Tržište svežeg povrća u haosu, zbog vremenskih neprilika ugrožena berba za 2017.

Tržište svežeg povrća u haosu, zbog vremenskih neprilika ugrožena berba za 2017.

Kombinacija poplava i hladnoće u Španiji i Italiji uzdrmali su tržište svežeg povrća u Evropi, podstičući daljni rast cena već preskupih proizvoda.

Zbog poplava u Mursiji, jugoistočnom regionu Španije, u kombinaciji sa hladnim vremenom u Italiji, mnoge ratarske kulture, kao što su zelena salata i brokoli su skoro uništene. Paprika i plavi patlidžan, takođe, rekao je za BBC Tim O’Malley, generalni direktor “Nationwide Produce”, najvećeg britanskog distributera svežeg povrća.

Mursija, koja po procenama, proizvodi 80% svežih proizvoda na evropskom tržištu tokom zimskih meseci, nedavno je bila pogđena najvećim poplavama u poslednjih 30 godina.

Situacija je toliko loša da su neki dobavljači primorani da salatu uvezu SAD, što je do sada nezabeležen slučaj, kaže O’Malley, dodajući da je Italija, koja obično u ovo doba godine izvozi povrće, ovih dana primorana da ga uvozi.

Problemi na tržištu povrća posebno brinu zemlje severne Evrope, poput Britanije koja uvozi 50% povrća i 90 odsto voća.

“To će uticani na cene i dostupnost povrća kao što su paradajz, krastavci, tikvice i paprike”, kaže O’Malley i naglašava da su u opasnosti i kulture za berbu u 2017. godini, koje su zasađene u decembru.

“Ovakav razvoj događaja na tržištu povrća je bez presedana – sa padom u Španiji od oko 25% prinosa tikvica, plavog patlidžana, paradajza, brokolija i paprike, dok su cene porasle između 25% i 40 Odsto”, kaže Philippe Binard, iz evropskog Udruženja proizvođača svežeg povrća (Freshfel Europe) sa sedištem u Briselu.

“Došlo je do dramatične štete ne samo u Mursiji već i u regionu Andaluzije i Valensije. A na sve to se nadovezale i velike snežne padavine u Italiji”, kaže Binard.

Izvor:Agencije
Previous Ove godine Srbija dobija novi zakon o sanitarnom nadzoru
Next Srbija subvencioniše turizam sa više od 700 miliona dinara

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Igor Mirović: Ratari iz budžeta Vojvodine dobijaju 8 milijardi dinara

Iz budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu za oblast poljoprivrede biće izdvojeno osam milijardi dinara, izjavio je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović.

Agrobiznis 0 Comments

Godišnji zakup tezge na Kalenić pijaci košta 4.300 evra

JKP “Gradske pijace” saopštilo je danas da je posle prve ovogodišnje licitacije godišnji zakup jedne tezge na beogradskoj pijaci Kalenić dostigao sumu od 535.000 dinara (4.300 evra).

Agrobiznis 0 Comments

FAO i OECD: Tržište hrane u balansu, cene stabilne narednih 10 godina

Visoka proizvodnja poljoprivrednih proizvoda i nešto veći broj površina pod usevima u narednih deset godina će pokriti rastuću tražnju za hranom i dovešće do stabilnih cena, saopštile su danas FAO

1 Comment

  1. Ck
    February 25, 21:38 Reply
    Sansa za nasu poljoprivredu.

Leave a Reply