EU: Odbačena crna lista zemalja za pranje novca

EU: Odbačena crna lista zemalja za pranje novca

Parlamentarci Evropske unije odbacili su juče “crnu listu” EU od deset rizičnih zemalja sa aspekta lakšeg pranja novca ili finansiranja terorizma, uz obrazloženje da je lista prekratka i da treba da se proširi i na poreske rajeve, javlja agencija Reuters. 

EU je, u nastojanju da preseče finansiranje terorista posle napada na redakciju francuskog lista Šarli Ebdo u januaru 2015, usvojila stroža pravila protiv pranja novca i počela da imenuje zemlje sa nedostacima u zakonskoj regulativi koje militantne organizacije mogu da koriste za dolazak do finansijskih sredstva.

Rezolucijom, za koju je glasalo 393 poslanika, protiv koje je bilo 67, a 210 poslanika uzdržano, Evropski parlament je odbacio listu uz obrazloženje da je nepotpuna.

Foto: getty

Foto: getty

Na “crnoj listi” Evropske komisije su Sjeverna Koreja, Iran, Avganistan, Bosna i Hercegovina, Irak, Laos, Sirija, Uganda, Vanuatu i Jemen, a preduzeća sa aktivnostima u tim zemljama su predmet strožih kontrola u Evropi, navodi Reuters.

“U svetlu nedavnog curenja podataka i otkrivanja pranja novca i poreskih utaja, suludo je što Panama i drugi poreski rajevi za prljavi novac još nisu na crnoj listi Komisije”, izjavio je predstavnik stranke Zelenih, Sven Gigold.

Glasanje u Parlamentu poništava poslednji spisak zemalja usvojen u novembru, ali ne utiče na prethodnu “crnu listu” koja je obuhvatila sve navedene zemlje i Gvajanu.

Ova latinoamerička zemlja je bila izbrisana iz novog predloga, jer je “zapušila rupe u zakonu” koje su omogućavale pranje novca, dodaje britanska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Evropske berze: Ulagači na oprezu uoči inauguracije Donalda Trumpa
Next Zorana Mihajlović razgovarala o ulaganjima u infrastrukturu Srbije sa ambasadorima pet zemalja

You might also like

Društvo 0 Comments

Pad valute učinio ruske radnike jeftinijima

Rusiju su, za strane proizvođače, učinile atraktivnom kriza valute i pad zarada koji traže manje troškove radne snage.

Društvo 0 Comments

SAD upozorile svoje građane na “potencijalni rizik” putovanja u Evropu

Sjedinjene države su upozorile Amerikance koji planiraju putovati u Evropu, navodeći da terorističke grupe planiraju napade širom kontinenta.

Društvo 0 Comments

Donald Trump ukida lutriju za Zelenu kartu

Američki predsednik Donald Trump je najavio da će ukinuti lutriju na kojoj stranci mogu da dobiju zelenu kartu za boravak u Sjedinjenim Američkim Državama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply