Novi zakon staje na put neplanskom otvaranju apoteka

Novi zakon staje na put neplanskom otvaranju apoteka

Novi Nacrt zakona o apotekarskoj delatnosti, između ostalog, predviđa rešavanje neplanskog otvaranja apoteka i uvođenje jedinstvene cene leka.

Predsednica Udruženja farmaceuta Vojvodine Ivana Štrbac kaže da je “stupanje na snagu Zakona o apotekarskoj delatnosti je prvi korak ka rešavanju gorućih problema na koje je ukazivalo Udruženje farmaceuta Vojvodine, kao i ostala strukovna udruženja i pojedinci relevantni za struku”.

Konkretno, ovim zakonom staćemo na put neplanskom otvaranju apoteka, jer u nacrtu zakona je predloženo da poštovanje demografskih i geografskih principa, kao u svim sređenim sistemima. Minimalna udaljenost između apoteka treba da bude 300 metara i da svakoj apoteci gravitira oko 4.000 stanovnika – objašnjava Štrbac i napominje da je rad u apotekama po propisima struke imperativ, a kaže da zakon predviđa i formiranje farmaceutske inspekcije, koja će preuzeti kompletan nadzor nad apotekarskom delatnošću.

Ona navodi da će podzakonskim aktima i pravilnicima biti dopunjeni detalji oko jedinstvenih uslova poslovanja, kao što su jedinstvena cena leka na kojoj insistira struka, kao i kaznene odredbe za kršenje pravila, ukoliko se ona ne budu poštovala.

– U nacrtu zakona jasno je definisano ko može da otvori apoteku, a ko ne, kao i uslovi koji moraju da budu ispunjeni pri otvaranju apoteke, kako u privatnoj, tako i u javnoj svojini u pogledu kvadrature, kadra i ostalih uslova – dodaje Ivana Štrbac i napominje da zakon predviđa i reguliše još mnogo aspekata apotekarske delatnosti.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Airbus razvija leteći automobil pod nazivom Vahana
Next Evropske berze: Ulagači na oprezu uoči inauguracije Donalda Trumpa

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Olakšice za početnike u poslovanju od 1. oktobra

Poreske olakšice za početnike u poslovanju primenjivaće se od 1. oktobra ove godine, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Najvažnije vesti 1Comments

Željko Sertić: 10.000 radnih mesta u auto-industriji

Vlada Srbije obezbedila je otvaranje 10.000 novih radnih mesta u auto-industriji Srbije u naredne dve godine, rekao je ministar privrede Željko Sertić. 

Kako trgovanjem Opcijama upravljati izloženošću riziku na deviznom tržištu

Investiranje na deviznom tržištu postaje sve popularnije širom sveta jer investitori i špekulanti traže mogućnost za profit na nestabilnim tržištima valuta putem kratkoročne kupovine i prodaje valuta. Kao najveće svetsko

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply