Jack Ma u Davosu: SAD bi trebalo da investira u infrastrukturu

Jack Ma u Davosu: SAD bi trebalo da investira u infrastrukturu

Jedan od gostiju drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu bio je Jack Ma, osnivač Alibabe, koji je u veoma zanimljivom intervjuu govorio o globalizaciji, posebno o američkom odnosu prema njoj.

„Američke internacionalne kompanije napravile su milione i milione dolara od globalizacije, ali to bogatstvo nikada nije bilo pošteno raspoređeno, što objašnjava i ljutnju koju oseća američko stanovništvo,“ rekao je Ma i dodao da je mišljenje da druge zemlje „kradu američke poslove“, u stvari američka strategija, jer oni „ne distribuiraju novac na pravi način“.

Ma smatra da umesto barijera kada je trgovina u pitanju, SAD treba da radi na reformisanju globalizacije.

„Verujem da je globalizacija dobra, ali mora da bude poboljšana. Ona treba da bude inkluzivna globalizacija,“ rekao je Ma, jer, kako kaže, u poslednjih 30 godina američke kompanije zaradile su ogroman novac, a problem je u tome gde je taj novac otišao.

„Kada slušam o Americi, samo čujem Silicijumska dolina i Wall Street. Novac ide u Wall Street. I onda se desi finansijska kriza 2008. godine, i veliki deo tog novca jednostavno nestane,“ kaže kineski biznismen i dodaje da bi kompanije trebalo da ulože u svoj narod i poprave njihov život.

On je takođe da je kao Kinez ponosan na reči kineskog predsednika Xi Jinpinga koji je najavio da će se Kina u sledećih 10 godina preorijentisati sa izvoza na uvoz, a prema rečima Jacka Maa to će biti velika promena kako za Kinu tako i za svet, ako se desi.

Izvor: GdeInvestirati/BizLife
Previous Fransoa Oland i Angela Merkel razgovarali sa Putinm o krizi u Ukrajni i Siriji
Next Wall Street: Skok finansijskog sektora podigao indekse

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Inflacija u Srbiji porasla 0,1 odsto u maju

Potrošačke cene u Srbiji porasle su u maju 0,1 odsto na mesečnom nivou, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Makroekonomija 0 Comments

Rusija podigla kamatne stope, produžila pauzu u kupovini strane valute

Ruska centralna banka podigla je kamatne stope u petak, po prvi put od 2014. godine i obećala da neće kupovati stranu valutu na tržištu do kraja ove godine zbog rizika

Makroekonomija 0 Comments

Nebojša Katić: Glasači Brexita će se dugo buditi

O Brexitu jedno od najstručnijih mišljenja može da nam pruži cenjeni ekonomista Nebojša Katić, koji živi i radi u Londonu od 1992. godine kao samostalni poslovni konsultant. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply