Cena zlata porasla na najviši nivo u 8 nedelja

Cena zlata porasla na najviši nivo u 8 nedelja

Geopolitička i ekonomska neizvesnost okrenuli su investitore bezbednijim utočištima za kapital usled čega je zlato ponovo na ceni.

Uncom zlata se u utorak trguje oko 1.213 dolara, što je 0,85% veća cena u odnosu na prethodni dan i najviša cena plemenitog metala od 23.novembra prošle godine.

Podršku zlatu pruža i slabiji dolar. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke, u korpi šest najvažnijih svetskih valuta, u utorak je oslabio 0,57 odsto.

Od početka godine vrednost zlata je porasla oko 5,5 odsto, ali je i dalje oko 130$ po unci niža od pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, 8.novembra.

Zlato se našlo pod pritiskom nakon pobede Trampa, jer je novoizabrani američki predsednik tokom predizborne kampanje najavljivao smanjenje poreza, reformu propisa i povećanje u potrošnji na infrastrukturu što bi ubrzalo privredni rast SAD i inflaciju. To bi opet, navelo američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja kamatnih stopa.

Međutim, tržišta su ostala razočarana nakon Trampove prve konferencije za medije prošle nedelje, jer budući američki predsednik nije pružio konkretnije detalje o svojim predizbornim obećanjima.

U decembru se očekivalo da će Federalne rezerve povećati kamatne stope u ovoj godini tri puta, po 0,25%, ali tržišta su sada uverena da bi se to moglo destiti samo dva puta u toku godine.

“Ima mnogo neizvesnosti na tržištu”, kažu analitičari, i dodaju da je zlato dobra investicija u periodima nestabilnosti, posebno političke neizvesnosti, uključujući Brexit i predstojeće izbore u Francuskoj i Nemačkoj.

Foto:mondo.rs

Foto:mondo.rs

Neki analitičari, naprotiv, smatraju da je rast cene zlata kratkog veka, navodeći nekoliko razloga.

Simona Gambarini, analitičar Capital Economics, očekuje da će inflatorni pritisci u SAD primorati centralnu banku da pooštri monetarnu politiku i poveća kamatne stope četiri puta u ovoj godini, usled čega će se povećati prinosi na američke 10-godišnje obveznice.

Takođe, analitičari Capital Economicsa očekuju rast vrednosti dolara zbog razlika u monetarnoj politici centralne banke SAD i drugih velikih centralnih banaka u svetu koje imaju kamatne stope blizu ili ispod nule.

I na kraju, Gambarini predviđa da če u ovoj godini oslabiti potražnja zlatnih poluga od strane centralnih banaka tržišta u narastanju.

Izvor:Agencije
Previous Venecuela: Visoka inflacija "donela" veće apoene
Next Agrokorova preduzeća se zadužila sa dodatnih 48 miliona evra

You might also like

Evropske berze u porastu na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija blago su porasle, zahvaljujući rastu cna nafte i dobrim ekonomskim pokazateljima iz Kine.

Najvažnije vesti 0 Comments

John Hardy: Dolar napreduje uoči objavljivanja američkih ključnih podataka

Postoje naznake da je tržište zapalo u mod “tematske hibernacije”, kaže John Hardy iz Saxo Banke

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze zabeležile pad, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija blago pale, kao i u petak na Wall Streetu, dok se kurs evra prema dolaru i dalje kreće oko najviših nivoa u gotovo dve godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply