Davos 2017.: Kina, Tramp i Brexit, glavne teme Svetskog ekonomskog foruma

Davos 2017.: Kina, Tramp i Brexit, glavne teme Svetskog ekonomskog foruma

Kina, Donald Tramp i Bregzit trebalo bi da budu glavne teme ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, koji će od sutra do 20. januara okupiti globalnu političku i poslovnu elitu, prenosi BBC.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu, a sutra će, kako je najavio, u Davosu imati bilateralne susrete sa predsednikom Kine Sji Đinpingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsednicom Švajcarske Doris Lojthard.

Premijer očekuje i da će imati bilateralni susret sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao i sa drugim zvaničnicima.

Foto:www.theworldofchinese.com

Foto:www.theworldofchinese.com

Forum će okupiti oko 3.000 učesnika, a Sji Đinping će biti prvi predsednik Kine ikada koji dolazi na godišnje okupljanje svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskim Alpima. Učešće kineskog predsednika je, kako prenosi BBC, pozdravio osnivač WEF-a Klaus Švab, koji je apelovao na sve ovogodišnje učesnike da „prevaziđu aktuelno raspoloženje razdora i negativizma“.

„Svet se transformiše tehnološki, ekonomski, socijalno i politički. Nema jednostavnih, gotovih rešenja. Ono što je pod hitno potrebno su pragmatizam i akcije orijentisane ka budućnosti, čak i u formi malih koraka, kako bi se osigurale pozitivne priče“, kazao je Švab.

Iako novoizabrani američki predsednik Donald Tramp neće prisustvovati forumu, jer u petak preuzima predsednički mandat, jedan od njegovih glavnih savetnika, Entoni Skaramuči, govoriće već sutra o novim planovima američkog predsednika.

Izveštaj WEF-a o globalnim rizicima, objavljen uoči održavanja foruma, pokazao je da su rastuća nejednakost, populizam i klimatske promene, najveći rizici po svet u narednih deset godina.

Davos

Davos

Za samo godinu dana od prošlogodišnjeg okupljanja svetske elite u švajcarskim Alpima, svet se drastično promenio, ocenila je nedavno agencija Reuters, navodeći kao najveće promene izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, odluku Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, kao i duboko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije.

Učesnici skupa u Davosu će ove godine razmatrati i potencijalne nove pretnje koje mogu da donesu predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, a verovatno i u Italiji, u kojima, kako navodi Reuters, postoji snažno antiestablišment raspoloženje.
WEF-ov izveštaj o globalnim rizicima za 2017. godinu ističe u prvi plan sve veći jaz u primanjima i bogatstvu, ocenjujući da će taj trend verovatno odrediti razvoj globalne situacije u narednoj deceniji. Pretnja od protekcionizma je, kako navodi WEF, novi dugoročni rizik, a ni druge opasnosti, kako ocenjuje, nisu nestale, zbog čega će se klimatska pitanja ponovno naći u samom vrhu agende Davosa.

Izvor:Tanjug
Previous Francuski Essilor kupuje kompaniju Luxottica za 46,2 milijarde evra
Next Angela Merkel odgovorila Trampu: Sudbina Evrope je "u našim rukama"

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Nemačka: Sledeće godine 4% veća minimalna plata

Minimalna plata u Nemačkoj u 2017. godini biće povećana za 4% na 8,84 EUR po satu.

Makroekonomija 0 Comments

OECD traži dodatne mere na strani potražnje zbog straha od deflacije

Zbog jačanja straha od inflacije, nužne su dodatne mere fokusirane na jačanje potražnje, poručio je glavni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria.

Makroekonomija 0 Comments

Brexit bi mogao da izazove poremećaje na poljoprivrednom tržištu EU

Poljoprivredne i prehrambene kompanije u Evropskoj uniji možda će platiti veliku cenu ako se stvore nove trgovinske barijere i smanji interes britanskih potrošača za proizvodima poput irskog cheddara, francuskog vina i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply