Evropske berze u minusu; Brexit i Tramp podstakli neizvesnost

Evropske berze u minusu; Brexit i Tramp podstakli neizvesnost

Neizvesnost pred sutrašnje obraćanja premijerke Tereze Mej na kojem će izložiti detalje plana za vođenje pregovora o izlasku V.Britanije iz EU i obnovljene pretnje Donalda Trampa carinskim kaznama dominirali su u ponedeljak evropskim tržištima kapitala.

Kako su američke berze danas zatvorene zbog praznika, obim trgovanja bio je slabiji, dok će se prave posledice na berzama osetiti sutra, kada se otvori Wall Street, smatraju analitičari.

Na kraju trgovanja danas indeks berze u Londonu je bio u minusu 0,15 odsto. Frankfurtski DAX je oslabio 0,64% dok je francuski CAC40 izgubio na vrednosti 0,82 odsto. Oštar pad, -1,37 odsto zabeležio je indeks italijanske berze FTSE MIB, dok je španski IBEX pao 1,07 odsto.

Ipak, i u današnjem “mirnom” danu, tresli su se sektori automobilske industrije i banaka,  pod pritiskom signala iz Velike Britanije i SAD.

Britanska premijerka će u utorak izneti detalje o planovima za Brexit. Lideri zemalja EU uslovljavaju dalji pristup Velike Britanije jedinstvenom evropskom tržištu EU omogućavanjem slobodnog kretanja ljudi, ali deo britanskih medija navodi da će Mej naznačiti spremnost da potpuno povuče zemlju s jedinstvenog tržišta roba i usluga EU, kako bi London dobio kontrolu nad imigracijom.

Mogućnost gubitka privilegovanog pristupa tržištu EU pritisnuo je danas akcije banaka koje se oslanjaju na poslovanje bez prepreka u EU ( pravilo “pasporting” – pravo da funkcionišu unutar EU ako Britanija napusti jedinstveno tržište). Tako su akcije banke Barclays pale 1,8 % a Royal Bank of Scotland 2,8 odsto. Veći pad londonske berze ograničile su izvozno orjentisani sektori koji su danas, zbog slabije funte, zabeležili jake dobitke.

Pod pritiskom se našao i bankarski sektor u Italiji nakon što je rejting agencija DBRS smanjila kreditni rejting Italije zbog dugoročnih problema u bankarskom sektoru.

Na berzi u Frankfurtu su akcije nemačkog proizvođača BMW-a pale 1,5 odsto, Daimlera 1,8 procenta a VW 2,2 odsto, nakon što je Donald Tramp u intervjuu nemačkom Bildu zapretio da će uvesti pogranični porez od 35 odsto na isporuke vozila iz inostranstva na američko tržište.

Sva tri nemačka proizvođača automobila su uložila velika sredstva u fabrike u Meksiku, gde su troškovi proizvodnje niži nego u SAD, računajući na izvoz manjih automobila na američko tržište.

Od dobitnika na evropskim tržištima izdvaja se Essilor International kojeg su akcije porasle 12 odsto, nakon što su ovaj francuski proizvođač kontaktnih sočiva i italijanski proizvođač naočara Luxottica najavili spajanje u kompaniju tržišne vrednosti 46,3 milijardi evra.

Izvor:Agencije
Previous MMF povećao prognozu rasta za razvijene ekonomije, umanjio za tržišta u narastanju
Next Beogradska berza: Broj kompanija uključenih u Belex 15 svakodnevno se smanjuje

You might also like

Nemačka berza konačno dobila podršku akcionara za spajanje sa Londonskom berzom

Deutsche Boerse je konačno uspela da dobije potrebnu podršku akcionara za planirano spajanje sa Londonskom berzanskom grupom (LSE).

Produktna berza: Blagi rast cena soje

Prva nedelja oktobra na Novosadskoj „Produktnoj berzi“ donosi neznatno pomeranje cena trgovanih roba.

Wall Street: Dow Jonesa na rekordnom nivou, S&P indeks pao

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao novi rekordni nivo, zahvaljujući rastu finansijskog i energetskog sektora, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali zbog pada cena akcija u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply