IT zanimanja budućnosti i šta učiti u 2017. godini

IT zanimanja budućnosti i šta učiti u 2017. godini

Koja IT zanimanja će biti popularna u narednih nekoliko godina i šta bi trebalo da znate ako hoćete da se na njih prebacite?

To da tehnologija menja svet i da će biti sve prisutnija u našim životima i poslovima nije nikakva novost. Najviše vidimo po tome što je i u Srbiji postala važna tema i sve više ljudi gleda da sebe i/ili svoju decu usmeri ka profesijama iz ove oblasti.

Međutim, nisu svi tehnološki poslovi jednako popularni, a kako se ova oblast brzo menja i razvija, uvek treba pratiti nove tehnologije i trendove i šta je ono što će u narednom periodu biti veoma traženo, izazovno i na kraju, dobro plaćeno.

Prateći tehnološke oblasti koje su u razvoju, njihove prognoze i trenutnu tražnju, sastavili smo spisak zanimanja sa najvećim potencijalom u budućnosti koje bi trebalo da uzmete u razmatranje i šta je potrebno da se zna za njih.

Naravno, ništa od navedenog ne može se naučiti preko noći, ali može biti dobra ideja za preusmeravanje.

VR Developer

Zahvaljujući uređajima kao što su HTC Vive, Oculus i Sony VR, konačno možemo da doživimo potpuno novi, virtuelni svet kao da se nalazimo unutar njega. Na ovom polju tek treba da dođe do pomaka i otkrića, a ako uporedimo sa računarskim igrama, možemo reći da smo u eri ping ponga.

VR ima širu primenu od obične zabave, kao što je učenje, medicina i ostalo, a procene su da će tržište vredeti 150 milijardi do 2020. godine.

Potrebno znanje:

Unity
C#
JavaScript
Unreal
OpenGL
WebGL
C++
3D grafika

AR Developer

Augmentovana, tj. proširena realnost. Vrlo slično zanimanju VR Developera, s razlikom što je augmentovana realnost kombinacija fizičke i virtuelne realnosti.

AR uređaji mogu imati još širu primenu od VR uređaja, ali je i ova oblast u ranoj fazi da bismo rekli više od toga. Google-ov pokušaj da probije led svojim Google naočarama je bio više nego razočaravajuć, Magic Leap je daleko još od upotrebne faze, a Microsoftov hololens još uvek nismo imali prilike da vidimo u praksi.

Potrebno znanje:

Unity
C#
JavaScript
Unreal
OpenGL
WebGL
C++
3D grafika

Inženjer samovozećih automobila

Samovozeća kola već neko vreme nisu samo naučna fantastika, nego realnost. Gehotov startup, comma.ai, pokazao nam je da ne morate biti veliki igrač poput Tesle, Google-a, Ubera, Mercedesa, BMW-a i ostalih da biste se uključili u igru.

Ako uzmemo u obzir predviđanje da će tržište automobila do 2020. vredeti oko 79 milijardi i da će broj otvorenih pozicija takođe rasti, mogli bismo reći da je karijera Inženjera samovozećih automobila klađenje na sigurno.

Potrebna znanja:

Python
C++
Deep Learning
Computer Vision
Matematika (računanje i linearna algebra)
Statistika
Fizika

Stručnjak za mašinsko učenje

Mašinsko učenje, podoblast veštačke inteligencije. U poslednje vreme došlo je do velikih pomaka na ovom polju. Nedavno smo pisali o tome kako je Google-ov kompjuter pobedio svetskog šampiona u najtežoj igri na svetu. Sve se više priča o veštačkoj inteligenciji kao oblasti računarskih nauka, pojavljuju se novi frejmvorci češće nego ikad i smišljaju pametniji načini za obradu prikupljenih podataka. Stoga je ovo pravo vreme za ulazak u tu oblast.

Potrebna znanja:

Python
C++
Neuralne Mreže
Matematika (računanje i linearna algebra)
Statistika

Data Scientist

Vruća tema u poslednje vreme. Pisali smo više puta o dešavanjima na FTN-u i prvom Data Science smeru u Srbiju. Potreba za data science Inženjerima je već u ovom trenutku ogromna i raste iz dana u dan. Zato smo uz pomoć Data Science Srbija organizovali nekoliko besplatnih kurseva uvoda u R programski jezik. Međutim, da biste se bavili ovim poslom, pored programerskih veština morate da posedujete i odlično znanje matematike i statistike.

Potrebno znanje:

Python
R
Rad sa bazama (SQL, NoSQL)
Matematika
Statistika

Cloud Inženjer

Osoba zadužena za dizajn, planiranje, menadžment, održavanje i podršku vezanu za Cloud computing. Dobar cloud inženjer pored poznavanja razvoja softvera, sistem Inženjeringa, skriptnih programskih jezika i više cloud okruženja, tj. platformi, treba da poseduje i dobre logičke i organizacione veštine.

Potrebno znanje:

Python
Bash
Rad sa bazama (SQL, NoSQL)
Linux
Amazon Web Servisi
Docker

Full Stack Web Developer

Ovo je već dobro poznata stvar. Biti Web Developer je prilično zanimljiv i dobro plaćen posao, ali postoji toliko opcija kada je u pitanju potrebno znanje. Ranije se uglavnom podrazumevalo poznavanje LAMP stack-a (Linux, Apache, MySQL, PHP). U međuvremenu se pojavio i MEAN stack (MongoDB, Express.js, AngularJS, and Node.js) koji preti da zameni LAMP stack u budućnosti, stoga bi možda trebalo da krenete sa učenjem u tom pravcu. Još jedna stvar koja ide u prilog MEAN stacku je što se oslanja na JavaScript, koji ćete svakako morati da nuaučite jer će vam trebati za Front End deo.

Potrebno znanje:

HTML
CSS
JavaScript
MEAN stack ili LAMP stack

Izvor: Startit.rs
Previous Cena stambenog kvadrata na Zlatiboru skoro kao u Beogradu
Next Niske temperature podigle cene struje u Evropi

You might also like

Karijera 0 Comments

Javni poziv za upravljanje RTB Borom, uslov 15.000 evra

Vlada Srbije raspisala je javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju Rudarsko topioničarskim basenom (RTB) Bor.

Tema dana 0 Comments

Air Serbia: Konkurs za kabinsko osoblje traje do 24. aprila

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je da se na konkurs za nove članove kabinskog osoblja, koji je otvoren do 24. aprila, do sada prijavilo više od 600 kandidata.

Karijera 0 Comments

Career Cast: 10 najstresnijih zanimanja u 2017.

Svaki posao sa sobom nosi neki određeni nivo stresa, a svi mi ponekad mislimo da je upravo naš najstresniji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply