Otvorena Bank of China u Beogradu

Otvorena Bank of China u Beogradu

Bank of China danas je otvorena u Beogradu, a njenim dolaskom po rečima predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje se “eksponencijalni rast investicija u Srbiju”.

“U tom smo uverenju i zbog činjenice da je ova banka otpočela finansiranje Železare u Smederevu. Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo Hestila naša Železara će poslovati bolje nego ikada u svojoj istoriji”, rekao je Nikolić na svečanosti u Palati Srbija.

Po njegovim rečima, ulaganje Kine u Srbiju posle Smederevske železare, Pupinovog mosta i drugih infrastrukturnih projekata naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija nastavlja se dolaskom Kineske banke od koje se “očekuje realizacija finansiranja izgradnje proizvodnih pogona, što podrazumeva veliki broj zapošljavanja građana Srbije”.

“Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od preko milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodno trgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Rusijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine”, kazao je Nikolić.

On je podsetio i da najveći infrastrukturni projekat na svetu “Jedan pojas, jedan put” obuhvata Srbiju kojim ona postaje najvažnija tačka razvoja projekta sa namerom da bude glavno saobraćajno i svako drugo čvorište.

Nikolić je istakao da je saradnja Srbije i Kine sveobuhvatna i da kao takva postaje primer svima kako bi trebalo da saradjuje država sa državom bez obzira na veličinu, moć i udaljenost.

foto: Wall Street Journal

foto: Wall Street Journal

Predsednik Upravnog odbora Kineske banke Tian Guoli rekao je da se nada da će njenim otvaranjem biti produbljena saradnja izmedju dve zemlje, u korist privrede i stanovništva.

On je istakao da se poslednjih godina unapređivala ekonomska saradnja Srbije i Kine i da je Srbija postala prvi strateški partner Kine u regionu.

Po njegovim rečima, otvaranje te banke u Srbiji je dokaz prijateljstva dve zemlje.

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da su otvaranjem banke srpsko-kineski odnosi ušli u novu fazu.

“Kineska banka treba ne samo da podrži kineske kompanije već i da srpskim približi kinesko tržište”, rekao je Vujović.

On je ocenio da će se otvaranjem Kineske banke produbiti kvalitet saradnje dve zemlje i da se očekuje da Srbija preko te banke jeftinije finansira svoj dug.

“Banka će doprineti i benefitima koji nisu usmereni samo na kratkoročno finansiranje već i na dugoročno, kako zahtevaju projekti u energetici”, rekao je Vujović.

On je tokom govora podsetio i da je kineska Izvozno kreditna banka u Srbiji finansirala više projekata vrednih oko dve milijarde evra.

Prema rečima ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga (Li Manchang), Kineska banka u Srbiji neće izneveriti očekivanja već će produbiti stratešku saradnju.

“Dolazak banke je posledica dogovora o strateškom pratnerstvu predsednika Srbije Tomislva Nikolića i predsednika Kine Xi Jinpinga”, podestio je je Li Mančang.

Ta banka će, kako je istakao ambasador, pružati usluge zemljama iz regiona Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i zemljama bivše Jugoslavije.

U Palati Srbija povodom otvaranja banke priredjen je doček kineskoj delegaciji. U Palati su bili prisutni članove republičke i gradske vlasti.

Tian Guoli i Nikolić su potom obišli i centralu banke koja se nalazi na Novom Beogradu u Bulevaru Zorana Đinđića.

Kineska banka će u Srbiji poslovati pod imenom “Bank of China Srbije a.d. Beograd”.

Kineska banka osnovana je 1912. godine u Šangaju i danas posluje u 51 državi sveta. Ta banka se bavi investicionim bankarstvom, osiguranjem, direktnim investicijama, upravljanjem fondovima i lizingom aviona. Prema podacima časopisa “Banker” Kineska banka je četvrta po visini kapitala medju 1.000 banaka u svetu, a na isto mesto je po tržišnoj vrednosti svrstava i “Fords global 2000”.Na kraju 2015. godine ukupna aktiva te banke je dostigla iznos od 2.590 milijardi dolara. Kineska banka je 2013. godine počela da radi u Mađarskoj, 2015. je otvorila filijalu u Pragu, a 2016. u Beču.

Izvor:Beta
Previous Angela Merkel: Odnosi Nemačke i SAD neće biti manje važni u dolazećim godinama nego ranije
Next SAD ne šalju delegaciju na mirovne pregovore o Siriji u Kazahstanu

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Marko Čadež: Investicije američkih kompanija 4 milijarde dolara

Američke kompanije investirale su četiri milijarde dolara u Srbiju jer je naša zemlja postala poželjna i stabilna investiciona destinacija a preko Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbija ima pristup na tržište

Prehrambena industrija 0 Comments

Ministar Vujović: Akcize na domaća alkoholna pića neće se povećavati

Ministarstvo finansija Srbije predložilo je Vladi da se akcize na domaća alkoholna pića ne povećavaju, a za duvan je pripremljen novi kalendar prema kojem ce akcize i narednih pet godina

Tema dana 0 Comments

Predsednik ECB nagovestio proširenje monetarnih podsticaja

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je izjavio da oporavak evrozone još nije dovoljno jak i da se i dalje uveliko oslanja na ultra-labavu ECB-ovu monetarnu politiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply