UniCredit podigao prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017. na 3%

UniCredit podigao prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017. na 3%

UniCredit banka je povećala prognozu ekonomskog rasta Srbije za tekuću na 3%, što je 0,6 procentnih poena više u odnosu na prethodnu prognozu iz septembra.

UniCredit je, takođe, ocenila da se domaća ekonomija nalazi u najboljem stanju od globalne finansijske krize.

Banka procenjuje da je BDP Srbije prošle godine porastao 2,7%, što je 0,1 procentni poen više u odnosu na septembarsku prognozu, navodi se u kvartalnom izveštaju za zemlje srednje i istočne Evrope. Za 2018. godinu UniCredit predviđa identičnu stopu rasta kao i u tekućoj godini od 3%.

Foto:www.fibre2fashion.com

Foto:www.fibre2fashion.com

Banka navodi da će državne investicije u infrastrukturu ostali najveći pokretač rasta u 2017, uzevši u obzir projekte putne i železničke infrastrukture finansirane zajmovima iz Rusije, Kine i Azerbejdžana.

“Dobra žetva i nove strane investicije u teškoj industriji, proizvodnji auto delova i poljoprivredi mogle bi održati rast izvoza iznad 5%, nadomestivši pad proizvodnje Fiata, najvećeg srpskog izvoznika”, navodi UniCredit.

Za narednu godinu banka očekuje da privatna potrošnja igra značajniju ulogu u održavanju nivoa ekonomskog rasta do 3%. U isto vreme, javne investicije bi mogle usporiti, sve dok vlada ne smanji gubitke državnih preduzeća ili ne poveća zaduživanje.

Glavni rizici su izloženost kreditima u stranoj valuti i potencijalni prevremeni izbori u aprilu, napominje UniCredit, preporučivši vladi da emituje obveznice denominovane u evrima kako bi stabilizovala eksterno finansiranje i smanjila pritisak na lokalnom tržištu, prenosi Wisebroker.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Australijska berza: Indeks S&P/ASX200 oslabio 1,2% za nedelju dana, nacionalna valuta i zlato dobitnici
Next Grawe osiguranje preuzima Merkur

You might also like

Makroekonomija 1Comments

Eurostat: U Srbiji najveća nejednakost prihoda u Evropi

Najnoviji izveštaj evropskog statističkog zavoda Eurostat pokazuje da je nejednakost prihoda u Srbiji veća nego u bilo kojoj zemlji EU, ali i u Makedoniji i Turskoj. Srbija je i među

Makroekonomija 0 Comments

Igor Mirović: Vojvodina u suficitu 5,6 milijardi dinara

U budžetu Vojvodine ostvaren je suficit više od 5,6 milijardi dinara kao rezultat štednje u proteklih šest meseci, izjavio predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Makroekonomija 0 Comments

Vijetnam preuzeo udeo na EU tržištu od drugih azijskih država

Vijetnam je preuzeo deo tržišta Evropske unije od drugih jugoistočno azijskih nacija prošle godine. Postoji velika mogućnost nastavka ovog trenda s obzirom na zaključen ugovor o slobodnoj trgovini sa ovim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply