Banke pooštrile uslove za dozvoljeni minus

Banke pooštrile uslove za dozvoljeni minus

Da bi dobili dozvoljeni minus od banaka ovih dana je potrebno da potpišete bar deset dokumenata. Tako je i sa karticama ili kreditima pa neke banke pri odobravanju zahtevaju i prisustvo supružnika.

Banke tvrde da je sve po zakonu i da se tako smanjuju svi rizici i nedoumice.

“Nakon odobrenja pozajmice klijent sa bankom zaključuje ugovor o odobrenju pozajmice, potpisuje ponudu, potpisuje obavezne elemente – menicu i menično obvlašćenje. Sva ta dokumenta su bitna kako klijentu tako i banci jer nedvosmisleno se zna u kakav se ugovor ulazi”, kaže Jelena Ivanović iz “Komercijalne banke”.

U Srbiji je u poslednjih godinu dana broj korisnika tekućih računa porastao sa četiri miliona i 808 hiljada porastao na skoro pet miliona. Iznos dozvoljenog prekoračenja je ostao isti 44 milijarde. Ono što ne ohrabruje je povećanje kašnjenja u otplati loših pozajmica sa 11,4 na 12,6 procenata.

O Nove godine Udruženje banaka će evidentirati i promet čekova odnosno ukupnih zaduženja građana poput računa za komunalije.

“Ukoliko napravimo ugovore sa bankama i institucijama o dugovanjima za Infostan i slično onda će se u izveštajima naći i takvi podaci o ukupnoj zaduženosti klijenata”, kaže Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srrbije.

Pre deset godina prosečni građanin Srbije bio je prosečno zadužen sa 334 evra U međuvremenu situacija je počela da se okreće pa je sada prosečni građanin Srbije zadužen sa 912 evra. Međutim i 400 hiljada građana u Srbiji je manje pa sada imaju pravo da pregovaraju oko visine kredita i visine rata.

Dugalić navodi da je granica zaduživanja stanovništva individualna.

“Onaj ko ima 300 evra mesečno zaduživanja su veoma niska. A onaj ko ima 1.500 evra taj limit je veći”, kaže Dugalić.

Iako ima više teorija poput one da će odmrzavanje plata i penzija u javnom sektoru smanjiti zaduživanja građana bankari tvrde suprotno. Više novca znači i manji rizik pa još veće zaduživanje i potrošnju.

Izvor:RTS
Previous Potvrđeno: SAD uvele sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku
Next Sud u SAD ponovo pokreće tužbu protiv Applea zbog monopola nad AppStore-om

You might also like

Društvo 0 Comments

Prosečna junska neto plata 49.226 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji za juni 2018. godine iznosila je 49 226 dinara, što odgovara protivvrednosti od 417 evra, objavio Republički zavod za statistiku.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Povraćaj PDV-a i za kupovinu nekretnine pod hipotekom

Građani Srbije koji kupuju prvi stan imaće pravo na povraćaj PDV i u slučaju kada je ta nekretnina pod hipotekom, predviđeno je izmenama Zakona o PDV.

Najvažnije vesti 1Comments

Goran Knežević: Smanjenje poreza i doprinosa, ali nije trenutak

Svi se zalažemo za manje poreze i doprinose, ali još nije vreme za njihovo smanjenje, kazao je za Radio Beograd 1 ministar privrede Goran Knežević.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply