Wall Street: Daw Jones opet beleži pad

Wall Street: Daw Jones opet beleži pad

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones oslabio peti dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči inauguracije novog američkog predsednika Donalda Trumpa.

Dow Jones oslabio je 0,37 odsto, na 19.732 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 odsto, na 2.263 boda, a Nasdaq indeks 0,28 odsto, na 5.540 bodova.

Slabljenje Dow Jones indeksa pet dana zaredom nije zabeleženo od pre 8. novembra, kada je Donald Trump pobedio u trci za Belu kuću.

Od tada su cene akcija snažno rasle, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje te ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati rast ekonomije.

Zahvaljujući tome, od izbora je S&P 500 indeks na dobitku 5,8 odsto.

No, poslednjih nedelja tržište je izgubilo na zamahu jer ulagači nisu sigurni da će svi Trumpovi planovi dobiti ′zeleno svetlo′ u Kongresu. Ulagači se nadaju da će Trump objaviti detalje o svojim budućim politikama na inauguraciji u petak.

“Bilo je puno špekulacija o prodaji akcija jer je potrebno puno vremena da Trump svoje predloge progura. Stoga se čini da je tržište zastalo i da se konsoliduje”, kaže Robert Pavlik, strateg u fondu Boston Private Wealth.

Među najvećim gubitnicima, s padom od 0,6 odsto, juče je bio finansijski sektor, koji je poslednjih meseci snažno rastao jer se očekuje da će američka centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata, ali i da će Trump održati obećanje o labavljenju regulacija u tom sektoru.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,54 odsto, na 7.208 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 odsto, na 11.596 bodova, a pariski CAC 0,25 odsto, na 4.841 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Direktor Microsoft-a odgovorio na poziv Trumpa da se zadrže poslovi u SAD
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pao

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Zabrinutost zbog inflacije

Pad cena akcija usledio je nakon što je objavljeno da su u aprilu potrošačke cene porasle 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, najviše u poslednje tri godine, dok su na godišnjem

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Nasdaq na rekordnom nivou zahvaljujući Appleu

Na Wall Streetu je u utorak u mirnom trgovanju S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa zbog pada energetskog sektora, dok je Nasdaq dostigao novi rekord zahvaljujući usponu cene akcije

Najvažnije vesti 0 Comments

EBRD emituje obveznice denominovane u dinarima

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) emitovala je prvih 250 obveznica denominovinah u dinarima u vrednosti od 2,5 milijardi dinara, koje će biti iskorišćene za odobravanje dinarskih kredita, a

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply