EU: Odbačena crna lista zemalja za pranje novca

EU: Odbačena crna lista zemalja za pranje novca

Parlamentarci Evropske unije odbacili su juče “crnu listu” EU od deset rizičnih zemalja sa aspekta lakšeg pranja novca ili finansiranja terorizma, uz obrazloženje da je lista prekratka i da treba da se proširi i na poreske rajeve, javlja agencija Reuters. 

EU je, u nastojanju da preseče finansiranje terorista posle napada na redakciju francuskog lista Šarli Ebdo u januaru 2015, usvojila stroža pravila protiv pranja novca i počela da imenuje zemlje sa nedostacima u zakonskoj regulativi koje militantne organizacije mogu da koriste za dolazak do finansijskih sredstva.

Rezolucijom, za koju je glasalo 393 poslanika, protiv koje je bilo 67, a 210 poslanika uzdržano, Evropski parlament je odbacio listu uz obrazloženje da je nepotpuna.

Foto: getty

Foto: getty

Na “crnoj listi” Evropske komisije su Sjeverna Koreja, Iran, Avganistan, Bosna i Hercegovina, Irak, Laos, Sirija, Uganda, Vanuatu i Jemen, a preduzeća sa aktivnostima u tim zemljama su predmet strožih kontrola u Evropi, navodi Reuters.

“U svetlu nedavnog curenja podataka i otkrivanja pranja novca i poreskih utaja, suludo je što Panama i drugi poreski rajevi za prljavi novac još nisu na crnoj listi Komisije”, izjavio je predstavnik stranke Zelenih, Sven Gigold.

Glasanje u Parlamentu poništava poslednji spisak zemalja usvojen u novembru, ali ne utiče na prethodnu “crnu listu” koja je obuhvatila sve navedene zemlje i Gvajanu.

Ova latinoamerička zemlja je bila izbrisana iz novog predloga, jer je “zapušila rupe u zakonu” koje su omogućavale pranje novca, dodaje britanska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Evropske berze: Ulagači na oprezu uoči inauguracije Donalda Trumpa
Next Zorana Mihajlović razgovarala o ulaganjima u infrastrukturu Srbije sa ambasadorima pet zemalja

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Vuk Jeremić i dalje u trci za mesto generalnog sekretara UN

Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i dalje je u trci za mesto generalnog sekretara UN, pošto je u četvrtom krugu glasanja u Savetu bezbednosti dobio podršku devet članica, dok

Društvo 0 Comments

U Kataloniji zatvoreno 15.000 radnih mesta

U Kataloniji je u oktobru, u jeku političke krize oko proglašenja nezavisnosti tog španskog regiona, zatvoreno 15.000 radnih mesta, saopštilo je Ministarstvo za zapošljavanje i socijalnu sigurnost.

Društvo 0 Comments

EU donirala 70 mašina školi

EU je donirala mašine velike vrednosti Poljoprivredno veterinarskoj školi u Rekovcu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply