Počela eksproprijacija zemljišta na trasi od Surčina do Obrenovca, kvadrat do 4.000 dinara

Počela eksproprijacija zemljišta na trasi od Surčina do Obrenovca, kvadrat do 4.000 dinara

Eksproprijacija zemljišta na kojem će biti izgrađena deonica od Surčina do Obrenovca, na Koridoru 11 ka Crnoj Gori, počela je pre nekoliko dana.

Do marta će biti otkupljeni placevi u zoni mosta preko Save, dok je rok za otkup ostalih parcela početak jula,  su rekli  za Večernje novosti u “Putevima Srbije”.

Vlasnici zemlje i objekata preko kojih će preći auto-put dobiće skoro 13 miliona evra

Za kvadratni metar, pretežno poljoprivrednog zemljišta, u Obrenovcu građani će dobijati od 1.500 do 1.800 dinara.

Koliko para sleduje Surčincima mnogo je teže odrediti, jer na teritoriji tri katastarske opštine u ovoj lokalnoj samoupravi postoji čak osam klasa zemljišta različite namene.

Vlasnicima najbolje pozicioniranih građevinskih parcela sleduje i do 4.000 dinara po kvadratnom metru.

“Ukupna površina zemljišta na deonici Surčin-Obrenovac, koja je predmet rešavanja imovinsko-pravnih odnosa je 199 hektara, a cena zemljišta zavisi od vrste i kulture – objašnjava, za “Novosti”, Goran Tomić, izvršni direktor za pravne poslove “Puteva Srbije”. – Situacija u Obrenovcu je jednostavna i uglavnom je u pitanju građevinsko zemljište u Mislođinu i Bariču. Surčin je posebna priča, jer su podaci o eksproprijaciji i kategorijama navedeni na 26 strana. Put će proći kroz Boljevce i Jakovo, a u ovim mestima ima meštana koji smatraju da poseduju građevinsko, a ne poljoprivredno zemljište. Za nas je prilikom plaćanja naknada jedino merodavno šta piše u listu nepokretnosti u katastru”.

Prema rečima predsednika opštine Surčin Stevana Šuše auto-put će zauzeti oko 130 hektara zemlje u ovoj opštini. To podrazumeva deo od Bežanijske petlje do obilaznice u Surčinu, odnosno oko 12 kilometara puta.

“Zbog auto-puta, po prvobitnom planu, oko 10 domaćinstava u Surčinu će morati da se iseli – kaže Šuša. – Ipak, postoji mogućnost da se taj broj još više smanji, odnosno da još nekoliko kuća na ovoj deonici bude sačuvano. Niko od građana Surčina kojima je nadoknada ponuđena, nije ulagao žalbu niti tražio veću novčanu sumu od one koja je dogovorena”.

Prvi čovek Surčina kaže da deo od Vojvođanske ulice na Bežaniji, do Ulice Jurija Gagarina na Novom Beogradu još nije spomenut u ugovoru sa Kineskom firmom, ali da postoji mogućnost da i on bude uključen u projekat.

Predsednik opštine Stevan Šuša smatra da će Surčin imati višestruku korist od izgradnje ovog koridora.

“Zbog bolje povezanosti i dostupnosti, industrijske zone placevi u ovom delu grada će dobiti na ceni – očekuje prvi čovek Surčina. – Zatražićemo i dodatnu izmenu prvobitnog plana koridora, koji bi uključio izradu dodatnog kraka auto-puta iz pravca Jakova, da građani brojnih prigradskih mesta u ovom delu ne bi gubili vreme prolazeći kroz naseljene delove Surčina, već da se direktno uključuju na auto-put”.

Izvor:Novosti
Previous Kurs dinara: U ponedeljak 123,79 dinara za evro
Next Najduži dobitnički niz evra prema dolaru od 2014. godine

You might also like

Društvo 0 Comments

Niži standard, hrana iz Mađarske

Zbog niskog standarda i pada kupovne moći, promet u trgovinskim lancima u Srbiji opada, a raste promet na crnom tržištu.

Društvo 1Comments

Obaveštenje za poreske obveznike koji poreski dug izmiruju na rate

Poreska uprava Srbije objavila je da se za plaćanje poreskog duga na rate obračunava kamatna stopa jednaka godišnjoj referentoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Cene kuća u SAD na najvišem nivou, preti li novi balon nekretnina?

Cene kuća u SAD u martu su porasle najviše u poslednje tri godine, značajno nadmašivši rast prihoda Amerikanaca.

1 Comment

  1. […] sad se priprema teren na trasi od Surčina do Obrenovca. Cene zemljišta će biti veoma raznolike i kretaće se od 1 200 do 4 000 dinara za kvadratni metar. Za ovu deonicu će trebati da otkupi malo manje od 200 […]

Leave a Reply