Kako trgovati zlatom iz Srbije?

Kako trgovati zlatom iz Srbije?

Kamate na deviznu šednju u mnogim bankama svedene su na nulu, ili su čak negativne, a trgovanje akcijama rizično je i komplikovano za obične građane.

Zato neki ekonomisti traže alternativu u zlatu, ali ne u porodičnom nakitu, već u polugama i dukatima, kojima može da se trguje na svetskoj berzi.

Građani koji su 2014. godine kupili zlatne pločice ili dukate, do juna 2016. godine posle Bregzita, zaradili su na tom zlatu 39 odsto, jer je toliko uvećana njegova vrednost za dve godine, kaže za dnevni list Blic Ljuba Jakić, direktor firme “Insignitus gold”.

Nema brze zarade

U zlato se ne ulaže bez početnog kapitala i prethodnog znanja o ovakvoj vrsti ulaganja. Investiranje u zlato isplativo je na duže staze, i ne možete očekivati brzu zaradu.

Foto:Teleboerse.de

Foto:Teleboerse.de

Prema rečima Ljube Jakića, proizvodi poput mleka i ostalih namirnica ne poskupljuju zato što im raste vrednost, nego se novac obezvređuje.

“Najočigledniji primer inflacije jeste cena automobila 1915. godine i danas. Najnoviji “Fordov” automobil 1915. godine koštao je samo 370 dolara, dok “Ford Mondeo” koji bi za današnje vreme mogao biti ekvivalentan automobilu iz 1915. godine košta 27.000 dolara. Cena pomenutih automobila u zlatu bila je i ostala 18 unci, odnosno nešto više od pola kilograma zlata. Zlato nije izglubilo vrednost čak 2.600 godina”, ističe sagovornik Blica.

Kako najbolje investirati u zlato

“Odluka o investiciji u zlato zavisi od cilja i od budžeta. Ukoliko se investira, u smislu trajnog čuvanja stečenog imetka, onda svakako pločice i polugice samo najveće čistoće, 999,9. Ne savetujemo da se kupuje kratkoročno radi prodaje i brzog sticanja profita. U dilemi nakit ili investiciono zlato, preporuka je jasna, investiciono zlato, jer u svakom nakitu ima primesa srebra, bakra, nikla i drugih metala”, priča Jakić.

Foto:sputniknews.com

Foto:sputniknews.com

Kako savetuje, najpovoljnije je uzimati zlato što veće težine jer je ono najpovoljnije po jediničnoj ceni po gramu zlata.

“Tada je i relativna razlika između otkupne cene u slučaju prodaje i nabavne je najmanja. U svakom slučaju, samo 24-karatno fino zlato (čistoće 999,9)”, priča sagovornik Blica.

Cene investicionog zlata

Cena zlata direktno je povezana sa berzom pa se, uporedo sa promenama bankarskog kursa i berze, menja i cena zlata.

Cena zlata se najčešće prati po unci (1 unca=31,1 gram zlata). Londonska berza je najveća svetska berza zlata i ima najviše uticaja na cenu zlata, koja se menja dva puta dnevno (10.30 i 15 sati po Griniču).
Cena zlata kroz istoriju se dosta menjala. Najveći rast zlato je dožvelo 10. septembra 1980, tada je jedna unca koštala 686.5 dolara na berzi.

Trenutna cena zlata po gramu juče se kretala oko 35 evra.

“Zlato je postalo najtraženija roba na finansijskom tržištu i to se ogleda u najvišoj ceni u poslednje tri godine, od proleća 2013. godine, u rastu vrednosti od sedam odsto samo u jednom danu (BREXIT) i rastu cene od 22 odsto od početka 2016. Čak i eventualno podizanje kamatnih stopa ne može ugroziti poziciju zlata”, priča Jakić.

Pažnja: Na zlato se u Srbiji i dalje plaća PDV

Prema rečima Ljube Jakića, postojanje PDV-a, koji je u EU ukinut, predstavlja najveću kočnicu u razvitku investicionog zlata.

“Mi smo podneli Vladi predlog za ukidanje PDV-a na investiciono zlato, i čekamo njihov odgovor”,objašnjava Jakić.

Izvor: GdeInvestirati/Andriana Janković,Blic
Previous Svetske cene mleka u prahu opet oslabile
Next Rodoljub Šabić: Sve učestalije pojave lošeg odnosa prema zaštiti podataka o ličnosti

You might also like

Dinar oslabio 0,1 odsto prema evru, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,5210 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Azijske berze bez promene, dolar u porastu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, no japanski Nikkei indeks znatno je porastao jer je kurs dolara prema jenu dostigao najviši nivo u tri nedelje, što pogoduje japanskim

Cena zlata prešla nivo 1.300 dolara

Cena zlata je u ponedeljak, po prvi put od januara 2015., premašila nivo 1.300 dolara za uncu.

2 Comments

  1. Danko
    January 20, 01:09 Reply
    Samo da usvoje te nove mere i da se ukine PDV na investiciono zlato i onda će trgovati biti mnogo lakše i jednostavnija sa normalnim cenama.
  2. Mikiriki
    January 27, 14:13 Reply
    Da li se mora prijavljivati unos zlata u vidu novcica ili poluga od 10 do 50gr?

Leave a Reply