Wall Street: Daw Jones opet beleži pad

Wall Street: Daw Jones opet beleži pad

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones oslabio peti dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči inauguracije novog američkog predsednika Donalda Trumpa.

Dow Jones oslabio je 0,37 odsto, na 19.732 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 odsto, na 2.263 boda, a Nasdaq indeks 0,28 odsto, na 5.540 bodova.

Slabljenje Dow Jones indeksa pet dana zaredom nije zabeleženo od pre 8. novembra, kada je Donald Trump pobedio u trci za Belu kuću.

Od tada su cene akcija snažno rasle, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje te ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati rast ekonomije.

Zahvaljujući tome, od izbora je S&P 500 indeks na dobitku 5,8 odsto.

No, poslednjih nedelja tržište je izgubilo na zamahu jer ulagači nisu sigurni da će svi Trumpovi planovi dobiti ′zeleno svetlo′ u Kongresu. Ulagači se nadaju da će Trump objaviti detalje o svojim budućim politikama na inauguraciji u petak.

“Bilo je puno špekulacija o prodaji akcija jer je potrebno puno vremena da Trump svoje predloge progura. Stoga se čini da je tržište zastalo i da se konsoliduje”, kaže Robert Pavlik, strateg u fondu Boston Private Wealth.

Među najvećim gubitnicima, s padom od 0,6 odsto, juče je bio finansijski sektor, koji je poslednjih meseci snažno rastao jer se očekuje da će američka centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata, ali i da će Trump održati obećanje o labavljenju regulacija u tom sektoru.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,54 odsto, na 7.208 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 odsto, na 11.596 bodova, a pariski CAC 0,25 odsto, na 4.841 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Direktor Microsoft-a odgovorio na poziv Trumpa da se zadrže poslovi u SAD
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pao

You might also like

Evropske berze u haosu, indeksi pali preko 10 odsto

Investitori na berzama širom sveta rasprodaju akcije koje se smatraju rizičnim i traže utočište u onima koje se smatraju bezbednim, poput zlata, švajcarskog franka, jena, nakon što su Britanci izglasali

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Indekse pritisle niže cene farmaceutskih akcija

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u četvrtak su bili u minusu,najviše zbog pada cena akcija farmaceutske industrije nakon što je novoizabrani američki predsednik Donald Trump na novinskoj konferenciji dan ranije upozorio

Svetske berze 4 Comments

NAJSIGURNIJA INVESTICIJA: Zlatne poluge od 1, 5, 10 i 100 grama dostupne i u Srbiji

Ulaganje u investiciono zlato, odnosno zlato najvise čistoće, predstavlja najsigurniji vid ulaganja, a kupci mogu biti i pravna i fizička lica u Srbiji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply