Vlada Srbije raspisuje konkurs za direktore 11 javnih preduzeća

Vlada Srbije raspisuje konkurs za direktore 11 javnih preduzeća

Ministarstvo privrede pokrenulo je postupak izbora 11 direktora javnih preduzeća, a Vlada Srbije će naredne nedelje objaviti konkurse, piše “Blic”.

Na spisku onih koji će probiti led, između ostalih se, prema saznanjima lista, nalaze JP “Putevi Srbije”, “Koridori”, “Državna lutrija Srbije”, ali i “Emisiona tehnika”.

Spisak “11 veličanstvenih”, koji će prvi biti izabrani po uslovima iz novog Zakona o javnim preduzećima, biće uskoro proširen i na ostale kompanije čiji je osnivač Republika Srbija.

To praktično znači da će se do 4. marta sukcesivno raspisivati konkursi i za izbor rukovodilaca u preostalih 26 kompanija.

Drugim rečima, Vlada je odlučila da za sve fotelje rukovodilaca, a ne samo za one koje su bile privremenog karaktera, raspiše konkurse.

Ovakav scenario indirektno je najavio i ministar privrede Goran Knežević, koji je obećao da će se u januaru raspisati konkursi za gotovo sva javna preduzeća.

To obećanje je i ispunio, čime je napravio i prvi korak za odlazak u istoriju v. d. stanja, koje je u Srbiji carovalo poslednjih godina, pa i decenija. Naime, to nije samo patent ove vlasti, već i prethodnih vlasti, a trenutno su u ovakvom statusu 23 direktora.

Uslovi za izbor

-da je punoletan i poslovno sposoban

-da ima visoko obrazovanje od najmanje četiri godine i najmanje pet godina iskustva na tim poslovima
najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća

-da poznaje oblast korporativnog upravljanja
iskustvo u organizovanju rada i u vođenju poslova

-da nije član organa političke stranke (da mu je određeno mirovanje)

-da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci

-da mu nisu izrečene mere obaveznog psihijatrijsko lečenje, lečenja od narkomanije i alkoholizma

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže da je odlučeno da se u prvom talasu raspiše konkurs za ona javna preduzeća gde privremeno rukovođenje dugo traje, ali i tamo gde je procenjeno da nisu nađena adekvatna kadrovska rešenja.

Izvor:Blic
Previous Mihajlović: Protivnika kandidature Vučića ima i u SNS; Blic: Nikolić ucenjuje SNS podrškom Jeremiću?
Next Ove valute strahuju od nove američke administracije, trgovci u stanju pripravnosti

You might also like

Karijera 0 Comments

NIS učesnik na sajmu poslova i stručnih praksi “Jobfair 16”

Kompanija NIS učestvuje na Sajmu poslova i stručnih praksi “Jobfair 16 – Kreiraj svoju budućnost” koji se organizuje u Zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu. 

Karijera 12 Comments

Najgorih 10 zanimanja u 2016. godini

“CareerCast” je koristeći metodologiju koja analizira uticaj okruženja na osobu, zaradu, mogućnost za napredovanje i 11 različitih faktora stresa, došao je do zaključka da je najbolji posao kojim se možete

Preduzetništvo 0 Comments

PKS pozvala zainteresovane da se prijave za obuku upravnika stambenih zgrada

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je danas građane zainteresovane da postanu profesionalni upravnici stambenih zgrada, da se prijave za obuku, polože ispit i steknu licencu.

2 Comments

  1. Marko
    January 21, 10:52 Reply
    Kakvo zamajavanje naroda -da nije član organa političke stranke (da mu je određeno mirovanje). Sta to znaci da mu je odredjeno mirovanje? - To znaci. Mi ti stranacki zavrsimo da budes direktor, ti ces posle da radis sta ti mi kazemo, nebitno da li si i koliko strucan i posten i da li je to zakonski , a za to vreme mi te prijavimo kao da ti mirujes u nasoj stranci. HA HA HA .E Srbijo jadna ti, neces jos dugo.
  2. sasa
    January 21, 11:24 Reply
    Ovi misle da smo maloumni

Leave a Reply