Cene nafte porasle, globalna proizvodnja pala

Cene nafte porasle, globalna proizvodnja pala

Cene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su se oporavile nakon što je potvrđeno da je proizvodnja nafte na globalnom nivou opala, prvi put posle više meseci.

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper, trguje se za 54,61 dolara, što predstavlja rast od 1,28% u odnosu na prethodno trgovanje, dok je američka WTI nafta poskupela 1,21 odsto i na 51,70 dolara.

Pod pritiskom jačeg dolara i najavljene veće proizvodnje u SAD cene nafte su juče pale skoro 3 odsto.

Globalna proizvodnja nafte je prvi put u poslednjih nekoliko meseci počela da pada, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Saudijska Arabija i druge države-proizvođači sprovode obećane rezove s ciljem podizanja cena tog energenta.

OPEC-ova proizvodnja je, kako se navodi u mesečnom izveštaju IEA, pala na 33,09 miliona barela dnevno u decembru sa 34,2 miliona iz novembra, što je prvi pad proizvodnje za sedam meseci, a rezultat je manje proizvodnje Saudijaca i prekida u Nigeriji.

Oštrije smanjenje OPEC-ove proizvodnje će, kako tvrde u IEA, verovatno uslediti u ovom mesecu, jer članice naftnog kartela sve više implementiraju prošlogodišnji sporazum o smanjenju proizvodnje i njenom zamrzavanju na nivou od oko 32,5 miliona barela dnevno.

Proizvodnja u nečlanicama OPEC-a je takođe smanjena, navodi IEA, dodajući da zalihe nafte nastavljaju da padaju, dok tražnja ostaje visoka.

Izvor:Agencije

 

Previous Goldman Sachs razmatra selidbu iz Londona
Next Teže poništiti ček nego platnu karticu

You might also like

Wall Street blago porastao, tehnološki sektor stabilan

Na Wall Streetu su u sredu indeksi berza blago porasli, pri čemu se tehnološki sektor stabilizovao, dok je energetski oslabio.

Svetske berze 0 Comments

Novi veliki pad vrednosti britanske funte

Britanska funta je u ponedeljak pala na najniži nivo od oktobra meseca u očekivanju zvaničnog obraćanja premijerke Tereze Mej (Theresa May) najavljenog za utorak, kada će predsednica vlade izložiti detalje

Aukcija sirovog zlata u Rusiji

Ministarstvo finansija Rusije održaće aukciju grumenja zlata u vlasništvu Državnog fonda.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply