Otvorena Bank of China u Beogradu

Otvorena Bank of China u Beogradu

Bank of China danas je otvorena u Beogradu, a njenim dolaskom po rečima predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje se “eksponencijalni rast investicija u Srbiju”.

“U tom smo uverenju i zbog činjenice da je ova banka otpočela finansiranje Železare u Smederevu. Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo Hestila naša Železara će poslovati bolje nego ikada u svojoj istoriji”, rekao je Nikolić na svečanosti u Palati Srbija.

Po njegovim rečima, ulaganje Kine u Srbiju posle Smederevske železare, Pupinovog mosta i drugih infrastrukturnih projekata naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija nastavlja se dolaskom Kineske banke od koje se “očekuje realizacija finansiranja izgradnje proizvodnih pogona, što podrazumeva veliki broj zapošljavanja građana Srbije”.

“Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od preko milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodno trgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Rusijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine”, kazao je Nikolić.

On je podsetio i da najveći infrastrukturni projekat na svetu “Jedan pojas, jedan put” obuhvata Srbiju kojim ona postaje najvažnija tačka razvoja projekta sa namerom da bude glavno saobraćajno i svako drugo čvorište.

Nikolić je istakao da je saradnja Srbije i Kine sveobuhvatna i da kao takva postaje primer svima kako bi trebalo da saradjuje država sa državom bez obzira na veličinu, moć i udaljenost.

foto: Wall Street Journal

foto: Wall Street Journal

Predsednik Upravnog odbora Kineske banke Tian Guoli rekao je da se nada da će njenim otvaranjem biti produbljena saradnja izmedju dve zemlje, u korist privrede i stanovništva.

On je istakao da se poslednjih godina unapređivala ekonomska saradnja Srbije i Kine i da je Srbija postala prvi strateški partner Kine u regionu.

Po njegovim rečima, otvaranje te banke u Srbiji je dokaz prijateljstva dve zemlje.

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da su otvaranjem banke srpsko-kineski odnosi ušli u novu fazu.

“Kineska banka treba ne samo da podrži kineske kompanije već i da srpskim približi kinesko tržište”, rekao je Vujović.

On je ocenio da će se otvaranjem Kineske banke produbiti kvalitet saradnje dve zemlje i da se očekuje da Srbija preko te banke jeftinije finansira svoj dug.

“Banka će doprineti i benefitima koji nisu usmereni samo na kratkoročno finansiranje već i na dugoročno, kako zahtevaju projekti u energetici”, rekao je Vujović.

On je tokom govora podsetio i da je kineska Izvozno kreditna banka u Srbiji finansirala više projekata vrednih oko dve milijarde evra.

Prema rečima ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga (Li Manchang), Kineska banka u Srbiji neće izneveriti očekivanja već će produbiti stratešku saradnju.

“Dolazak banke je posledica dogovora o strateškom pratnerstvu predsednika Srbije Tomislva Nikolića i predsednika Kine Xi Jinpinga”, podestio je je Li Mančang.

Ta banka će, kako je istakao ambasador, pružati usluge zemljama iz regiona Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i zemljama bivše Jugoslavije.

U Palati Srbija povodom otvaranja banke priredjen je doček kineskoj delegaciji. U Palati su bili prisutni članove republičke i gradske vlasti.

Tian Guoli i Nikolić su potom obišli i centralu banke koja se nalazi na Novom Beogradu u Bulevaru Zorana Đinđića.

Kineska banka će u Srbiji poslovati pod imenom “Bank of China Srbije a.d. Beograd”.

Kineska banka osnovana je 1912. godine u Šangaju i danas posluje u 51 državi sveta. Ta banka se bavi investicionim bankarstvom, osiguranjem, direktnim investicijama, upravljanjem fondovima i lizingom aviona. Prema podacima časopisa “Banker” Kineska banka je četvrta po visini kapitala medju 1.000 banaka u svetu, a na isto mesto je po tržišnoj vrednosti svrstava i “Fords global 2000”.Na kraju 2015. godine ukupna aktiva te banke je dostigla iznos od 2.590 milijardi dolara. Kineska banka je 2013. godine počela da radi u Mađarskoj, 2015. je otvorila filijalu u Pragu, a 2016. u Beču.

Izvor:Beta
Previous Angela Merkel: Odnosi Nemačke i SAD neće biti manje važni u dolazećim godinama nego ranije
Next SAD ne šalju delegaciju na mirovne pregovore o Siriji u Kazahstanu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija na rekordnom nivou

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija ove je godine, najviše zahvaljujući američkim preduzećima, porasla za 1.861 milijardu dolara ili 12 odsto u odnosu na kraj mart 2016., te je dostigla rekordnu

Najvažnije vesti 0 Comments

Notari ne naplaćuju naplatu određenih dokumenata

Građani kod notara mogu besplatno da overe svedočanstva za upis u srednju školi i fakultet, ali i dokument za socijlano osiguranje, boračko-invalidsku zaštitu i brojna druga.

Makroekonomija 0 Comments

Slovenija: Rast BDP-a ove godine 4,7 odsto

Banka Slovenije je povećala prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Slovenije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply