Nafta, zlato, industrijski metali…, mnogo je prepreka pred njima u prvom kvartalu 2017.

Nafta, zlato, industrijski metali…, mnogo je prepreka pred njima u prvom kvartalu 2017.

Da bi roba u 2017. godini nastavila učinak zarada iz prošle godine mora preći niz prepreka, smatra direktor sektora strategije trgovine berzanskom robom u Saxo Banci Ole Hansen.U ostatku teksta o robama pročitajte detaljno objašnjenje:

Bloombergov indeks roba je u 2016. godini krenuo ka profitu, po prvi put za šest godina. Predstavljajući učinak ključnih roba, sa jednom trećinom među energijom, metalima i poljoprivredom, zarada je uglavnom usmerena na industrijske metale i energiju. Nekoliko prepreka se mora uspešno preći kako bi se ovaj učinak nastavio i u 2017. godini.

Donald Trump danas postaje američki predsednik, a tržište će pomno pratiti na koji način on planira da oživi rast u SAD. Dok bi Trump mogao da bude uspešan u predstavljanju politike naklonjene rastu, rizik od trgovinskog rata, naročito sa Kinom nosi sa sobom rizik narušavanja globalnog rasta i potražnju za robom.

Kada je reč o procenama potražnje za robom, puno pažnje će kao i obično biti usmereno ka Kini.

Rastuća borba protiv zagađenja, koja je tokom decembra u severnoj Kini izgledala kao da je izmakla kontroli, u kombinaciji sa strahovima oko valute i likvidnosti, imala je potencijal da smanji rast, a kasnije i rast potražnje, naročito kada je reč o industrijskim metalima.

Foto:Forums - NaijaMotherland.com

Foto:Forums – NaijaMotherland.com

Energetski sektor

Energetski sektor će biti predmet podeljenog fokusa.

Na tržište američkog prirodnog gasa će uticati intenzitet zime u SAD a i na potražnju za gasom.

U međuvremenu tržište nafte, će se usredsrediti na sposobnost OPEC-a i proizvođača iz zemalja koji nisu u OPEC-u da obezbede obećana smanjenja dok će istovremeno pratiti nivo proizvodnje u zemljama koje nisu vezane novembarskim sporazumom, posebno Libiju, Nigeriju i Sjedinjene Države.

Najveći rizik po naftu tokom prvog kvartala dolazi od potencijalno duge likvidacije posle brze akumulacije optimističnih uloga naftnih terminskim ugovora kada su tokom decembra postigli rekord.

Tokom 2017. godine, nafta će nastaviti dodatno da traži način da iskoristi očekivanja da će tržište napokon ponovo uspostaviti balans jer su isporuke smanjene kako bi se zadovoljila potražnja.

Sve ovo je zasnovano na pretpostavci da će proizvođači iz zemalja članica OPEC-a, a i oni koji nisu iz OPEC-a, obezbediti obećana i neophodna smanjenja za obezbeđenje balansa na tržištu.

Foto: Trend

Foto: Trend

Nikada ništa nije jednostavno kada je reč o tržištu nafte

Dok će verovatno tokom prvog kvartala 2017. sirova nafta tipa Brent ostati iznad 50 dolara po barelu, tržište će sve više obraćati pažnju na to da li će smanjenja proizvodnje biti obezbeđena.

Uzimajući u obzir OPEC-ovu istoriju neispunjavanja svojih ciljeva proizvodnje, potencijal za rast proizvodnje u Libiji i Nigeriji, i najverovatniji kolektivni odgovor američkih proizvođača naftnih škriljaca, mogla bi se desiti uzlazna putanja većih padova i skokova suočena sa izazovima u više navrata.

To bi možda moglo da se dogodi već tokom prvog kvartala, posebno ako se uzme u obzir kombinovana duga pozicija u sirovoj WTI i nafti tipa Brent od oko 900 miliona barela. Pozicija ove rekordne vrednosti zahteva nisku nestabilnost i održavanje usaglašenosti.
Bilo koji neuspeh nekog od ovih uslova mogao bi da izazove brzo vraćanje na početnu poziciju tokom kojeg bi nafta mogla padne između 5 i 10 američkih dolara.

Očekujemo, međutim, da će kako proizvođači iz članica OPEc-a, tako i oni koji to nisu smanjiti proizvodnju, ali ne do dogovorenih iznosa. Ovo će verovatno odložiti proces rebalansiranja, čime se stvara rizik od korekcije cena kasnije tokom godine.

Kretanja van tržišta će takođe imati različite uloge prilikom određivanja cene nafte. Donald Trump je dobio na američkim predsedničkim izborima na platformi koja je obećavala smanjenje poreza i rasta potrošnje u infrastrukturu kako bi se podstakla privreda.

Ova obećanja su za sada dovela do jačanja dolara izazivajući veliku rotaciju među obveznicama kada su rizici od inflacije u SAD promenili vrednost.

Rizik od protekcionizma, jakog dolara i rastućeg troška finansiranja bi potencijalno mogli da stvore probleme ekonomijama nekih zemalja u razvoju, i tako utiču na potražnju nafte. Nasuprot tome se javlja i rizik od ponovnog uvođenja sankcija Iranu tako da će tržište nafte verovatno pružiti još jednu godinu velikih pokreta na tržištu.

Kada sve ovo uzmemo u obzir, vidimo da prosečna cena sirove nafte tipa Brent raste na 54 dolara po barelu u 2017. godini sa 45 dolara koliko je iznosila u 2016. Najviša cena tokom godine (oko 60 dolara po barelu) se verovatno može očekivati u drugom kvartalu nakon čega će rast američke proizvodnje i to što se OPEC neće produžiti smanjenju proizvodnje dovesti do smirivanja tržišta u opsegu.

zlato grumenZlato

Zlato se prvi put za četiri godine okrenulo profitu u 2016. godini. Međutim, sa godinom jasno podeljenom na dva dela, prognoza početkom 2017. je ponavljanje negativnog raspoloženja prema plemenitim metalima koje smo imali priliku da vidimo na početku 2016.

Najava politike dolazeće američke administracije koja je prijateljski nastrojena prema rastu je izazvala veliku rotaciju iz obveznica u akcije tokom poslednjeg kvartala 2016. godine.

Predviđanje nekoliko skokova kamatne stope od strane američkih Federalnih rezervi u kombinaciji sa rastom prinosa od obveznica, jačim dolarom i višim cenama akcija pomogli su u promeni prognoza za zlato, i doveli do krupnog povlačenja iz „papirnih“ investicija.

Hedž fondovi su smanjili rekordno dugu poziciju terminskih ugovora za zlato za 85%, dok su investitori u proizvode trgovane na berzi izvukli 225 od 600 tona kupljenih tokom prvih 10 meseci 2016. godine.

Foto:RRS Events

Foto:RRS Events

Nejasna putanja dolara šansa za zlato

Putanja dolara, naročito u odnosu sa evro i japanski jen, ostaje nejasna, ali sa visokim potencijalom dolara na vidiku, vidimo i dalje ograničen otpor rastućem dolaru.

Dok čekamo da vidimo da li će nade biti zamenjene akcijom nove američke administracije, ubrzan rast prinosa od obveznica nakon američkih predsedničkih izbora u novembru bi za sada mogao takođe da teče svojim tokom. U kombinaciji sa rastućim inflatornim očekivanjima, trebalo bi da budemo svedoci relativno ublaženih realnih prinosa

Visoka obrnuta korelacija između zlata, dolara i američkih realnih prinosa je stvorila dosta otpora tokom poslednjih meseci 2016. godine.

Dok je Trampovo predsedavanje u prvi mah bilo shvaćeno kao negativno za investiranje u plemenite metale, vidimo nekoliko rizika koji slede, i koji bi mogli da promene takav utisak.

Rastući glas populizma koji je doveo do Brexita i Trampa, će povećati nesigurnost pre ključnih izbora u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

U SAD, rizik od trgovinskog rata, naročito sa Kinom i spoljna politika koja se sprovodi putem Twittera takođe može da stvori potražnju za finansijskim sredstvima koja predstavljaju utočišta.

Neuspeh zlata u prekidanju opadajućeg trenda iz 2011. godine u nekoliko navrata prethodne godine ostavio je metale u potrazi za podrškom.

Pronađena je delimično na USD 1.125 za uncu posle korektivnog oporavka u julu 2016. od 76,4% posle decembra 2015.

Pred zlatom su izazovi početkom 2017, međutim kako neki snažni pokretači budu slabili, temelj će biti uspostavljen tokom prvog kvartala.

Granice opsega zlata u prvom kvartalu će biti između USD 1,100 dolara i 1,200 za uncu, sa prognozom od USD 1,325 za uncu na kraju godine.

Foto:www.cnbc.com

Foto:www.cnbc.com

Industrijski metali

Industrijski metali doveli su do oživljavanja te robe krajem 2016. godine usled jače potražnje iz Kine i nada nakon izbora Trumpa u oporavak američkog rasta i naknadnu potražnju.

Trgovanje bakrom je bilo u drugom planu više od godinu dana i onda je u novembru i decembru cena skočila za skoro 15%. Izbor Trumpa i njegovo obećanje povećanja potrošnje na infrastrukturu je u velikoj meri izazvalo veliki porast spekulativne tražnje na terminskim berzama u Njujorku, Londonu i Šangaju.

Na osnovnom nivou, na godinu gledamo, kako će rast ponude verovatno biti smanjen, što znači da će tržište imati podršku sve dok je Kina u mogućnosti da zadrži svoju još uvek jaku tražnju za bakrom.

To međutim može biti dovedeno u pitanje nakon što je Kina u decembru signalizirala rešenost da dozvoli slabiji rast kako bi dovela svoje finansije pod kontrolu.

Tramp verovatno neće uspeti da pruži dovoljno jak podsticaj potražnji kako bi se opravdao nedavni rast cene bakra.

Čak iako obećanje u vezi sa infrastrukturom bude sprovedeno ono možda neće zaživeti pre naredne američke finansijske godine koja počinje 1. oktobra pa bi se samim tim proširilo na nekoliko godina.

Ako tome dodamo i rizik po tražnju u zemljama u razvoju od trgovinskih ratova i protekcionizma, vidimo ograničen potencijal za rast cena bakra više od maksimalne cene finog bakra u 2016. od USD 2,75 za funtu, a vidimo i rizik od korekcije unazad ka USD 2,25 za funtu.

Autor:Ole Hansen
Previous Grawe osiguranje preuzima Merkur
Next George Soros: Neizvesnost je neprijatelj dugoročnih investicija

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Fitch upozorava: Turska mora brzo zaustaviti pad lire

Turska mora brzo da zaustavi oštar pad lire, poručila je danas američka bonitetna agencija Fitch.

Makroekonomija 0 Comments

Vijetnam preuzeo udeo na EU tržištu od drugih azijskih država

Vijetnam je preuzeo deo tržišta Evropske unije od drugih jugoistočno azijskih nacija prošle godine. Postoji velika mogućnost nastavka ovog trenda s obzirom na zaključen ugovor o slobodnoj trgovini sa ovim

Saobraćaj 0 Comments

Aerodrom “Nikola Tesla” sa najslabijom stopom rasta u regionu

Najprometnijih deset aerodroma na teritoriji bivše Jugoslavije uslužili su preko četiri miliona putnika tokom prva četiri meseca ove godine, a lidersku poziciju u pogledu rasta drži aerodrom u Skoplju, piše

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply