Sirija: Prva zajednička vojna akcija ruskih i turskih aviona

Sirija: Prva zajednička vojna akcija ruskih i turskih aviona

Rusija i Turska sprovele su prvi zajedničku vojnu akciju protiv terorista Islamske države u sirijskom gradu Al Bab, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruske i turske vazduhoplovne snage danas su izvele prvu zajedničku operaciju u Siriji. Meta su bili teroristi Islamske države, koji su okupirali delove provincije Alep, tačnije grad Al Bab – saopštio je general-potpukovnik Sergej Rudskoj, načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije.

Sudeći po inicijalnim rezultatima, združeni trud se pokazao veoma uspešnim, dodalo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Istovremeno, ruska vojska učestvuje u još jednoj operaciji u Siriji, gde u provinciji Deir ez-Zor pomaže sirijskoj vojsci da suzbije novu ofanzivu džihadista, prenosi “RT”.

Džihadisti konstantno pokušavaju da iskoriste svoju brojčanu prednost napadajući gradove širom zemlje. U Deir er-zoru su napali sirijsku vojsku koja brani civile preostale u tom gradu.

– Sirijskim civilima preti genocid, a čitava populacija Deir er-Zora može biti zbrisana – upozorio je Rudskoj.

Za sada sirijski vojnici koji čuvaju grad uz rusku podršku iz vazduha uspevaju da odbiju nalete džihadista.

Islamski ekstremisti došli su na kapije Deir er-Zora, Palmire i Al-Baba. Moram da primetim da se američka akcija protiv džihadista u Iraku svodi na njihovo puko teranje odatle. Oni se slobodno kreću i prebacuju oružje u Siriju – upozorio je Rudskoj.

Izvor:BBC

Izvor:BBC

Izvor:Tanjug
Previous Prvi softver za online računovodstvo dostupan preduzetnicima u Srbiji
Next Banka HSBC seli 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Foklandska ostrva u pomorskom teritorijalnom pojasu Argentine

Argentinska vlada pozdravila je u utorak odluku komisije UN koja je odobrila da Argentina proširi svoje teritorijalne vode, koje od sada uključuju i Foklandska ostrva oko čijeg suvereniteta postoji spor

Geopolitika 0 Comments

Libija: Spor oko najvažnijeg naftnog postrojenja

Šest zapadnih zemalja zatražilo je zajedničkom deklaracijom da sva naftna postrojenja u Libiji “bezuslovno i neodložno” ponovo budu stavljena pod kontrolu vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

Geopolitika 0 Comments

Iranci u petak na predsedničkim izborima odlučuju o otvaranju ili izolaciji

Izborom Hasana Rohanija pre četiri godine i potpisivanjem nuklearnog sporazuma pre dve, Iran se pažljivo otvorio Zapadu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply