Decenija preduzetništva: Na raspolaganju 12,5 milijardi dinara

Decenija preduzetništva: Na raspolaganju 12,5 milijardi dinara

Projektom “Decenija preduzetništva” privrednicima je na raspolaganju ukupno 12,5 milijardi dinara kroz programe Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI).

Vlada Srbije namerava da pruža kontinuiranu podršku u narednih 10 godina malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu kako bi se iskoristio njihov pun potencijal za privredni razvoj. Ključne programe realizuje devet ministarstva, državnih institucija i fondova. Ova podrška će i dalje biti i finansijska i nefinansijska (obuke, mentoring, informativne radionice)”, rekli su za “Blic” u Ministarstvu privrede.

preduzetnikProgram za firme koje su izašle iz startap faze i šire poslovanje – 600 miliona dinara + 2,4 milijarde dinara

Ovaj program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava (20 odsto) i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Uslovi kredita:

-Kamatna stopa je 1,5 odsto godišnje uz garanciju banke ili tri odsto uz ostale vrste obezbeđenja (menica, garancija, zalog ili hipoteka)

-Rok otplate za pravna lica do 10 godina, grejs period do godinu dana

-Rok otplate za preduzetnike do 7 godina, grejs period do godinu dana

Program, za koji je već raspisan javni poziv, namenjen je proizvodnim preduzećima koja su izašla iz startap faze i nameravaju da prošire i unaprede poslovanje – izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i kupovinu proizvodnog ili poslovonog prostora (isključivo ukoliko je u sastavu proizvodnog prostora), za kupovinu proizvodne opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina), uključujući dostavna vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva uključena u proces proizvodnje, kao i za nabavku softvera i drugih nematerijalnih ulaganja. Takođe, sredstva mogu koristiti i za za trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog investicionog ulaganja.

Za njegovu realizaciju Ministarstvo privrede je opredelilo 600 miliona dinara u bespovratnim sredstvima i 2,4 milijarde dinara u Fondu za razvoj za kreditiranje privrednih subjekata. Konkurs je otvoren dok se sredstva ne utroše.

Foto: wsj.net

Foto: wsj.net

Sredstva za nabavku opreme – 550 miliona dinara

Program će se realizovati u saradnji sa poslovnim bankama i koji je takođe kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita poslovnih banaka (550 miliona dinara bespovratnih sredstava).

Pomoć za početnike u biznisu – 150 miliona + 350 miliona dinara

Za početnike u poslovanju Ministarstvo privrede i Fond nastavljaju podršku, koja je takođe, kombinacija bespovratnih sredstava i kredita Fonda – 150 miliona dinara bespovratno, 350 miliona dinara kredita. Konkurs za ovaj program će tek biti raspisan.

Foto: gettimely.com

Foto: gettimely.com

Program podsticaja za studente i fakultete – 4 miliona dinara

Ovaj konkurs je već raspisan. Program je namenjen studentima i fakultetima koji imaju ideju kako da se najbolje, na neki nov način, iskoriste potencijali za razvoj njihovog regiona ili kraja.

Ukupna sredstva za ovaj program su četiri miliona dinara.

“Ovim konkursom želeli smo da pokrenemo mlade da razmišljaju o razvoju svog regiona i o unapređenju zajednice u kojoj su rođeni ili u kojoj žive. Svaki deo Srbije ima svoju specifičnost, koja može da doprinese kako lokalnom, tako i nacionalnom razvoju, a naša želja je da ohrabrimo mlade da pokažu svoju kreativnost i inovativnost i daju svoj doprinos regionalnoj prepoznatljivosti” – kaže v.d. direktor Razvojne agencije Željko Sertić.

Foto: howstuffworks.com

Foto: howstuffworks.com

Novi finansijski instrumenti kroz programe COSME, Horizont 2020… – 164,7 miliona evra

Pored podrške Ministarstva privrede i drugih ministarstava i institucija koji su svoje kapacitete i sredstva usmerila ka ovom sektoru značajan deo ove podrške će biti i novi finansijski izvori i instrumenti za mala i srednja preduzeća (novi i povoljniji krediti) – poput programa COSME i drugih sličnih programa (Horizont 2020, EDIF, APEX, EaSI, EDIF). Nove izvore finansiranja razvijamo u saradnji sa bankarskim sektorom i to je princip po kome funkcioniše podrška MSPP svuda u Evropi. Iz ovih izvora država je omogućila da našim privrednicima bude na raspolaganju 164,7 miliona evra povoljnih kredita.

dolar i evro1Ostali projekti

Fond za razvoj, pored programa koje realizuje sa Ministarstvom privrede i drugim ministarstvima, za privrednike je pripremio i svoje redovne povoljne kreditne linije – za likvidnost, investicije, kratkoročne i dugoročne kredite, koje su dostupne privrednicima preko cele godine.
Razvojna agencija Srbije, pored programa za studente i fakultete, pripremila je podršku za početnike, za uvođenje standarda u poslovanje, izvoz i izlaganje na međunarodnim sajmovima. Kroz poseban program finansiraće i inovativna preduzeća i preduzeća u sektoru prerađivačke industrije. Za ovu podršku RAS je opredelio ukupno 480 miliona dinara.
Malim i srednjim preduzećim koja izvoze i ove godine je preko Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza dostupna podrška od 4,12 milijardi dinara u vidu kredita, garancija i faktoringa za izvozne poslove. Ova sredstva su dostupna privrednicima preko cele godine.
Pored ovih programa podrške, indirektno će mala i srednja preduzeća biti podržana kroz program podrške opštinama za izgradnju industrijskih zova (550 miliona dinara), podsticaje filmskoj industriji (400 miliona dinara) iu podršku učeničkim firmama (10 miliona dinara)

– Zajedno sa RAS-om i regionalnim razvojnim agencijama za privrednike će biti organizovane besplatene obuke, svavetovanja, mentoring i informativne radionice u gradovima širom Srbije – kažu u Ministarstvu privrede.

Izvor:Blic
Previous Mustafa: Nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija
Next Kurs dinara: U ponedeljak 123,79 dinara za evro

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Ove stvari dobar menadžer ne bi trebalo da radi

Danas je moguće naći mnogo saveta o tome šta bi dobar menadžer trebalo da radi – kako da se ponaša, koje osobine i veštine bi bilo poželjno da ima, a

Društvo 0 Comments

Srbija: Prosečna plata u februaru 44.450 dinara

Prosečna neto plata isplaćena u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 44.450 dinara, i realno je veća za 10 odsto a nominalno za 9,9 procenata u odnosu na januarsku,

Preduzetništvo 0 Comments

Na Kalenić pijaci izdat lokal za 35.000 evra

Ova suma važi samo za prvi mesec zakupa, dok su naredne kirije niže i plaćaju se po cenovniku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply