UniCredit podigao prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017. na 3%

UniCredit podigao prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017. na 3%

UniCredit banka je povećala prognozu ekonomskog rasta Srbije za tekuću na 3%, što je 0,6 procentnih poena više u odnosu na prethodnu prognozu iz septembra.

UniCredit je, takođe, ocenila da se domaća ekonomija nalazi u najboljem stanju od globalne finansijske krize.

Banka procenjuje da je BDP Srbije prošle godine porastao 2,7%, što je 0,1 procentni poen više u odnosu na septembarsku prognozu, navodi se u kvartalnom izveštaju za zemlje srednje i istočne Evrope. Za 2018. godinu UniCredit predviđa identičnu stopu rasta kao i u tekućoj godini od 3%.

Foto:www.fibre2fashion.com

Foto:www.fibre2fashion.com

Banka navodi da će državne investicije u infrastrukturu ostali najveći pokretač rasta u 2017, uzevši u obzir projekte putne i železničke infrastrukture finansirane zajmovima iz Rusije, Kine i Azerbejdžana.

“Dobra žetva i nove strane investicije u teškoj industriji, proizvodnji auto delova i poljoprivredi mogle bi održati rast izvoza iznad 5%, nadomestivši pad proizvodnje Fiata, najvećeg srpskog izvoznika”, navodi UniCredit.

Za narednu godinu banka očekuje da privatna potrošnja igra značajniju ulogu u održavanju nivoa ekonomskog rasta do 3%. U isto vreme, javne investicije bi mogle usporiti, sve dok vlada ne smanji gubitke državnih preduzeća ili ne poveća zaduživanje.

Glavni rizici su izloženost kreditima u stranoj valuti i potencijalni prevremeni izbori u aprilu, napominje UniCredit, preporučivši vladi da emituje obveznice denominovane u evrima kako bi stabilizovala eksterno finansiranje i smanjila pritisak na lokalnom tržištu, prenosi Wisebroker.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Australijska berza: Indeks S&P/ASX200 oslabio 1,2% za nedelju dana, nacionalna valuta i zlato dobitnici
Next Grawe osiguranje preuzima Merkur

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Javni dug Srbije oboren u maju na 67,1 odsto BDP-a

Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja 2017. godine oko 24,06 milijardi evra, što je 67,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je Ministarstvo finansija.

Makroekonomija 0 Comments

Ukupan svetski dug 63 triliona dolara

Ako sumiramo sav novac koji su pozajmile svetske zemlje, ukupni svetski dug iznosi oko 63 triliona dolara.

Makroekonomija 0 Comments

Kratka istorija američkih trgovinskih ratova

Istorija je puna trgovinskih ratova. U većini slučajeva, posledice su uglavnom ekonomske – trgovinske barijere se uspostave, a zatim slede odgovori.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply