Goran Knežević najavio otvaranje 20.000 novih radnih mesta u ovoj godini

Goran Knežević najavio otvaranje 20.000 novih radnih mesta u ovoj godini

U ovoj godini očekuje se više od 20.000 novih radnih mesta i dolazak oko 20 novih velikih investitora na srpsko tržište, izjavio je ministar privrede Goran Knežević.

“Prošlu godinu smatram izuzetno uspešnom, jer smo podržali 21 investiciju vrednu više od 220 miliona evra, koja nam je donela 15.000 novih radnih mesta”, rekao je Knežević za današnje Večernje novosti.

Ocenio je da pored novih zapošljavanja, investicije donose i nove tehnologije i nova znanja.

Knežević je dodao da je doneta odluka da je potrebno unaprediti Uredbu o privlačenju investicija, posebno spuštajući pragove, da bi i mali investitori mogli da konkurišu za podsticajna sredstva.

Nivo podsticaja, kako se navodi, razlikuje se od mesta ulaganja, pa oni koji investiraju u nerazvijena devastirana područja, imaju veću podršku od onih koji se odluče za Beograd ili Novi Sad.

Subvencije su od maksimalnih 3.000 evra po radnom mestu u najrazvijenijim opštinama, do 7.000 evra po radnom mestu u najmanje razvijenim opštinama.

Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih stranih investicija minimalni iznos ulaganja spušten je na 100.000 evra, a minimum otvorenih radnih mesta na 10, kako bi i male i srednje firme mogle da konkurišu za podsticaje.

Izuzuzeti su projekti u oblasti softverskog inženjeringa, a ostala je zabrana za podsticaje i u oblasti saobraćaja, farmaceutske industrije, ugostiteljstva, igara na sreću, oružja i municije, trgovine, brodogradnje, duvana i duvanskih prerađevina.

Za subvencije sada mogu konkurisati i firme iz sektora poljoprivrede i ribarstva, koje ulažu minimalno dva miliona evra i otvaraju najmanje 25 radnih mesta

Predviđeni su i podsticaji za troškove investitora na osnovna sredstva u iznosu od 10 odsto u najrazvijenijim opštinama do 30 odsto u najnerazvijenijim.

Izvor: Beta
Previous Počinje Svetski ekonomski forum, Vučić na skupu u Davosu
Next Cena stambenog kvadrata na Zlatiboru skoro kao u Beogradu

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kompanija Efko razmatra preseljenje u Srbiju

Zbog prestrogih socijalnih standarda u Austriji, veliki austrijski proizvođač krastavaca Efko razmatra preseljenje u inostranstvo, a među pominjanim zemljama nalazi se i Srbija, prenosi danas austrijski mediji

Samsung u drugom tromesečju zabeležio profit preko 6.8 milijardi dolara

Kod tržišnih posmatrača postoji konsenzus da će u drugom tromesečju ove godine kompanija Samsung registrovati snažan rast.

Prehrambena industrija 0 Comments

Makedonski biznismen zakupio BIP, u planu i nova pivara

Makedonski biznismen Svetozar Janevski je rekao da je zakupio Beogradsku industriju piva (BIP) u stečaju, ali i da planira da gradi novu pivaru na drugoj lokaciji u koju će uložiti

1 Comment

  1. Blagzor
    January 17, 19:39 Reply
    Samo 20.000. Što je tako skroman? Trebao je lepo da kaže 2.000.000. čemu skromnost?

Leave a Reply