Banke pooštrile uslove za dozvoljeni minus

Banke pooštrile uslove za dozvoljeni minus

Da bi dobili dozvoljeni minus od banaka ovih dana je potrebno da potpišete bar deset dokumenata. Tako je i sa karticama ili kreditima pa neke banke pri odobravanju zahtevaju i prisustvo supružnika.

Banke tvrde da je sve po zakonu i da se tako smanjuju svi rizici i nedoumice.

“Nakon odobrenja pozajmice klijent sa bankom zaključuje ugovor o odobrenju pozajmice, potpisuje ponudu, potpisuje obavezne elemente – menicu i menično obvlašćenje. Sva ta dokumenta su bitna kako klijentu tako i banci jer nedvosmisleno se zna u kakav se ugovor ulazi”, kaže Jelena Ivanović iz “Komercijalne banke”.

U Srbiji je u poslednjih godinu dana broj korisnika tekućih računa porastao sa četiri miliona i 808 hiljada porastao na skoro pet miliona. Iznos dozvoljenog prekoračenja je ostao isti 44 milijarde. Ono što ne ohrabruje je povećanje kašnjenja u otplati loših pozajmica sa 11,4 na 12,6 procenata.

O Nove godine Udruženje banaka će evidentirati i promet čekova odnosno ukupnih zaduženja građana poput računa za komunalije.

“Ukoliko napravimo ugovore sa bankama i institucijama o dugovanjima za Infostan i slično onda će se u izveštajima naći i takvi podaci o ukupnoj zaduženosti klijenata”, kaže Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srrbije.

Pre deset godina prosečni građanin Srbije bio je prosečno zadužen sa 334 evra U međuvremenu situacija je počela da se okreće pa je sada prosečni građanin Srbije zadužen sa 912 evra. Međutim i 400 hiljada građana u Srbiji je manje pa sada imaju pravo da pregovaraju oko visine kredita i visine rata.

Dugalić navodi da je granica zaduživanja stanovništva individualna.

“Onaj ko ima 300 evra mesečno zaduživanja su veoma niska. A onaj ko ima 1.500 evra taj limit je veći”, kaže Dugalić.

Iako ima više teorija poput one da će odmrzavanje plata i penzija u javnom sektoru smanjiti zaduživanja građana bankari tvrde suprotno. Više novca znači i manji rizik pa još veće zaduživanje i potrošnju.

Izvor:RTS
Previous Potvrđeno: SAD uvele sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku
Next Sud u SAD ponovo pokreće tužbu protiv Applea zbog monopola nad AppStore-om

You might also like

Društvo 0 Comments

Veliki procenat mladih bi prihvatilo neplaćenu praksu

Stručnu praksu u Srbiji pohađalo bi više od 70 odsto mladih čak i ako ona nije plaćena, jer smatra da će tako steći veštine i znanja do kojih ne mogu da

Najvažnije vesti 0 Comments

Svetska banka: Privredni rast u Srbiji 2,5 odsto

Svetska banka je danas saopštila da se ove godine u Evropi i centralnoj Aziji očekuje skroman privredni rast od 1,6 odsto, a na Zapadnom Balkanu 2,7 odsto, a u Srbiji 2,5

Najvažnije vesti 0 Comments

Proizvođač oružja Beretta zainteresovana za saradnju sa srpskom industrijom

Italijanska kompanija za proizvodnju oružja i vojne opreme Beretta iskazala je spremnost da učestvuje u zajedničkim projektima s preduzećima iz odbrambene industrije Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply