Novi veliki pad vrednosti britanske funte

Novi veliki pad vrednosti britanske funte

Britanska funta je u ponedeljak pala na najniži nivo od oktobra meseca u očekivanju zvaničnog obraćanja premijerke Tereze Mej (Theresa May) najavljenog za utorak, kada će predsednica vlade izložiti detalje plana za vođenje pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

Funta je jutros u azijskom trgovanju pala 1,6 odsto, ispod nivoa 1,19 dolara, nakon što su britanski mediji objavili da će prioritet u pregovorima Velike Britanije o izlasku iz EU biti kontrola imigracije.

U odnosu na evro, funta je oslabila više od 1 odsto, na oko 1,13 evra, najniži nivo u dva meseca.

Od izglasavanja Brexita, 24. juna prošle godine, funta je oslabila oko 20 odsto prema dolaru. Najveći deo ovih gubitaka je posledica neizvesnosti uticaja na finansijska tržišta u slučaju da Velika Britanija izgubi bescarinski pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

Lideri zemalja EU uslovljavaju dalji pristup Velike Britanije jedinstvenom evropskom tržištu EU omogućavanjem slobodnog kretanja ljudi, ali je Mej navela da građani koji su glasali za Brexit žele da Velika Britanija povrati kontrolu nad sopstvenim granicama. Mej bi sutra u govoru trebalo da iznese detalje o planovima za Bregzit, a njena kancelarija je saopštila da će se založitit za “globalnu Britaniju” otvorenu za svet.

Deo britanskih medija navodi da će Mej naznačiti spremnost da potpuno povuče zemlju s jedinstvenog tržišta roba i usluga EU, kako bi London dobio kontrolu nad imigracijom. Lideri EU navode da Velika Britanija ne može zadržati pristup slobodnom tržištu bez omogućavanja slobodnog kretanja ljudi, upravo pitanja zbog kojeg su Britanci glasali za Bregzit.

Mogućnost gubitka privilegovanog pristupa tržištu EU uznemirio je ogromni finansijski sektor u Londonu, kome je od velikog značaja da može da posluje bez prepreka u 28 članica. To je, takođe, zabrinulo firme iz drugih delova sveta, koje koriste London, ne samo kao finansijsko čvorište, već i kao vrata ka EU.

“Možemo pretpostaviti da će Mej staviti prioritet na kontrolu imigracije i cena će biti izlazak iz jedinstvenog tržišta. To bi moglo da pošalje funtu još niže, možda na 1,1 dolar u predstojećim nedeljama”, rekao je analitičar tržišta iz kompanije ETX Capital Nil Vilson.

Blagi oporavak funte s manje od 1,2 dolara usledio je pošto je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp rekao da bi trgovinski sporazum SAD i Velike Britanije mogao da bude urađen “veoma brzo” pošto uđe u Belu kuću krajem ove nedelje.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da je “veoma dobra vest” što SAD žele da naprave dobar trgovinski sporazum s njegovom zemljom.

Ministar finansija Velike Britanije Filip Hamond takođe je podgrejao spekulacije da bi London mogao da ide na tvrde pregovore s EU. On je rekao da se nada da će Velika Britanija zadržati pristup jedinstvenom tržištu EU, ali da je voljna da “promeni svoj ekonomski model kako bi dobila na konkurentnosti”, ako bude odsečena od njega.

Šef opozicionih laburista Džeremi Korbin optužio je Hamonda da preti “trgovinskim ratom s Evropom”.

Izvor:Agencije
Previous BiH: Cene stanova u Mostaru i do 10% veće nego u Sarajevu
Next Deklaracija o rešenju izraelsko-palestinskog sukoba bez potpisa Velike Britanije

You might also like

Beogradska berza: Veliki promet Metalca

Juče je zabeležena nešto veća investiciona aktivnost na tržištu akcija, pre svega zahvaljujući gornjomilanovačkom Metalcu (MTLC).

Hrvatska berza nudi malim kompanija zaobilaženje kredita i banaka

Početkom iduće godine u Hrvatskoj bi trebalo da zaživi Progress, platforma za finansiranje malih i srednjih kompanija putem tržišta kapitala koju priprema Zagrebačka berza uz potporu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Dinar oslabio, u sredu 123,32 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,3207 dinara za jedan evro

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply