Niske temperature podigle cene struje u Evropi

Niske temperature podigle cene struje u Evropi

Cene električne energije u Evropi skočile su na najviši nivo u gotovo deset godina pošto je nezapamćeni talas hladnoće suzio isporuke potpomognut zastojima u radu elektrana i štrajkovima radnika.

Cene struje u Nemačkoj i Belgiji za isporuku narednog dana uzletele su na najviši nivo od 2008. godine, dok su u Francuskoj porasle na šestodnevni maksimum, izveštava agencija “Bloomberg”.

Temperature u severozapadnoj Evropi će ove nedelje, prema procenama, biti za čak pet stepeni Celzijusovih ispod 30-godišnjeg proseka.

Predviđa se da će hladnoća podstaći rast tražnje za električnom energijom u Francuskoj za 17 procenata do četvrtka u odnosu na današnji nivo, što koincidira sa nepovoljnom hidrološkom situacijom posle najsušnijeg decembra od 1959. godine, i dužim zastojem u radu nuklearnih elektrana.

Ledeno vreme je već nateralo avio-prevoznike na otkazivanje letova u Frankfurtu, zbog nestanaka struje u Švajcarskoj, i na ograničavanje vodenog saobraćaja zbog zaleđenih reka.

Cena struje na nemačkom tržištu za isporuku sutra, porasla je na 90,50 evra (95,84 dolara) po megavat-satu, na najvišu kotu od novembra 2008. godine u trgovanju za dan unapred, prema podacima brokera.

Belgijska cena se popela na najviši nivo od maja 2008. godine, na 110 evra po megavat-satu.

Prognozira se da će polarna vazdušna masa iz Skandinavije već danas doneti nov ledeni talas u nekim područjima Nemačke, pri čemu će temperature pasti na čak minus 20 stepeni Celzijusa u planinskim oblastima u utorak, objavila je nemačka hidrometeorološka služba Deutscher wetterdienst na svojoj internet stranici.

Istovremeno, predviđa se pad proizvodnje struje iz nemačkih vetroelektrana na prosečno 3,9 gigavata dnevno u narednih sedam dana u odnosu na jednomesečni dnevni prosek od 15 gigavata.

Struja proizvedena iz vetrogeneratora podbacila je za više od 10 gigavata tokom većeg dela jutrošnjeg trgovanja nego što je prognozirano dan ranije, prema podacima “Bloomberga”. Jedan gigavat je dovoljan za napajanje dva miliona evropskih domaćinstava.

Ponuda električne energije može biti ograničena i pošto su radnici u elektranama Elektroprivrede Francuske najavili 24-časovni štrajk od večeras od 21,00 sat, prema pariskom vremenu, objavio je operator mreže RTE. Tu je i najavljen štajk za sutra u jednom od rudnika uglja nemačkog Unipera.

Šest od 58 nuklearnih reaktora Elektroprivede Francuske (EDF) je van mreže, pošto je EDF odložio na dve nedelje sigurnosne provere u nuklearki Trikastin-2 zbog hladnog vremena i zatražio odlaganje za još jedan reaktor, prenosi “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous IT zanimanja budućnosti i šta učiti u 2017. godini
Next Vujović na koferenciji Euromoney u Beču: Srpske obveznice atraktivne investitorima

You might also like

Cene nafte oslabile drugi dan zaredom

Cene nafte su u ponedeljak pale, drugi dan zaredom, zbog zabrinutosti da bi proizvodnja sirove nafte potencijalno mogla ugroziti napore članica OPEC-a i drugih velikih proizvođača da uravnoteže ponudu i

Dinar stagnira, srednji kurs 118,68

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,6836 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kompanije 0 Comments

Proizvođač oružja Beretta zainteresovana za saradnju sa srpskom industrijom

Italijanska kompanija za proizvodnju oružja i vojne opreme Beretta iskazala je spremnost da učestvuje u zajedničkim projektima s preduzećima iz odbrambene industrije Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply