Vlada Srbije raspisuje konkurs za direktore 11 javnih preduzeća

Vlada Srbije raspisuje konkurs za direktore 11 javnih preduzeća

Ministarstvo privrede pokrenulo je postupak izbora 11 direktora javnih preduzeća, a Vlada Srbije će naredne nedelje objaviti konkurse, piše “Blic”.

Na spisku onih koji će probiti led, između ostalih se, prema saznanjima lista, nalaze JP “Putevi Srbije”, “Koridori”, “Državna lutrija Srbije”, ali i “Emisiona tehnika”.

Spisak “11 veličanstvenih”, koji će prvi biti izabrani po uslovima iz novog Zakona o javnim preduzećima, biće uskoro proširen i na ostale kompanije čiji je osnivač Republika Srbija.

To praktično znači da će se do 4. marta sukcesivno raspisivati konkursi i za izbor rukovodilaca u preostalih 26 kompanija.

Drugim rečima, Vlada je odlučila da za sve fotelje rukovodilaca, a ne samo za one koje su bile privremenog karaktera, raspiše konkurse.

Ovakav scenario indirektno je najavio i ministar privrede Goran Knežević, koji je obećao da će se u januaru raspisati konkursi za gotovo sva javna preduzeća.

To obećanje je i ispunio, čime je napravio i prvi korak za odlazak u istoriju v. d. stanja, koje je u Srbiji carovalo poslednjih godina, pa i decenija. Naime, to nije samo patent ove vlasti, već i prethodnih vlasti, a trenutno su u ovakvom statusu 23 direktora.

Uslovi za izbor

-da je punoletan i poslovno sposoban

-da ima visoko obrazovanje od najmanje četiri godine i najmanje pet godina iskustva na tim poslovima
najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća

-da poznaje oblast korporativnog upravljanja
iskustvo u organizovanju rada i u vođenju poslova

-da nije član organa političke stranke (da mu je određeno mirovanje)

-da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci

-da mu nisu izrečene mere obaveznog psihijatrijsko lečenje, lečenja od narkomanije i alkoholizma

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže da je odlučeno da se u prvom talasu raspiše konkurs za ona javna preduzeća gde privremeno rukovođenje dugo traje, ali i tamo gde je procenjeno da nisu nađena adekvatna kadrovska rešenja.

Izvor:Blic
Previous Mihajlović: Protivnika kandidature Vučića ima i u SNS; Blic: Nikolić ucenjuje SNS podrškom Jeremiću?
Next Ove valute strahuju od nove američke administracije, trgovci u stanju pripravnosti

You might also like

Karijera 0 Comments

Sajam zapošljavanja TOP JOB 4. i 5. aprila u Belexpocentru

Sajam zapošljavanja TOP JOB održava se po deveti put, 4. i 5. aprila u Belexpocentru uz podršku dugogodišnjeg partnera Nacionalne službe za zapošljavanje i prijatelja sajma kompanije NIS.

Karijera 0 Comments

Austrija traži radnike, osnovni uslov poznavanje nemačkog jezika

Kuvari u Austriji mogu mesečno da zarade i od 1.600 do 1.900 evra neto plate u zimskoj sezoni, a sobarice oko 1.400 evra.

Karijera 0 Comments

Obuka za rukovaoce građevinskim mašinama, dobrodošle devojke koje interesuje ova vrsta posla

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije otvorili su konkurs za pohađanje dvonedeljne obuke za rukovaoce građevinskim mašinama – viljuškarom, bagerom i dizalicom. Rok

2 Comments

  1. Marko
    January 21, 10:52 Reply
    Kakvo zamajavanje naroda -da nije član organa političke stranke (da mu je određeno mirovanje). Sta to znaci da mu je odredjeno mirovanje? - To znaci. Mi ti stranacki zavrsimo da budes direktor, ti ces posle da radis sta ti mi kazemo, nebitno da li si i koliko strucan i posten i da li je to zakonski , a za to vreme mi te prijavimo kao da ti mirujes u nasoj stranci. HA HA HA .E Srbijo jadna ti, neces jos dugo.
  2. sasa
    January 21, 11:24 Reply
    Ovi misle da smo maloumni

Leave a Reply