Davos 2017.: Kina, Tramp i Brexit, glavne teme Svetskog ekonomskog foruma

Davos 2017.: Kina, Tramp i Brexit, glavne teme Svetskog ekonomskog foruma

Kina, Donald Tramp i Bregzit trebalo bi da budu glavne teme ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, koji će od sutra do 20. januara okupiti globalnu političku i poslovnu elitu, prenosi BBC.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu, a sutra će, kako je najavio, u Davosu imati bilateralne susrete sa predsednikom Kine Sji Đinpingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsednicom Švajcarske Doris Lojthard.

Premijer očekuje i da će imati bilateralni susret sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao i sa drugim zvaničnicima.

Foto:www.theworldofchinese.com

Foto:www.theworldofchinese.com

Forum će okupiti oko 3.000 učesnika, a Sji Đinping će biti prvi predsednik Kine ikada koji dolazi na godišnje okupljanje svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskim Alpima. Učešće kineskog predsednika je, kako prenosi BBC, pozdravio osnivač WEF-a Klaus Švab, koji je apelovao na sve ovogodišnje učesnike da „prevaziđu aktuelno raspoloženje razdora i negativizma“.

„Svet se transformiše tehnološki, ekonomski, socijalno i politički. Nema jednostavnih, gotovih rešenja. Ono što je pod hitno potrebno su pragmatizam i akcije orijentisane ka budućnosti, čak i u formi malih koraka, kako bi se osigurale pozitivne priče“, kazao je Švab.

Iako novoizabrani američki predsednik Donald Tramp neće prisustvovati forumu, jer u petak preuzima predsednički mandat, jedan od njegovih glavnih savetnika, Entoni Skaramuči, govoriće već sutra o novim planovima američkog predsednika.

Izveštaj WEF-a o globalnim rizicima, objavljen uoči održavanja foruma, pokazao je da su rastuća nejednakost, populizam i klimatske promene, najveći rizici po svet u narednih deset godina.

Davos

Davos

Za samo godinu dana od prošlogodišnjeg okupljanja svetske elite u švajcarskim Alpima, svet se drastično promenio, ocenila je nedavno agencija Reuters, navodeći kao najveće promene izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, odluku Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, kao i duboko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije.

Učesnici skupa u Davosu će ove godine razmatrati i potencijalne nove pretnje koje mogu da donesu predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, a verovatno i u Italiji, u kojima, kako navodi Reuters, postoji snažno antiestablišment raspoloženje.
WEF-ov izveštaj o globalnim rizicima za 2017. godinu ističe u prvi plan sve veći jaz u primanjima i bogatstvu, ocenjujući da će taj trend verovatno odrediti razvoj globalne situacije u narednoj deceniji. Pretnja od protekcionizma je, kako navodi WEF, novi dugoročni rizik, a ni druge opasnosti, kako ocenjuje, nisu nestale, zbog čega će se klimatska pitanja ponovno naći u samom vrhu agende Davosa.

Izvor:Tanjug
Previous Francuski Essilor kupuje kompaniju Luxottica za 46,2 milijarde evra
Next Angela Merkel odgovorila Trampu: Sudbina Evrope je "u našim rukama"

You might also like

Makroekonomija 1Comments

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u 2016. iznosili 59.624 dinara

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi u 2016. godini iznosili su 59.624 dinara i u odnosu na prethodnu godinu nominalno su viši za 3,1 odsto, saopštio

Makroekonomija 0 Comments

Venecuela: Stopa inflacije iznad 2.600 odsto

S obzirom na ozbiljnu ekonomsku krizu, stopa inflacije u Venecueli porasla je na 2,616 odsto, prema podacima Parlamenta. 

Tema dana 0 Comments

Predsednik ECB nagovestio proširenje monetarnih podsticaja

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je izjavio da oporavak evrozone još nije dovoljno jak i da se i dalje uveliko oslanja na ultra-labavu ECB-ovu monetarnu politiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply