Wall Street: Indeksi zabeležili novi pad

Wall Street: Indeksi zabeležili novi pad

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale, a najviše u finansijskom, prometnom i nekim drugim sektorima koji su snažno rasli od pobede Donalda Trumpa na izborima.

Dow Jones oslabio je 0,30 odsto, na 19.826 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 odsto, na 2.267 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 odsto, na 5.538 bodova.

U prvom radnom danu na Wall Streetu, s obzirom da se u ponedeljak zbog praznika nije radilo, u utorak je vladao oprez, a pod pritiskom su se našli sektori koji su najviše rasli od kada je 8. novembra Trump pobedio u izborima za Belu kuću.

Cene akcija u finansijskom sektoru potonule su 2,3 odsto, što je njihov najveći dnevni pad u poslednjih šest meseci.

Od Trumpove pobede taj je sektor bio najveći dobitnik zahvaljujući očekivanjima da će Fed ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa, a Trump održati obećanje o labavljenju regulacija u tom sektoru.

Oštro su juče pale i cene akcija u biotehnološkom te farmaceutskom sektoru jer je Trump u intervjuu Washington Postu ponovio da su cene lekova previsoke i da ima spreman plan za zamenu Obamacarea.

Nasdaq indeks biotehnološkog sektora skliznuo je 2 odsto, a oštro su pale i cene akcija u prometnom sektoru, 1,1 odsto.

Svi navedeni sektori snažno su rasli poslednja dva meseca jer je Trump obećao smanjenje poreza, a povećanje fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, što bi trebalo podstaći brži rast ekonomija.

„Sada svedočimo gubljenju dela dobitaka u nekim od sektora koji su snažno rasli od Trumpove pobede. Neki ulagači smatraju da si je Trump zadao puno ciljeva”, kaže Rick Meckler, predsednik u firmi LibertyView Capital Management.

Analitičari kažu da bi Trumpove politike mogle podstaći brži rast ekonomije, ali i inflacije, pa će američka centralna banka u narednom razdoblju najverovatnije ubrzati tempo povećanja kamata.

Isto tako, analitičari upozoravaju da treba videti koji bi od Trumpovih predloga mogli dobiti ′zeleno svetlo′ u Kongresu.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,46 odsto, na 7.220 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,13 odsto, na 11.540 bodova, a pariski CAC 0,46 odsto, na 4.859 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Nouriel Roubini: Kina ima plan ako SAD odustanu od ekonomskih i trgovinskih odnosa
Next Azijske berze skočile, funta bez promene

You might also like

Dinar miruje, srednji kurs 118,0507

Dinar će danas biti prema evru na približno istom nivou kao juče i zvanični srednji kurs iznosiće 118,0507 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Rizici na globalnom finansijskom tržištu: Krize stvarne, inteligencija veštačka

Eskalacija kriznih žarišta u svetu poput Severne Koreje, Irana, Sirije, Ukrajine i drugih u otvoreni sukob koji bi uključivao nuklearne sile, teoretski bi mogla dovesti i do globalnog kraha finansijskih

Wall Street: S&P indeks dostigao novi rekord

Na Wall Streetu je u ponedeljak S&P 500 indeks skočio više od 1o odsto, dostigavši novi rekordni nivo, jer su ulagači odahnuli sbog splašnjavanja tenzija u vezi Severne Koreje i jer su

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply