Češka auto-industrija traži radnike i u Srbiji

Češka auto-industrija traži radnike i u Srbiji

Srednja Evropa u poslednjih godinu dana ne može da nađe stotine hiljada radnika za industrijske zone, pre svega za fabrike automobila.

Zato raste potražnja za njima u Ukrajini i na Balkanu, između ostalog i u Srbiji.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec čak sprema izmene zakona tako da za najsitniji prekršaj gube posao i istog dana budu deportovani kući.

Prema poslednjim statistikama policije u industrijskim zonama u Češkoj, pre svega u Kvasinama gde je jedna od fabrika Škode koja preko agencija dovodi radnike iz Ukrajine, Rumunije i Bugarske, porastao je sitni kriminal i prekršaji zakona, u saobraćaju za 60 odsto, a u narušavanju javnog reda i mira za 20 odsto.

“Ne, zaista nismo oduševljeni što nam raste sitni prekršajni kriminal. Oko Kvasina je taj porast za 400 odsto u odnosu na prethodnu godinu. A mi želimo da ako nam dolazi veći broj stranih radnika, da budu postavljena pravila igre”, kazao je ministar Hovanec češkom tabloidu Blesk.

Foto: wsj.net

Foto: wsj.net

Hovanec planira da se u ugovore koje ti radnici sklapaju s agencijama uvede pravilo da ako prekrše zakon, čak i za sitniji prekršaj agencija može da ih otpusti i istog dana vrati u domovinu.

“Ti ljudi bi trebalo da dođu, zarade novac, ponašaju se pristojno i vrate se kući. Ne bi trebalo da maltretiraju. Mislim da češki građani zaslužuju da ako pošalju u petak dete da se zabavlja da znaju da je bezbedno”, kazao je Hovanec.

Češki ministar unutrašnjih poslova upozorio je da agencije planiraju da dovedu u Češku još najmanje 70.000 stranih radnika i da želi da se agencije pobrinu da imaju pristojan smeštaj, a da ne dolazi u obzir da agencije i češka industrija na gastarbajterima zarađuju, dok češka država mora da plaća pojačano nadziranje bezbednosti.

Na radnike iz Srbije, Rumunije i Bugarske žale se i predstavnici sindikata u Slovačkoj.

“Na montažnoj traci rade jednostavnije poslove, komplikovanije moraju da rade naši. Atmosfera u fabrici PSA Trnava se pogoršava. Strani radnici često ne poštuju naše interne propise, ne poštuju slovačke kolege. Pre nekoliko godina tu je bio sjajan kolektiv, sada se pogoršalo. Mada i mi Slovaci smo takvi kakvi smo”, kazao je za slovački DenjikN šef sindikata u fabrici Pežoa i Sitroena u Trnavi Milan Minareh.

I u Trnavi se meštani žale na navodne česte tuče među gastarbajterima i sitne krađe, međutim probleme s radnicima iz Srbije i tenzije u odnosima portparol PSA iz Trnave Pavel Švec kategorično odbija.

“Sve žalbe rešavamo standardno, bez obzira da li su u pitanju slovački ili strani zaposleni”, kazao je slovačkom listu Švec i dodao da jezička barijera kod srpskih radnika brzo nestaje.

Izmene zakona o strancima i primereniju kontrolu migracije najavio je juče i poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak, pošto su i poljskoj industriji i poljoprivredi sve potrebniji gastarbajteri, a zvanična Varšava najviše računa na Ukrajince kojih je već u Poljskoj preko 800.000.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Goldman Sachs se seli iz Londona u Frankfurt
Next ECB zadržala postojeće kamatne stope i program otkupa obveznica

You might also like

Društvo 0 Comments

Svaki treći radnik u Srbiji jednom nogom u inostranstvu

Istraživanje “Blica” i “Smart plus research” na reprezentativnom uzorku pokazalo je da svaki peti radno sposoban građanin Srbije ne voli svoj posao, a trećina zaposlenih ne radi u svojoj struci.

Kompanije 0 Comments

Philips sa 25 odsto akcija ide u inicijalnu javnu ponudu

Holandski elektronski gigant Philips najavio je danas da će 27. maja konačno izaći sa dugo očekivanom inicijalnom javnom ponudom 25 odsto svojih akcija, putem koje se nada da može prikupiti

Najvažnije vesti 0 Comments

Francuska kaznila banku “Societe Generale” sa 5 miliona evra

Francusko telo zaduženo za kontrolu banaka odredilo je banci “Societe Generale” kaznu od pet miliona evra i ukor zbog nedovoljnih napora u borbi protiv pranja novca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply