Najduži dobitnički niz evra prema dolaru od 2014. godine

Najduži dobitnički niz evra prema dolaru od 2014. godine

Evro je protekle nedelje ostvario dobitke u odnosu na američku valutu, četvrtu sedmicu zaredom, što je njegov najduži dobitnički niz od 2014. godine.

Na kraju nedelje kurs evra prema dolaru iznosio je 1,0640 dolara, što predstavlja rast od 1,05 odsto u odnosu na prethodni petak.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svetske valute. U odnosu na japansku valutu, cena dolara je pala 2,10 odsto, na 114,50 jena.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,7 odsto.

Od američkih predsedničkih izbora, 8. novembra, vrednost dolara kretala se na najvišim nivoima u 14 godina jer se očekivalo da će Trampova administracija ubrzati rast privrede, ali i inflacije u SAD-u, zbog čega bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u narednom periodu.

Međutim, prva konferencija za medije Donalda Trampa, u četvrtak, je razočarala investitore, jer se na konferenciji nije mogao čuti ni jedan odgovor na stvarno važna pitanja, pa je dolar poslednjih dana izgubio na zamahu.

“Posljednjih dana investitori nisu skloni rizičnijim investicijama. Jednostavno nedostaju informacije o Trampovim planovima u vezi fiskalnih podsticaja, porezne reforme i labavljenju regulative”, kaže Karl Schamotta, direktor valutnog odeljenja u “Cambridge Global Payments”.

Izvor:Agencije
Previous Počela eksproprijacija zemljišta na trasi od Surčina do Obrenovca, kvadrat do 4.000 dinara
Next Konferenciji o miru na Bliskom istoku u Parizu bez predstavnika Izraela i Palestinaca

You might also like

Berza metala: Aluminijum pod pritiskom prekomerne ponude

Cena aluminijuma je u prošloj godini porasla 12 odsto, međutim ovaj metal bi se u 2017. godini mogao naći pod pritiskom povećane proizvodnje u Kini, smatraju analitičari.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Dobri podaci iz Kine podstakli rast akcija

Cene akcija na azijskim berzama jutros su porasle podstaknute znacima ekonomskog oporavka u Kini.

Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, Energoprojekt najprometniji

Poslednji dan trgovanja na Beogradskoj berzi obeležila je slaba investiciona aktivnost na tržištu akcija uz blagi oporavak berzanskih indeksa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply