Vujović na koferenciji Euromoney u Beču: Srpske obveznice atraktivne investitorima

Vujović na koferenciji Euromoney u Beču: Srpske obveznice atraktivne investitorima

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da su srpske obveznice atraktivne za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim hartijama veoma dobar.

Rizik trajno pada, a prinos je dobar”, konstatovao je ministar govoreći na konferenciji “Euromoney” u Beču o obveznicama.

Vujović je rekao da država ove godine planira da se zaduži 6,8 milijardi evra, a svega 600 miliona biće potrebno za pokrivanje budžetskog deficita, dok je ostatak namenjen refinansiranju postojećih dugova.

Ministar je precizirao da od ukupno 6,8 milijardi evra koliko je potrebno, veći deo, odnosno 6,2 milijarde, planirane su za refinansiranje. Od tog iznosa, planirano je da 4,7 milijarde bude prikupljeno sa domaceg tržžiššta hartija od vrednosti.

“I tu planiramo da prikupimo 3,5 milijarde u dinarskim hartijama, a 1,6 milijardi u evrima, jer srpski investitori vole da kupuju hartije u evrima na domacem tržištu”, rekao je on.

Vujović je naglasio i da to nije konačno, jer je država prošle godine planirala da će joj biti potrebno da se zaduži pet milijardi evra, ali je zbog odličnih fiskalnih rezultata, bolje naplate poreza i manjih troškova, potreban iznos za zaduživanje bio manji.

“Zbog odličnih rezultata smo četiri milijarde pozajmili u obveznicama, ispalo je da nam je potrebno milijardu evra manje, jer nismo imali deficit republičkog budžeta. Tako smo od dobrih fiskalnih rezultata imali korist i nismo morali da se zadužžujemo”, konstatovao je on.

Vujović je, u razgovoru sa novinarima na marginama konferencije, ocenio da, ukoliko trogodišnji aranžman sa MMF-om, koji ističe početkom 2018. godine, bude uspešno završen, građani mogu da računaju da postoje trajne osnove za rast, koje će omogućiti i rast dohodaka i standarda.

Sve što Vlada radi u okviru trogodišnjeg aranžmana koji je u februaru 2015. godine zaključila sa MMF-om, usmereno je na stvaranje osnove za trajno povećanje plata i penzija, dodao je on.

Ministar je napomenuo da su plate u javnom sektoru i penzije već povećane, i to povećanje je uneto u budžet za 2017. godinu, navodeći da se plate koje su povećane 1. januara isplaćuju u dve ture u februaru – 5. i 20. februara.

Kada je reč o platama u privatnom sektoru, Vujović je rekao da će one zavisiti isključivo od uspeha privatnih firmi i njihovih prihoda.

Čak i firme koje se delimično finansiraju iz budžeta ostvaruju veliki deo dohotka na tržištu, od kojeg zavisi koliki će im prihodi, pa samim tim i zarade, biti, zaključio je on.

Konferencija o finansijama i investicijama u centralnoj i istočnoj Evropi “Euromoney” počela je danas u Beču. Dvodnevna konferencija o finansijama i investicijama u centralnoj i istočnoj Evropi okuplja više od 1.000 bankara, investitora i kreatora politika unutar i izvan regiona i predstavlja jedan od najvažnijih skupova na kojem se uspostavljaju finansijski planovi za tekuću i narednu godinu.

Gdeinvestirati.com
Previous Niske temperature podigle cene struje u Evropi
Next Uber uskoro dobija konkurenciju u Googleu

You might also like

Dinar sutra na svom maksimumu u odnosu na evro

Dinar će sutra ojačati prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs će iznositi 123,1484 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Najvažnije vesti 0 Comments

Aleksandar Vučić: Pred kraj godine prosečna plata 440 ili 445 evra

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pred kraj godine prosečna plata biti 440 ili 445 evra.

Evropske berze pritisnuo rudarski i energetski sektor

Na evropskim berzama u utorak se trguje oprezno, nakon jučerašnjeg rasta cena akcija, dok su rudarski i energetski sektor pod pritiskom zbog pada cena metala i nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply