Tržište svežeg povrća u haosu, zbog vremenskih neprilika ugrožena berba za 2017.

Tržište svežeg povrća u haosu, zbog vremenskih neprilika ugrožena berba za 2017.

Kombinacija poplava i hladnoće u Španiji i Italiji uzdrmali su tržište svežeg povrća u Evropi, podstičući daljni rast cena već preskupih proizvoda.

Zbog poplava u Mursiji, jugoistočnom regionu Španije, u kombinaciji sa hladnim vremenom u Italiji, mnoge ratarske kulture, kao što su zelena salata i brokoli su skoro uništene. Paprika i plavi patlidžan, takođe, rekao je za BBC Tim O’Malley, generalni direktor “Nationwide Produce”, najvećeg britanskog distributera svežeg povrća.

Mursija, koja po procenama, proizvodi 80% svežih proizvoda na evropskom tržištu tokom zimskih meseci, nedavno je bila pogđena najvećim poplavama u poslednjih 30 godina.

Situacija je toliko loša da su neki dobavljači primorani da salatu uvezu SAD, što je do sada nezabeležen slučaj, kaže O’Malley, dodajući da je Italija, koja obično u ovo doba godine izvozi povrće, ovih dana primorana da ga uvozi.

Problemi na tržištu povrća posebno brinu zemlje severne Evrope, poput Britanije koja uvozi 50% povrća i 90 odsto voća.

“To će uticani na cene i dostupnost povrća kao što su paradajz, krastavci, tikvice i paprike”, kaže O’Malley i naglašava da su u opasnosti i kulture za berbu u 2017. godini, koje su zasađene u decembru.

“Ovakav razvoj događaja na tržištu povrća je bez presedana – sa padom u Španiji od oko 25% prinosa tikvica, plavog patlidžana, paradajza, brokolija i paprike, dok su cene porasle između 25% i 40 Odsto”, kaže Philippe Binard, iz evropskog Udruženja proizvođača svežeg povrća (Freshfel Europe) sa sedištem u Briselu.

“Došlo je do dramatične štete ne samo u Mursiji već i u regionu Andaluzije i Valensije. A na sve to se nadovezale i velike snežne padavine u Italiji”, kaže Binard.

Izvor:Agencije
Previous Ove godine Srbija dobija novi zakon o sanitarnom nadzoru
Next Srbija subvencioniše turizam sa više od 700 miliona dinara

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Bankom grupa gradi novu fabriku soje u Obrenovcu

Bankom grupa, koja u Obrenovcu već ima fabriku soje, gradi još jednu fabriku za preradu sojinog zrna vrednu 14 mil EUR.

Preduzetništvo 0 Comments

Opština Bač subvencioniše poljoprivredne kredite

Predsednik Opštine Bač Borislav Antonić potpisao je u ponedeljak, 30. oktobra 2017. godine, ugovore sa predstavnicima banaka o poslovno-tehničkoj saradnji u programu subvencionisanja kamatne stope na kratkoročne poljoprivredne kredite.

Kompanije 0 Comments

Kilogram vune za dva kilograma soli

Od raspada SFRJ do pre nekoliko godina vuna se bacala i uništavala, a u poslednjih nekoliko godina promet vune obavlja se u sivoj zoni.

1 Comment

  1. Ck
    February 25, 21:38 Reply
    Sansa za nasu poljoprivredu.

Leave a Reply