Skladišta peleta u Beogradu skoro ispražnjena, fabrike ostale bez sirovina

Skladišta peleta u Beogradu skoro ispražnjena, fabrike ostale bez sirovina

Oštra zima i povećana potražnja na tržištu, glavni su razlozi nestašice peleta u Beogradu. Ne zna se ni kada će ga biti dovoljno jer nedostaje i sirovina za proizvodnju biogoriva izrađenog od kompresovanog drveta, piše “Politika”.

Ima i onih potrošača koji računaju kako da prođu što jevtinije, pa kupuju robu „na crno”, ako nalete na preprodavce.

Problem je što su nelegalni prodavci u međuvremenu postali prilično nemilosrdni pa su povećali cene, najviše zbog nestašice robe.

Tako je ovih dana kubik drva, po istraživanju novinara “Politike”, Marije Brakočević, ponegde skuplji i do hiljadu i po dinara u odnosu na period od pre mesec, dva.

U stovarištima tvrde da se cene kubika drva mesecima nisu menjale i da se kreću od 5.700 do 6.100 dinara po kubnom metru.

“U prethodnim sedmicama imali smo više kupaca nego robe. Najveći problem je nestašica peleta. Poteškoće imaju i fabrike ovog biogoriva pa su obustavile njegovu dalju prodaju. Tako će izgleda biti do daljeg, sve dok se ne ustali proizvodnja. Što se tiče ostalog ogreva, najviše drva i uglja, stanje je zadovoljavajuće” objašnjava Saša Petrović, iz „Iverka”, gde kubik drva staje 5.700 dinara, dok je najtraženiji ugalj „banovići” čija je cena 14.200 dinara po toni.

Foto:eKapija

Foto:eKapija

Ciča zima, veliki sneg, a odnedavno i blato u šumama usporili su seču, samim tim i transport ove vrste ogreva do stovarišta. To sve ne ide naruku ni fabrikama za proizvodnju peleta koje se ove godine susreću sa velikim problemom – sve manjom proizvodnjom ekološkog goriva.

Jedna od njih je i fabrika peleta „BioEnergy Point” u Boljevcu, čiji rukovodilac Momčilo Radonjić ističe da postrojenje nadomak Zaječara do sada nikada nije ostalo bez peleta u zalihama.

“Na lageru imamo još goriva izrađenog od kompresovanog drveta, ali su količine minimalne, pa stovarištima isporučujemo samo ono što je plaćeno pre Nove godine. Više je razloga za nestašicu, ali je glavni to što je cela prošla godina bila veoma nepovoljna za obezbeđenje drva, kao sirovine koja se koristi za proizvodnju peleta. Zato ga sada i nema dovoljno”, otkriva Radonjić, dodajući da se s tim poteškoćama sada susreću sve fabrike peleta u zemlji.

“Kao najveći proizvođači, trenutno na lageru imamo sirovina za proizvodnju oko 3.000 tona peleta. To će biti dovoljno za 140 šlepera. Imaćemo, dakle, sirovina za proizvodnju za naredne dve i po nedelje. Ako posle toga šumari ne budu bili u mogućnosti da izvuku drva iz šume, po ovakvim otežanim, snežnim uslovima za rad, to će biti veliki problem za sve. Na to upozoravaju i meteorolozi koji ponovo najavljuju sneg”, ističe Radonjić, dodajući da je fabrika „BioEnergy Point” prošle godine proizvela 54.000 tona peleta, a u ovoj godini procenjuje se da će se proizvodnja povećati za 6.000 tona.

Zbog nestašice peleta najdeblji kraj ponovo će izgleda izvući krajnji potrošači, koje je nedavno obradovala vest o smanjenju stopa poreza na pelet, sa 20 na 10 odsto. Kupci su očekivali olakšice i uštedu, ali zbog oštre zime i nestašice sirovina sada peleta nema na tržištu.

“Najveće interesovanje ljudi je upravo za ovu vrstu biogoriva, imamo ga još na lageru. Cena je 23.500 dinara po toni, a ta količina je dovoljna za mesečno zagrevanje kuće od 120 kvadrata” objašnjava Tanja Aprcović, šef stovarišta „Kopaonik” u Dunavskoj ulici u Beogradu.

Izvor:Politika
Previous Novi Sad: Niže cene komunalnih usluga porodicama sa više dece
Next Nouriel Roubini: Kina ima plan ako SAD odustanu od ekonomskih i trgovinskih odnosa

You might also like

Makroekonomija

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru je bila za 4,4 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prosek 2016. veća za 11,3 odsto, saopštio je

Karijera

Telekom Srbija zapošljava mlade inženjere

Kompanija Telekom Srbija raspisala je konkurs u kom traže mlade inženjere telekomunikacionih tehnologija da se prijave za 40 radnih mesta u toj kompaniji.

Industrija

Leoni gradi novu fabriku u Srbiji, posao za još 5.000 ljudi

Pripremni radovi za izgradnju fabrike nemačke kompanije “Leoni” počeli su danas u kraljevačkom naselju Ratarsko imanje.