Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 182,6 miliona evra

Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 182,6 miliona evra

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 182,6 miliona evra (200 miliona dolara) za poboljšanje upravljanja javnim rashodima i unapređenju efikasnosti i finansijske održivosti javnih preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja, saopštila je danas ta banka.

Prvi od dva predložena zajma za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća podržava višegodišnje napore Vlade Srbije da podigne efikasnost i efektivnost javne potrošnje i transformiše sektore energetike i saobraćaja. Ove reforme su značajni strateški ciljevi u kontekstu procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

“Efikasnija javna uprava i javna preduzeća jesu neke od kritičnih karika koje nedostaju da srpska privreda bude prijemčivija za investicije”, ocenila je regionalna direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Ellen Goldstein i dodala da će reforme koje finansira ta banka pomoći da se privuku privatni investitori i doprineće stvaranju radnih mesta.

Kako je istaknuto u saopštenju, kad je reč o upravljanju javnim rashodima, najveći izazov sa kojim se Srbija suočava jeste poboljšanje kvaliteta javnih usluga, kao što su obrazovanje i zdravstvo, uz istovremeno držanje pod kontrolom ukupnih izdataka za plate u javnom sektoru.

“Ovaj program podržava reforme koje će smanjiti javne rashode i naći rešenja za uska grla koja sprečavaju kvalitetnije pružanje ovih ključnih usluga građanima Srbije. Reforme uključuju reviziju pravnog okvira i politika koje se tiču zapošljavanja u javnom sektoru, reformu sistema platnih razreda, te struktuiran pristup u prilagođavanju broja zaposlenih”, navela je Svetska banka.

Viši ekonomista Svetske banke Ashley Taylor je rekao da zajam za razvojnu politiku pruža podršku sprovođenju izazovnih reformi koje su od ključne važnosti za vladin plan fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

“Njihovo uspešno sprovođenje doneće korist domaćinstvima kroz veću ekonomsku efikasnost i stvaranje osnova za brži rast i za otvaranje radnih mesta u privatnom sektoru”, ocenio je Taylor.

Svetska banka je ukazala da javna i državna preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja predstavljaju značajan izvor fiskalnog rizika i da su sektorske reforme u Srbiji dugo odlagane usled sistemske institucionalne slabosti i jakih interesa.

Izvor: Beta
Previous Srbija i Hrvatska za sanaciju šteta od poplava dobijaju 1,4 miliona evra
Next Zemlje visokog rizika za investiranje u budućnosti

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Prinos na 53-nedeljne zapise pao na 0,55 odsto

Reotvaranjem emisije pedesettronedeljnih državnih zapisa Republike Srbije denominovanih u evrima, emitovane 12. januara 2017. godine, a ponovo otvorene 26. juna 2017. godine, ponuđen obim aukcije iznosio je 26,9 miliona evra.

Društvo 1Comments

Kad inženjeri muzu krave, doktori nauka beže iz zemlje

Glavno pitanje je – ako mladi i obrazovani odlaze, ko će da razvije domaću ekonomiju?

Najvažnije vesti 0 Comments

Stručnjaci: Racionalizacija javnog sektora ne može proći bezbolno

Racionalizacija javnog sektora je osetljivo i zahtevno pitanje i težak poduhvat, ali se, kako ukazuje Mihailo Crnobrnja direktor Centra za evropske integracije i javnu upravu na FEFA mora sprovesti ma koliko

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply