Davos 2017.: Kina, Tramp i Brexit, glavne teme Svetskog ekonomskog foruma

Davos 2017.: Kina, Tramp i Brexit, glavne teme Svetskog ekonomskog foruma

Kina, Donald Tramp i Bregzit trebalo bi da budu glavne teme ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, koji će od sutra do 20. januara okupiti globalnu političku i poslovnu elitu, prenosi BBC.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu, a sutra će, kako je najavio, u Davosu imati bilateralne susrete sa predsednikom Kine Sji Đinpingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsednicom Švajcarske Doris Lojthard.

Premijer očekuje i da će imati bilateralni susret sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao i sa drugim zvaničnicima.

Foto:www.theworldofchinese.com

Foto:www.theworldofchinese.com

Forum će okupiti oko 3.000 učesnika, a Sji Đinping će biti prvi predsednik Kine ikada koji dolazi na godišnje okupljanje svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskim Alpima. Učešće kineskog predsednika je, kako prenosi BBC, pozdravio osnivač WEF-a Klaus Švab, koji je apelovao na sve ovogodišnje učesnike da „prevaziđu aktuelno raspoloženje razdora i negativizma“.

„Svet se transformiše tehnološki, ekonomski, socijalno i politički. Nema jednostavnih, gotovih rešenja. Ono što je pod hitno potrebno su pragmatizam i akcije orijentisane ka budućnosti, čak i u formi malih koraka, kako bi se osigurale pozitivne priče“, kazao je Švab.

Iako novoizabrani američki predsednik Donald Tramp neće prisustvovati forumu, jer u petak preuzima predsednički mandat, jedan od njegovih glavnih savetnika, Entoni Skaramuči, govoriće već sutra o novim planovima američkog predsednika.

Izveštaj WEF-a o globalnim rizicima, objavljen uoči održavanja foruma, pokazao je da su rastuća nejednakost, populizam i klimatske promene, najveći rizici po svet u narednih deset godina.

Davos

Davos

Za samo godinu dana od prošlogodišnjeg okupljanja svetske elite u švajcarskim Alpima, svet se drastično promenio, ocenila je nedavno agencija Reuters, navodeći kao najveće promene izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, odluku Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, kao i duboko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije.

Učesnici skupa u Davosu će ove godine razmatrati i potencijalne nove pretnje koje mogu da donesu predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, a verovatno i u Italiji, u kojima, kako navodi Reuters, postoji snažno antiestablišment raspoloženje.
WEF-ov izveštaj o globalnim rizicima za 2017. godinu ističe u prvi plan sve veći jaz u primanjima i bogatstvu, ocenjujući da će taj trend verovatno odrediti razvoj globalne situacije u narednoj deceniji. Pretnja od protekcionizma je, kako navodi WEF, novi dugoročni rizik, a ni druge opasnosti, kako ocenjuje, nisu nestale, zbog čega će se klimatska pitanja ponovno naći u samom vrhu agende Davosa.

Izvor:Tanjug
Previous Francuski Essilor kupuje kompaniju Luxottica za 46,2 milijarde evra
Next Angela Merkel odgovorila Trampu: Sudbina Evrope je "u našim rukama"

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Nedeljni pregled: Evro stabilan prema dolaru, oporavak cena nafte i plemenitih metala

Vrednost evra prema američkom dolaru na kraju prošle nedelje ostala je skoro nepromenjena u odnosu na prethodnu sedmicu. Na međunarodnim valutnim tržištima evro je u petak koštao 1,1404 dolara, dok je

Makroekonomija 0 Comments

Srbiji milion evra od Beer Festa

Zahvaljujući Belgrade Beer Festu, koji će generisati privrednu aktivnost od ukupno 5.400.000 evra, kroz PDV će direktno u budžet Srbije biti uplaćeno oko 1.080.000 evra, saopštio je producent festivala.

Makroekonomija 0 Comments

Tramp menja zakonske propise u sektoru finansijskih usluga, potrošači neće biti na prvom mestu

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova administracija radi na izmenama bankarske regulative poznate kao “Dodd-Frankov” zakon iz 2010. godine, kojim se reguliše poslovanje finansijskih institucija i regulatornih agencija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply