Joseph Stiglitz: SAD treba da novac zameni digitalnom valutom

Joseph Stiglitz: SAD treba da novac zameni digitalnom valutom

Američki nobelovac Joseph Stiglitz izjavio je u Davosu da bi SAD trebalo da se otarase novca i pređu na digitalnu valutu.

Indijski premijer Narendra Modi već je uklonio 86 odsto novčanica iz opticaja u pokušaju da suzbije utaju poreza, da se bori protiv korupcije i suzbije sivu ekonomiju, podsetio je.

Stiglitz misli da SAD treba da krenu tim putem.

“Postepeno smanjenje količine novca i put ka digitalnoj ekonomiji će, na duži rok, imati više koristi”, rekao je Stiglic govoreći u Davosu.

Stiglic smatra da SAD nisu učinile dovoljno u borbi protiv korpucije, ali da lek može biti postepeno odbacivanje gotovine i prelazak na digitalne valute.

“Verujem da bi zemlje poput Amerike trebalo tako da urade, tako bi imali veću mogućnost da prate i spreče eventualnu korupciju. Postoje tu još važna pitanja, kao što je pitanje bezbednosti, sajberkriminala, ali svakako da te valute imaju prednost”, rekao je.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Evropske berze: Indekse ojačali poslovni rezultati kompanija
Next Walmart najavio ogromno proširenje - posao za 10.000 radnika

You might also like

Beogradska berza: Dominacija Energoprojekta, Belex oslabio

Prvi trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi je protekao u dominaciji akcija Energoprojekt holdinga (ENHL) i uz blagi pad tržišta.

Najvažnije vesti 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Produžen rok za izbor ponuđača do 29. decembra

Rok za izbor ponuđača za koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla produžen je do 29. decembra, objavljeno je u obaveštenju Vlade Srbije i Aerodroma „Nikola Tesla“.

Najvažnije vesti 0 Comments

Plate u javnom sektoru od danas povećane za 10 i 5 odsto

Plate u javnom sektoru od danas će biti povećane za 10 odsto i za 5 odsto u administraciji, a penzije će biti povećane za 5 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply