Evropske berze u minusu; Brexit i Tramp podstakli neizvesnost

Evropske berze u minusu; Brexit i Tramp podstakli neizvesnost

Neizvesnost pred sutrašnje obraćanja premijerke Tereze Mej na kojem će izložiti detalje plana za vođenje pregovora o izlasku V.Britanije iz EU i obnovljene pretnje Donalda Trampa carinskim kaznama dominirali su u ponedeljak evropskim tržištima kapitala.

Kako su američke berze danas zatvorene zbog praznika, obim trgovanja bio je slabiji, dok će se prave posledice na berzama osetiti sutra, kada se otvori Wall Street, smatraju analitičari.

Na kraju trgovanja danas indeks berze u Londonu je bio u minusu 0,15 odsto. Frankfurtski DAX je oslabio 0,64% dok je francuski CAC40 izgubio na vrednosti 0,82 odsto. Oštar pad, -1,37 odsto zabeležio je indeks italijanske berze FTSE MIB, dok je španski IBEX pao 1,07 odsto.

Ipak, i u današnjem “mirnom” danu, tresli su se sektori automobilske industrije i banaka,  pod pritiskom signala iz Velike Britanije i SAD.

Britanska premijerka će u utorak izneti detalje o planovima za Brexit. Lideri zemalja EU uslovljavaju dalji pristup Velike Britanije jedinstvenom evropskom tržištu EU omogućavanjem slobodnog kretanja ljudi, ali deo britanskih medija navodi da će Mej naznačiti spremnost da potpuno povuče zemlju s jedinstvenog tržišta roba i usluga EU, kako bi London dobio kontrolu nad imigracijom.

Mogućnost gubitka privilegovanog pristupa tržištu EU pritisnuo je danas akcije banaka koje se oslanjaju na poslovanje bez prepreka u EU ( pravilo “pasporting” – pravo da funkcionišu unutar EU ako Britanija napusti jedinstveno tržište). Tako su akcije banke Barclays pale 1,8 % a Royal Bank of Scotland 2,8 odsto. Veći pad londonske berze ograničile su izvozno orjentisani sektori koji su danas, zbog slabije funte, zabeležili jake dobitke.

Pod pritiskom se našao i bankarski sektor u Italiji nakon što je rejting agencija DBRS smanjila kreditni rejting Italije zbog dugoročnih problema u bankarskom sektoru.

Na berzi u Frankfurtu su akcije nemačkog proizvođača BMW-a pale 1,5 odsto, Daimlera 1,8 procenta a VW 2,2 odsto, nakon što je Donald Tramp u intervjuu nemačkom Bildu zapretio da će uvesti pogranični porez od 35 odsto na isporuke vozila iz inostranstva na američko tržište.

Sva tri nemačka proizvođača automobila su uložila velika sredstva u fabrike u Meksiku, gde su troškovi proizvodnje niži nego u SAD, računajući na izvoz manjih automobila na američko tržište.

Od dobitnika na evropskim tržištima izdvaja se Essilor International kojeg su akcije porasle 12 odsto, nakon što su ovaj francuski proizvođač kontaktnih sočiva i italijanski proizvođač naočara Luxottica najavili spajanje u kompaniju tržišne vrednosti 46,3 milijardi evra.

Izvor:Agencije
Previous MMF povećao prognozu rasta za razvijene ekonomije, umanjio za tržišta u narastanju
Next Beogradska berza: Broj kompanija uključenih u Belex 15 svakodnevno se smanjuje

You might also like

Berza 0 Comments

Četvrti kvartal za redom padaju zarade američkih kompanija

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su u proteklom tromesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg berzovnog indeksa na Wall Streetu, pale za 7,7 posto u odnosu na

Kurs dinara u ponedeljak bez promene

Vrednost dinara neznatno je promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,2284 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Rezultati francuskih izbora ohrabrili ulagače

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su snažno porasle jer su ulagači odahnuli nakon što je u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj pobedio centrista Emmanuel Macron, kojeg

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply