Ana Brnabić: Još 5.000 državnih službenika ostaje bez posla

Ana Brnabić: Još 5.000 državnih službenika ostaje bez posla

Iz javne uprave, koja obuhvata državu upravu, lokalnu samoupravu i lokalna javna preduzeća do sada je otišlo više od 23.000 ljudi, a za ovu godinu je planirano da bez posla ostane još 5.000, rekla je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ane Brnabić. 

Time je, kaže, racionalizacija javne uprave manje-više završena i ostaje da se do kraja sprovedu ranije doneti planovi 145 lokalnih samouprava koje su odredile maksimalan broj zaposlenih i pripremile sistematizaciju.

– Toga ćemo se držati – naglasila je ministarka Brnabić. – Važno je zadržati kontrolu nad zapošljavanjem, zbog čega će Vlada Srbije u martu doneti novu odluku o maksimalnom broju zaposlenih u 2017. godini. Neke opštine su po broju zaposlenih ispod tog broja, a neke iznad. Nećemo ići na linearno smanjivanje, to smo dogovorili s Ministarstvom finansija i odredićemo šest grupa lokalnih samouprava. Statistički, od minus tri do plus tri, tako da će neke opštine moći i da zapošljavaju u ovoj godini.

To što će neke opštine moći i da zapošljavaju je zapravo svojevrsna nagrada za njih i dokaz da i prethodnih godina nisu preterano gomilale administraciju, dok će neke lokalne samouprave morati drastično da smanje broj radnika jer su ih nekontrolisano primale i stvorile ogromnu javnu upravu od koje građani nisu imali koristi, ali je jesu plaćali. Ministarka tvrdi da neće biti linearnog otpuštanja u javnoj upravi jer bi to u nekim opštinama moglo ugroziti kvalitet pružanja usluga građanima.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović smatra da je 25.000 otkaza u javnoj upravi zapravo realna i prava mera, dodajući da je najveći broj njih otišao u penziju, što nije najbolje rešenje za smanjenje broja zaposlenih. Naime, ocenjuje da se tako dolazi u opasnost da se, usled pritiska da se popune neophodna radna mesta koja su ostala upražnjena penzionisanjem, talas vrati i da broj zaposlenih na kraju bude isti, a možda i veći nego pre racionalizacije. Podseća na to da se to desilo i nakon racionalizacije u javnom sektoru od 2002. do 2006. godine, kada je broj zaposlenih smanjen deset odsto, da bi 2008. bio čak i veći nego 2002.

Izvesno je da će tokom 2017. godine bez posla u javnoj upravi ostati još 5.000 radnika, ali je takođe izvesno da će biti i opština u kojima će biti novog zapošljavanje. To su one lokalne samouprave kod kojih nije utvrđen višak zaposlenih i koje su čak imale i manje činovnika nego što je potrebno. Međutim, završetkom racionalizacije javne uprave ne završava se talas racionalizacije u javnom sektoru Srbije. Naime, ministarka Ana Brnabić najavljuje da će ove godine racionalizacija biti sprovedena u republičkim javnim preduzećima.

– U 2017. godini biće sproveden talas smanjenja broja zaposlenih u republičkim javnim preduzećima, gde sada radi oko 147.000 ljudi – istakla je ministarka, ne precizirajući koliko će radnika ostatiti bez posla.

Otpremnine i ostalo

Iako ekonomisti, a i sam Fiskalni savet Srbije, već dve godine traže da se utvrdi broj viška zaposlenih u javnim preduzećima, tačnih podataka o njima nema. Ima jedino dobre volje i namere države da sve viškove zaposlenih u javnim preduzećima „isprati” odgovarajućim otpremninama i da se taj novac obezbedi iz državne kase. S druge strane, radnici javnih preduzeća imaju različite zahteve o visini otpremnina pa tako mnogo traže i pet puta veći iznos od onog kojeg su dobijali radnici drugih državnih i društvenih preduzeća koja su već otišla u stečaj ili likvidirana.

Izvor: Dnevnik
Previous Australijski dolar nadmašio sva očekivanja
Next Oko 40.000 građana tužilo NSZ

You might also like

Kompanije 0 Comments

Leteći automobil bi mogao da se nađe na tržištu do 2020. godine

Izrealska kompanija Urban Aeronautics nakon 15 godina rada na razvoju letećeg automobila veruje da će se njena bespilotna letelica, teška jednu i po tonu, naći na tržištu do 2020. godine.

Svetske berze 0 Comments

U šta ulagati u slučaju nove globalne recesije?

Iako Evropa tek sad izlazi iz krize koja je počela pre desetak godina, globalna ekonomija je već 2010. godine izašla iz recesije i nastavila rast.

Društvo 3 Comments

Kragujevački studenti napravili bolid nazvan Formula Zastava

Posle četiri godine rada studenti Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu uspeli su da naprave formulu – trkački bolid u klasi Formule 3, kojim će se u Mađarskoj takmičiti protiv 30

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply