Joseph Stiglitz: SAD treba da novac zameni digitalnom valutom

Joseph Stiglitz: SAD treba da novac zameni digitalnom valutom

Američki nobelovac Joseph Stiglitz izjavio je u Davosu da bi SAD trebalo da se otarase novca i pređu na digitalnu valutu.

Indijski premijer Narendra Modi već je uklonio 86 odsto novčanica iz opticaja u pokušaju da suzbije utaju poreza, da se bori protiv korupcije i suzbije sivu ekonomiju, podsetio je.

Stiglitz misli da SAD treba da krenu tim putem.

“Postepeno smanjenje količine novca i put ka digitalnoj ekonomiji će, na duži rok, imati više koristi”, rekao je Stiglic govoreći u Davosu.

Stiglic smatra da SAD nisu učinile dovoljno u borbi protiv korpucije, ali da lek može biti postepeno odbacivanje gotovine i prelazak na digitalne valute.

“Verujem da bi zemlje poput Amerike trebalo tako da urade, tako bi imali veću mogućnost da prate i spreče eventualnu korupciju. Postoje tu još važna pitanja, kao što je pitanje bezbednosti, sajberkriminala, ali svakako da te valute imaju prednost”, rekao je.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Evropske berze: Indekse ojačali poslovni rezultati kompanija
Next Walmart najavio ogromno proširenje - posao za 10.000 radnika

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Decembarska inflacija u Srbiji 3 odsto

Inflacija u Srbiji je u decembru 2017. godine iznosila tri odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine.

Makroekonomija 0 Comments

Godišnji rast industrijske proizvodnje u Srbiji u novembru 5,5 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji u novembru 2017. godine veća je za 5,5 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za 11,7 odsto,

Kompanije 0 Comments

Dug Petrohemije pretvoren u javni dug Republike Srbije

Srbija je preuzela 105 miliona duga Petrohomije koje je imala prema Naftnoj industriji Srbije, utvrđeno je danas zakonom o pretvaranju duga Petrohemije u javni dug koji je usvojila Skupština Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply