Beogradska berza: Belex15 oslabio 0,4 odsto na nedeljnom nivou

Beogradska berza: Belex15 oslabio 0,4 odsto na nedeljnom nivou

Ukupan promet u trgovanju na Beogradskoj berzi prošle je nedelje iznosio je 1,5 milijardi RSD (12,2 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio dodatnih 0,4% na 712,3 poena.

Umereni silazni trend beogradskog tržišta akcija nastavljen je i protekle nedelje , dok je promet bio solidan zahvaljujući državnim obveznicama.

Foto:www.bizlife.rs

Foto:www.bizlife.rs

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS), koja se spustila na nedeljnom nivou 0,8% na 742 RSD, nakon što je početkom sedmice stizala do novog višegodišnjeg maksimuma od 770 RSD. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 20 miliona RSD. Uprkos ovom padu, NIS od početka godine beleži lagani rast vrednosti, nakon što je u poslednjem tromesečju 2016. registrovao skok od čak 25%.

Komercijalna banka (KMBN) je registrovala promet od 10,9 miliona RSD, u uskom cenovnom rasponu od 1.690 do 1.700 RSD. Očekuje se, prema navodima uprave, da će Komercijalna za 2016. iskazati negativan finansijski rezultat, drugu godinu zaredom, u prvom redu kao posledica nastavka otpisa nenaplativih kredita.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je oslabio 1,2% na 1.127 RSD uz realizaciju od pet miliona RSD. Mediji su protekle sedmice špekulisali da bi eventualna koncesija za ovu kompaniju mogla da se sprovodi u dve faze, pa bi se nakon neobavezujućih ponuda, u drugom krugu, nadmetali samo oni ponuđači koji su ispunili propisane uslove.

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) nastavio je uspešan start godine. Akcije ove kompanije porasle su dodatnih 3,9% na 1.807 RSD uz realizaciju od nepuna četiri miliona RSD. Među prometnijim papirima bio je i

Messer Tehnogas (TGAS), koji je porastao 0,6% na 13.086 RSD uz realizaciju od 2,7 miliona RSD. Ova hartija je bila najveći dobitnik iz indeksne korpe protekle godine sa rastom od skoro 50%, nakon što je kompanija nenadano odlučila da isplati celokupnu dobit putem dividende. Kretanje ove akcije u prvoj polovini godine odrediće u najvećoj meri predlog uprave za raspodelu dobiti iz 2016, a ovu informaciju investitori mogu očekivati tek tokom aprila ili maja.

Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa plam (ALFA), oslabio je protekle sedmice 5,4% na 33.100 RSD uz promet od 1,7 miliona RSD, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) nastavio dobar trend u tekućoj godini, dostigavši nivo od 651 RSD uz neveliki promet.

Akcije valjaonice aluminijuma, Impol Seval (IMPL), blago su porasle na 2.681 RSD, takođe uz neveliku realizaciju od 0,6 miliona RSD.

Izvor: Wisebroker

Previous Kompanija za projekat skupila čak 34 miliona dolara i propala
Next Hellenic Sugar ove godine proširuje poslovanje u Srbiji

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Tržišta valuta: Novozelandski dolar dobitnik dana, investitori imaju više poverenja u funtu nego u evro

Dobitnik dana na valutnim tržištima danas je novozelandski dolar koji je porastao na najviši nivo u godinu dana nakon što je Centralna banka Novog Zelanda zadržala referentnu kamatu na postojećih

Azijske berze pale, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, dok je dolar ojačao nakon što je američka centralna banka signalizovala da ostaje pri dosadašnjem planu o postepenom povećanju kamata u ovoj godini.

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Uvedena nova vrsta naloga i koncept statičke zone fluktuacije

Beogradska berza je u ponedeljak 12. decembra u svoju platformu za trgovanje hartijama od vrednosti instalirala dva značajna kvalitativna unapređenja kojima se srpsko tržište kapitala harmonizuje sa standardima trgovanja i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply