Najduži dobitnički niz evra prema dolaru od 2014. godine

Najduži dobitnički niz evra prema dolaru od 2014. godine

Evro je protekle nedelje ostvario dobitke u odnosu na američku valutu, četvrtu sedmicu zaredom, što je njegov najduži dobitnički niz od 2014. godine.

Na kraju nedelje kurs evra prema dolaru iznosio je 1,0640 dolara, što predstavlja rast od 1,05 odsto u odnosu na prethodni petak.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svetske valute. U odnosu na japansku valutu, cena dolara je pala 2,10 odsto, na 114,50 jena.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,7 odsto.

Od američkih predsedničkih izbora, 8. novembra, vrednost dolara kretala se na najvišim nivoima u 14 godina jer se očekivalo da će Trampova administracija ubrzati rast privrede, ali i inflacije u SAD-u, zbog čega bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u narednom periodu.

Međutim, prva konferencija za medije Donalda Trampa, u četvrtak, je razočarala investitore, jer se na konferenciji nije mogao čuti ni jedan odgovor na stvarno važna pitanja, pa je dolar poslednjih dana izgubio na zamahu.

“Posljednjih dana investitori nisu skloni rizičnijim investicijama. Jednostavno nedostaju informacije o Trampovim planovima u vezi fiskalnih podsticaja, porezne reforme i labavljenju regulative”, kaže Karl Schamotta, direktor valutnog odeljenja u “Cambridge Global Payments”.

Izvor:Agencije
Previous Počela eksproprijacija zemljišta na trasi od Surčina do Obrenovca, kvadrat do 4.000 dinara
Next Konferenciji o miru na Bliskom istoku u Parizu bez predstavnika Izraela i Palestinaca

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Nemačke firme zainteresovane za saradnju sa srpskim dobavljačima

Predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež izjavio je da su se predstavnici deset velikih nemačkih firmi sastali danas u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima 87 kompanija iz Srbije radi razgovora

Preduzetništvo 0 Comments

Počela elektronska registracija preduzetnika

Agencija za privredne registre (APR) počela je od 1. januara da pruža uslugu elektronske registracije preduzetnika.

Društvo 0 Comments

EU ograničava, a Kina obustavlja uvoz mesa iz Brazila

Neki od najvećih uvoznika mesa iz Brazila, kao što su Kina i EU, obustavili su ili ograničili uvoz zbog sumnji da su brojne brazilske kompanije godinama prodavale mesne proizvode sumnjivog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply