderima za navodnjavanje, za 14 projekata.

“Nadam se da će doći sunce za naše sisteme za navodnjavanje. U petak smo završili poslednju stvar koja se tiče puštanja u postupak tendera za navodnjavanje. Voda je važan segment poljoprivrede i moramo na nju ozbiljnije da računamo nego u prethodnom periodu”, rekao je ministar.

Dodao je da će oko 30 miliona evra biti investirano kroz taj prokejat.

Nedimović je ukazao i da je Srbiji potrebno između 10.000 i 14.000 protivgradnih raketa, da bi se uspešno branila od grada, od kojeg voćarski krajevi trpe najviše štete.

Prema njegovim rečima, biće izdvojena sredstva kako bismo bili bolje opremljeni za sledeću godinu.

Međutim, dodaje da se moraju razviti i alternativni sistemi, odnosno ne samo fizička, već i finansijska odbrana, koja se odnosi na domen osiguranja i to ne samo poljoprirednih gazdinstava, već i republičkog budžeta.

“Da, kad dođe do štete, ne mora država da izdvaja novac iz budžeta, već i da ona sama zaštiti budžet. Sutra već imam sastanak sa ljudima iz Svetske banke u vezi sa tim”, rekao je Nedimović.

Ministar je posebno podvukao da je pre nekoliko dana EK dala pozitivan odgovor za otvaranje poglavlja 27, tako da sledi završavanje Akcionog plana.

Kako kaže, 80 odsto propisa koji moraju da se promene vezani su za poljoprivredu i životnu sredinu, što je ozbiljan posao.

Izvor:Tanjug
Previous Štajnmajer: Izborom Trampa, svet 20. veka je definitivno prevaziđen, pripremite se na neizvesnosti
Next Srbija od nautičkog turizma može da inkasira 10 miliona evra

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Michael Geoghegan: Ako Velika Britanija izabere Brexit, London postaje svetski finansijski centar

Napuštanje Evropske unije za Veliku Britaniju bi bilo pozitivno, jer bi tako „vratili kontrolu nad glavnim gradom“, rekao je bivši izvršni direktor najveće banke u Velikoj Britaniji HSBC Michael Geoghegan.

Društvo 0 Comments

Šabac, jedan od najboljih gradova i opština u regionu

Šabac je dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a gradonačelnik ističe važnost zapošljavanja što većeg broja ljudi i upošljavanje kapaciteta.

Agrobiznis 0 Comments

Zastoj u izvozu maline globalnog karaktera, rešenje problema u novim tržištima

Trenutni zastoj u prodaji maline je globalnog karaktera, a ne samo na nivou Srbije i Ministarstvo poljoprivrede radi na tome da proizvođačima i prerađivačima, odnosno hladnjačarima, pomogne da prevaziđu taj

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply