Cena zlata porasla na najviši nivo u 8 nedelja

Cena zlata porasla na najviši nivo u 8 nedelja

Geopolitička i ekonomska neizvesnost okrenuli su investitore bezbednijim utočištima za kapital usled čega je zlato ponovo na ceni.

Uncom zlata se u utorak trguje oko 1.213 dolara, što je 0,85% veća cena u odnosu na prethodni dan i najviša cena plemenitog metala od 23.novembra prošle godine.

Podršku zlatu pruža i slabiji dolar. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke, u korpi šest najvažnijih svetskih valuta, u utorak je oslabio 0,57 odsto.

Od početka godine vrednost zlata je porasla oko 5,5 odsto, ali je i dalje oko 130$ po unci niža od pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, 8.novembra.

Zlato se našlo pod pritiskom nakon pobede Trampa, jer je novoizabrani američki predsednik tokom predizborne kampanje najavljivao smanjenje poreza, reformu propisa i povećanje u potrošnji na infrastrukturu što bi ubrzalo privredni rast SAD i inflaciju. To bi opet, navelo američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja kamatnih stopa.

Međutim, tržišta su ostala razočarana nakon Trampove prve konferencije za medije prošle nedelje, jer budući američki predsednik nije pružio konkretnije detalje o svojim predizbornim obećanjima.

U decembru se očekivalo da će Federalne rezerve povećati kamatne stope u ovoj godini tri puta, po 0,25%, ali tržišta su sada uverena da bi se to moglo destiti samo dva puta u toku godine.

“Ima mnogo neizvesnosti na tržištu”, kažu analitičari, i dodaju da je zlato dobra investicija u periodima nestabilnosti, posebno političke neizvesnosti, uključujući Brexit i predstojeće izbore u Francuskoj i Nemačkoj.

Foto:mondo.rs

Foto:mondo.rs

Neki analitičari, naprotiv, smatraju da je rast cene zlata kratkog veka, navodeći nekoliko razloga.

Simona Gambarini, analitičar Capital Economics, očekuje da će inflatorni pritisci u SAD primorati centralnu banku da pooštri monetarnu politiku i poveća kamatne stope četiri puta u ovoj godini, usled čega će se povećati prinosi na američke 10-godišnje obveznice.

Takođe, analitičari Capital Economicsa očekuju rast vrednosti dolara zbog razlika u monetarnoj politici centralne banke SAD i drugih velikih centralnih banaka u svetu koje imaju kamatne stope blizu ili ispod nule.

I na kraju, Gambarini predviđa da če u ovoj godini oslabiti potražnja zlatnih poluga od strane centralnih banaka tržišta u narastanju.

Izvor:Agencije
Previous Venecuela: Visoka inflacija "donela" veće apoene
Next Agrokorova preduzeća se zadužila sa dodatnih 48 miliona evra

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS zadržala referentnu kamatu od 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4 odsto, saopštila je centralna banka.

Beogradska berza: Rekord gornjomilanovačkog Metalca

Na Beogradskoj berzi u utorak je prekinut četvorodnevni uzlazni trend, uz solidan promet kojem su doprnele državne dužničke hartije.

Makroekonomija 0 Comments

Realni rast BDP-a Srbije 2,5 odsto u četvrtom tromesečju 2016.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2016. godine iznosio je 2,5%, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je u utorak Republički zavod za statistiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply