Australijska berza: Indeks  S&P/ASX200 oslabio 1,2% za nedelju dana, nacionalna valuta i zlato dobitnici

Australijska berza: Indeks S&P/ASX200 oslabio 1,2% za nedelju dana, nacionalna valuta i zlato dobitnici

Glavni indeks berze u Sidneju, S&P/ASX200, u petak je oslabio 0,7 odsto, na 5654.8 poena, dok je na nedeljnom nivou izgubio na vrednosti 1,2 odsto i sada je u minusu 0,2% u poređenju sa prvim danom 2017. godine.

Australijska berza je, kao i sve druge u svetu, pod pritiskom izlaska Velike Britanije iz EU i neizvesnosti koje donosi Donald Tramp ulaskom u Belu kuću.

“Tržište je u korekciji nakon velikih dobitaka napravljenih od pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima početkom novembra prošle godine”, kaže Shane Oliver, šef investicione strategije u AMP Capital. Kako ulazimo u tradicionalno, slabiji mesec februar i usled nervoze po pitanju šta će Tramp učiniti u vezi najavljenog smanjenja poreza i američko-kineskih odnosa, akcije će “biti ranjivije” nego do sada”, kaže on.

“Ipak, zbog nastavka labavijih monetarnih politika u svetu, američkih fiskalnih podsticaja i ubrzanja globalnog rasta,  očekujemo rastući trend na tržištu u ovoj godini”, dodaje Oliver.

Generalno, kaže strateg AMP Capital, ekonomski i korporativni pokazatelji su ohrabrujući, što nagoveštava da je “i pored geopolitičkih neizvesnosti i neizvesnosti oko Trampovih predizbornih obećanja, svet u 2017. godinu ušao “čvrsta koraka”.

Najveći gubitnik na berzi u Australiji u ovoj nedelji je bio bankarski sektor koji je u proseku, oslabio 3 odsto, pri čemu su akcije ANZ bank za nedelju dana izgubile na vrednosti 4,1 odsto. 

Dobitnik nedelje bila je kompanija Bega Cheese, sa rastom od 21 odsto, nakon što je najveći australski proizvođač sira kupio “Vegemite” i druge brendove od “Mondelez International”.

Foto:BM&FBovespa600

Foto:BM&FBovespa600

Australijski dolar i zlato dobitnici

Australijski dolar je i ovu nedelju zatvorio na najvišim nivoima, podstaknut podatkom da je kineska ekonomija rasla brže od očekivanja u četvrtom kvartalu 2016. godine.

Vrednost australskog dolara u petak je narasla na 75,82 US centi, što je nešto niže od 75,85 US centi, dostignutih u prošli petak, što je bio najviši nivo od 11.novembra 2016. godine.

Na nedeljnom nivou, australijski dolar je ojačao 1 odsto prema američkom. Istovremeno, to je četvrti uzastopni nedeljni dobitak “aussie” dolara. Od početka godine, australski dolar je ojačao prema američkom 5,3 odsto, što ga svrstava među valute sa najboljim učinkom do sada.

Zlato je, podstaknuto slabijim američkim dolarom pred inauguraciju Donalda Trampa, takođe bio jedan od dobitnika u ovoj nedelji. Spot cena zlata je u ovoj nedelji premašila 1.200$, prvi put od kraja novembra. Na kraju dana (po lokalnom vremenu) u petak, cena zlata je iznosila 1.207.80$ po unci.

Izvor:Agencije
Previous Hemofarm preuzeo Velexfarm
Next UniCredit podigao prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017. na 3%

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

MMF snizio prognoze globalnog rasta, Rusija i Brazil neke od svetlijih tačaka sumorne perspektive

Međunarodni monetarni fond (MMF) je snizio danas projekcije rasta globalne ekonomije za naredne dve godine, navodeći kao razlog neočekivanu odluku Velike Britanije da napusti EU i uticaj te odluke na

Svetske berze 0 Comments

Preti li novi sunovrat cena nafte?

Severnomorska nafta “brent” mogla bi potencijalno da padne na 40 dolara za barel ili niže u prvom kvartalu 2018. godine.

Cena nafte porasla oko 2 odsto za nedelju dana

Tržišta nafte nisu u petak preterano reagovala na vest da su SAD uvele nove sankcije Iranu – 10. najvećem proizvođaču u svetu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply