Dodik o američkim sankcijama: Bitno je da ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske

Dodik o američkim sankcijama: Bitno je da ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sankcije koje su mu uvedene nisu sankcije Sjedinjenih Američkih Država, već odlazeće američke administracije, koja je poražena na novembarskim izborima.

On je rekao se oseća ponosno i da sankcije ne oseća kao kaznu, jer nije želeo da trguje interesima Republike Srpske.

“Odluka je deplasirana, jer oni koji su je doneli znaju da ja nemam nikakvu imovinu ni račun u SAD ni u inostranstvu, osim u Srbiji”, rekao je Dodik.

On je kazao da je bitno da ovo nisu sankcije protiv RS, dodavši da je on odavno, već deset godina, “pod sankcijama” raznih aktera koji pripadaju odlazećoj američkoj administraciji.

Dodik je optužio američku ambasadorku u BiH Morin Korak da je ona ona odgovorna za sankcije koje su mu SAD uvele, navodeći da je Kormakova “neprijatelj RS i Srba”.

On je zatražio od ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da je proglasi “personom non grata” u BiH i da protiv nje bude podneta krivična prijava, zbog “lažnog informisanja Stejt departmenta i mešanja u unutrašnje stavri BiH”.

foto: nspm.rs

foto: nspm.rs

Vučić: Nije realno da se pridružimo sankcijama Dodiku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da nije realno očekivati da Srbija zamrzava imovinu i ne dozvoli ulazak predsednika Repubike Srpske Milorada Dodika i da se to neće dogoditi.

Premijer je, odgovarajući na pitanja RTS u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, rekao da je od Amerikanaca dobio informaciju da će se tako nešto dogoditi, ali ne i o sadržaju tih sankcija.

Kako je rekao, na pitanje da li će se Srbija pridružiti sankcijama protiv predsednika RS, može da kaže da je Vlada Srbije ta, kao kolektivni organ, koja odlučuje.

“Lično ne znam kako da vam odgovorim: mi da kažemo da Srbija zamrzava imovinu predsedniku RS, da mu ne damo da doputuje u Beograd – nije realno i to se neće dogoditi” – rekao je Vučić.

Izvor:Beta/Tanjug
Previous Radovan Jelašić: Srbija treba više da se zadužuje u svojoj valuti
Next Evro, dolar, funta, jen, švajcarski franak, valute tržišta u razvoju...Šta ih čeka u naredna tri meseca?

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Vesić: Tačna cena Mosta kod Ade Huje nakon izrade idejnog projekta

Doneta je Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju mosta na Dunavu kod Ade Huje.

Makroekonomija 0 Comments

Vučićeva inicijativa o uspostavljanju Carinske unije na Balkanu

Za ekonomije Zapadnog Balkana, integracija trgovine i transporta je najdirektnija putanja za napredak, ocenjuje premijer Srbije Aleksandar Vučić u projektu kojim inicira uspostavljanje Carinske unije u tom regionu.

Društvo 0 Comments

Srbija bira predsednika, otvorena biračka mesta

U Srbiji se danas održavaju izbori za predsednika Republike a 8.396 biračkih mesta otvoreno je jutros u 7 časova.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply