Ruska ekonomija bi mogla ostvariti rast od 2 % u 2017.

Ruska ekonomija bi mogla ostvariti rast od 2 % u 2017.

Ukoliko ne bude spoljnih šokova, ruska ekonomija bi mogla ostvariti rast od 2 odsto u 2017. godini, izjavio je ruski ministar ekonomije Maxim Oreshkin.

On je, na marginama poslednjeg dana održavanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekao da Rusija neće odustati od slobodno plivajućeg kursa rublje, koji je centralna banka Rusije uvela kako bi pomogla ekonomiji u 2014. godini, a čiji je cilj očuvanje zlatnih i deviznih rezervi, prenosi agencija Reuters.

Jedina mera za ublažavanje kolebanja rublje će, kako je naveo, biti ograničavanje potrošnje budžetskih prihoda dobijenih prodajom nafte i gasa.

Centralna banka Rusije je saopštila u četvrtak da bi mogla početi sa kupovinom deviza ukoliko cene nafte ostanu visoke, navodi britanska agencija.

Ekonomija Rusija je prošle godine pala u rasponu od između 0,5 i 0,6 odsto, prema preliminarnim podacima, zbog niskih cena nafte i zapadnih sankcija.

Ipak, oporavak cena nafte, zahvaljujući prošlomesečnom dogovoru Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje nafte, omogućio je nešto pozitivnije perspektive ruskoj ekonomiji za ovu godinu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Rast Wall Streeta na dan Trumpove inauguracije
Next Zakupite garažu u Kneza Miloša na 30 godina, cena do 30.000 evra

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Potrošačke cene u Srbiji u februaru smanjene za 0,1 odsto

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je u februaru ove godine zabeležena mesečna deflacija od 0,1 odsto, odnosno za toliko su u odnosu na januar bile niže maloprodajne

Svetske berze 0 Comments

MMF: Smanjena prognoza rasta za Veliku Britaniju i SAD

Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Velika Britanija i SAD imaće manji privredni rast ove godine nego što je ranije predviđeno.

Svetske berze 0 Comments

Christine Lagarde: Tržišne oscilacije nisu razlog za zabrinutost zahvaljujući snažnoj ekonomiji

Oštre oscilacije cena na globalnim finansijskim tržištima u proteklih nekoliko dana nisu razlog za zabrinutost budući da je ekonomski rast snažan ali reforme su i dalje potrebne kako bi se otklonile

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply