UniCredit podigao prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017. na 3%

UniCredit podigao prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017. na 3%

UniCredit banka je povećala prognozu ekonomskog rasta Srbije za tekuću na 3%, što je 0,6 procentnih poena više u odnosu na prethodnu prognozu iz septembra.

UniCredit je, takođe, ocenila da se domaća ekonomija nalazi u najboljem stanju od globalne finansijske krize.

Banka procenjuje da je BDP Srbije prošle godine porastao 2,7%, što je 0,1 procentni poen više u odnosu na septembarsku prognozu, navodi se u kvartalnom izveštaju za zemlje srednje i istočne Evrope. Za 2018. godinu UniCredit predviđa identičnu stopu rasta kao i u tekućoj godini od 3%.

Foto:www.fibre2fashion.com

Foto:www.fibre2fashion.com

Banka navodi da će državne investicije u infrastrukturu ostali najveći pokretač rasta u 2017, uzevši u obzir projekte putne i železničke infrastrukture finansirane zajmovima iz Rusije, Kine i Azerbejdžana.

“Dobra žetva i nove strane investicije u teškoj industriji, proizvodnji auto delova i poljoprivredi mogle bi održati rast izvoza iznad 5%, nadomestivši pad proizvodnje Fiata, najvećeg srpskog izvoznika”, navodi UniCredit.

Za narednu godinu banka očekuje da privatna potrošnja igra značajniju ulogu u održavanju nivoa ekonomskog rasta do 3%. U isto vreme, javne investicije bi mogle usporiti, sve dok vlada ne smanji gubitke državnih preduzeća ili ne poveća zaduživanje.

Glavni rizici su izloženost kreditima u stranoj valuti i potencijalni prevremeni izbori u aprilu, napominje UniCredit, preporučivši vladi da emituje obveznice denominovane u evrima kako bi stabilizovala eksterno finansiranje i smanjila pritisak na lokalnom tržištu, prenosi Wisebroker.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Australijska berza: Indeks S&P/ASX200 oslabio 1,2% za nedelju dana, nacionalna valuta i zlato dobitnici
Next Grawe osiguranje preuzima Merkur

You might also like

Makroekonomija 3 Comments

Srbija prva u regionu i 59. u svetu po količini zlata

Prema poslednjoj analizi Svetskog saveta za zlato Srbija je sa 17 tona zlatnih poluga, što čini blizu pet odsto ukupnih deviznih rezervi vodeća zemlja u regionu po količini plemenitog metala

Najvažnije vesti 0 Comments

Decembarska inflacija u Srbiji 3 odsto

Inflacija u Srbiji je u decembru 2017. godine iznosila tri odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine.

Makroekonomija 0 Comments

Egipat najavljuje privredni rast od 5 odsto

Egipat planira privredni rast od pet odsto za fiskalnu godinu 2017/2018, saopštilo je danas egipatsko Ministarstvo finansija dok vlada suočena s političkom i bezbednosnom nestabilnošću želi da oživi svoju ekonomiju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply