Beograd: Za 109 Diposovih nekretnina stiglo samo 13 ponuda

Beograd: Za 109 Diposovih nekretnina stiglo samo 13 ponuda

Za 109 vila i stanova nedavno preuzetih od Društva za iznajmljivanje nekretnina Dipos, čiju je prodaju država oglasila uoči novogodišnjih praznika, stiglo je svega 13 validnih ponuda.

To je rezultat svega onoga što je pratilo naglu i sumnjivu prodaju nekretnina koje su nekada pripadale Diposu, a koje je država odlučila da proda po cenama od kojih su neke veće i od tržišnih. Čak bi se moglo reći da bi svaki drugačiji ishod bio neočekivan, piše “Blic”.

Naime, zainteresovani kupci imali su svega sedam dana na raspolaganju da usred praznika sakupe između 7.000 i 8.000 evra ili 10 odsto od vrednosti stanova, kako bi uopšte mogli da konkurišu na tenderu, a onda još 15 dana da dostave ostatak sume. Takođe, ne računajući zakupce u velelepnim vilama, u najvećem broju tih nekretnina žive izbeglice, koje duže od dve decenije za njih plaćaju kiriju.

Ispostavilo se da niko od njih nije uspeo da odgovori na uslove koji su postavljeni u oglasu.

“Svega dve izbegličke porodice od ukupno 54 iz Ulice Pere Todorovića 34 konkurisale su za kupovinu tih stanova, ali su ponudili cenu koja je bila daleko ispod oglašene i samim tim nije uzeta u obzir” – navodi sagovornik “Blica”.

Prodaja Diposovih stanova zapravo bi najviše mogla pogoditi upravo izbeglice koje bi mogle da završe na ulici, iako su 25 godina za njih plaćali zakup. Iz tog razloga oni su se obratili poslaniku Miodragu Linti, koji je do nedavno bio predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji.

Kako bi im pomogao, on je u Vladi Srbije inicirao sastanak sa direktorom Direkcije za imovinu Jovanom Vorkapićem, kao i sa članovima kabineta ministarske građevine Zorane Mihajlović – državnom sekretarkom Aleksandrom Damnjanović i pomoćnicom ministarke Jovankom Atanacković.

“Dogovorili smo se da pronađemo rešenje koje će omogućiti stanarima da imaju pravo prvenstva otkupa stanova, kao i da cena bude daleko povoljnija nego što je bila početna, na objavljenom konkursu. Time bi oni trebalo da plate oko 500 evra po metru kvadratnom uz rok otplate do 20 godina. Jedan do načina da se dođe do rešenja je izmena Zakona o izbeglicama” – kaže za “Blic” Linta.

U Republičkoj direkciji za imovinu “Blicu” nisu otkrili ko je sve konkurisao za kupovinu stanova i vila, ali nam je potvrđeno da je stiglo 29 ponuda za 15 nekretnina, od kojih 16 je bilo neispravno. U nekim od oglašenih vila žive poznate ličnosti, među kojima su Goran Đoković, Nikola Petrović, bivši direktor “Elektromreže Srbije”, fudbaler Nikola Malbaša…

“Ponude su otvorene uz prisustvo ponuđača, a među njima su bili i sadašnji zakupci” – kažu u Direkciji.

Izvor:Blic
Previous Deutsche banka plaća 7,2 milijardi dolara zbog prodaje rizičnih hipotekarnih hartija od vrednosti
Next Prosečni dug građana Srbije manji od 1.000 evra

You might also like

Tema dana 0 Comments

Počeli nadzemni radovi na BW Vista i BW Parkview

Posle završetka ploče podruma i prizemlja, počeli su nadzemni radovi na BW Vista i BW Parkview, dve nove stambene zgrade Belgrade Waterfronta.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Šta se više isplati – biti podstanar ili uzeti stambenii kredit?

Vreme pomame za kreditima davno je zaboravljeno, ali je i dalje aktuelno pitanje, šta je bolje ili isplativije – uzeti kredit od npr. 80.000 evra za neki prosečni stan ili plaćati

Nekretnine 0 Comments

Vrednost Sava Centra 108 miliona evra, zainteresovani samo Delta holding i Aerodrom Nikola Tesla

Budućnost “Sava centra” je nejasna, ali je utvrđeno da on vredi 108 miliona evra!

3 Comments

 1. Zoran
  January 30, 15:23 Reply
  Ne, nije u redu da se stanovi prodaju "izbeglicama" za 500 evra po kvadratu, na 20 godina. Radio sam 40 godina i uzimali su mi pare za stambeni fond, a stan nisam dobio. Izbeglicama mora da se vrati njihovo u državama iz kojih su oterani, i time treba da se bavi Linta... Najtanji argument je da su oni plaćali zakup u tim stanovima. Pa naravno, kad iznajmitre stan, plaćate kiriju... time ne bi trebalo da postanete vlasnik. Bože, koja netržišna i nakaradna politika!
 2. Mitar
  April 02, 00:02 Reply
  Pa zasto moje dete koje je rodjeno u Beogradu a i ja sam rodjen u Beogradu, nema pravo da kupi stan pod takvim uslovima, i vec je 10 godina podstanar i placa kiriju. Zasto bas izbeglice mogu da otkupe stanove u takoreci centru grada, pa nije lose ni na periferiji. A po voznom parku tih izbeglica ispred soliteraca moze se reci da nisu nimalo ugrozeni.
  • neko
   May 21, 12:38 Reply
   Zato sto ste vi verovatno dobili stan od drzave. Vase dete ako hoce da zivi ili mu vi kupite ili neka samo sebi kupi stan. I moje dete je podstanar. Drugo, mi nismo preziveli rat, Oluju i gubitak imovine. Mene niko nije preko noci iselio iz drzave sa dva kofera. I trece, ti stanovi i ne vrede vise. Stara stolarija, u kupatilu masna farba bez plocica, podovi u etisonima i lunoleumu. Da se taj stan dovede u pristojno stanje treba jos 20 000 evra da se ulozi, sa samom cenom stana za taj novac mozete kupiti isti takav stan.

Leave a Reply