Ministarstvo finansija: Nisu ukinute carinske povlastice osobama sa invaliditetom

Ministarstvo finansija: Nisu ukinute carinske povlastice osobama sa invaliditetom

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da novim zakonskim rešenjem osobama sa invaliditetom nije ukinuto pravo na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza ortopedskih i drugih pomagala.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, Ministarstvo se oglasilo povodom netačnih informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima o tome da osobe sa invaliditetom od 5. februara neće više moći bez carina da uvezu polovne ili nove automobile, kao ni ortopedska pomagala i rezervne delove za njih.

Najnovijim izmenama Carinskog zakona, u širem kontekstu, formulisano je oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina za osobe sa invaliditetom, odnosno njihove organizacije, na predmete posebno namenjene za obrazovanje, zapošljavanje ili poboljšanje društvenog položaja tih osoba, kao i na rezervne delove, komponente ili dodatke koji su posebno napravljeni za te proizvode.

Prethodno zakonsko rešenje obuhvatalo je precizno definisane predmete koji mogu biti oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina kada su u pitanju osobe sa invaliditetom – ortopedska i druga pomagala, oprema za vršenje delatnosti, specifična oprema, uređaji i instrumenti.

U skladu sa ovlašćenjima datim zakonom, Vlada Srbije će, do početka primene Zakona o izmenama i dopunama Carinskog zakona, odnosno do 5. februara, doneti podzakonski propis kojim će takođe precizno definisati ove zakonske odredbe.

Do tada će se primenjivati Uredba o vrsti, količini i vrednosti robe na koju se ne plaćaju uvozne dažbine, rokovima, uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina.

Kada je reč o oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina na putničke automobile i druga motorna vozila za osobe sa invaliditetom, Ministarstvo naglašava da se osobama sa invaliditetom ne uskraćuje pravo na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza automobila, samo se menja osnov po kome mogu ostvarivati to pravo, primenom prava na preferencijalni uvoz po osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini.

U vreme uvođenja ove carinske povlastice u Srbiji nisu bili na snazi sporazumi o slobodnoj trgovini i stopa carine na uvoz putničkih motornih vozila bila je 20 odsto.

S obzirom na to da je dostignuta puna liberalizacija trgovine, u skladu sa postojećom mrežom sporazuma o slobodnoj trgovini, više nema mesta da se ova povlastica reguliše Carinskim zakonom, jer postoji mogućnost da se putnički automobili i druga motorna vozila uvoze bez plaćanja carine iz zemalja sa kojima imamo pomenute sporazume.

Ovo za rezultat ima i pojednostavljenje u ostvarivanju prava na bescarinski uvoz, kroz smanjenje administrativnih zahteva, jer će umesto dosadašnjeg donošenja rešenja o ostvarivanju ovog prava od strane carinskog organa biti dovoljno podnošenje sertifikata o poreklu.

Gdeinvestirati.com
Previous Evro porastao iznad 1,07 dolara, funta beleži najveći dnevni dobitak od 2009. godine
Next Dinar stabilan, u sredu 123,84 dinara za evro

You might also like

Politika 0 Comments

Vučić i indijski premijer Modi razgovarali o saradnji i trgovinskoj razmeni dve zemlje

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Gandinagaru sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmene, saopšteno je iz

Društvo 0 Comments

VMA dobiva savremeni centar hitne pomoći

Vojnomedicinska akademija će dobiti svojevrstan savremeni centar hitne pomoći gde će pacijenti moći na jednom mestu da budu kompletno pregledani, dobiju dijagnozu i budu zadržani na lečenju, najavio je zastupnik

Društvo 0 Comments

Vučić ponovo obećao plate od 500 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostao je pri proceni da će do kraja godine biti značajno povećane plate i penzije.

1 Comment

  1. ns ja
    January 18, 08:58 Reply
    S obzirom da invalidi sa manje od 100% telesnog oštećenja takođe mogu biti veoma vezani za automobil kao osnovnu potrebu, a njima su olakšice u vidu carine na uvoz automobila koja je u 99odsto slučajeva 0%, svedene na NULU, to bi bilo lepo da ministar Vulin razmotri i uvede mogućnost da invalidi sa 70% i više t.o. kojima je automobil neophodan (invaliditet na donjim ekstremitetima prema tumačenju Fonda PIO) budu takođe oslobođeni PDV-a pri kupovini automobila i tako im život bio olakšan. Budžet države bi bio sačuvan primenom Zakona i rigoroznim krivičnim sankcionisanjem lažnih invalida, a ne uskraćivanjem prava i olakšica invalidima kojima je pomoć zaista neophodna!

Leave a Reply