Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja

Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Ðurić saopštio je da je Vlada Srbije na današnjoj sednici pozvala sve članice EU i druge države da poštuju međunarodno pravo i poternice Interpola, a ne da donose političke odluke u takvim slučajevima.

Đurić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice Vlade koja je bila posvećena slučaju Ramuša Haradinaja, istakao da će naša zemlja nastaviti s gonjenjem svih okrivljenih i optuženih za ratne zločine, bez obzira na nacionalnost.

Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja, naglasio je on i poručio da ne prihvata pravdu koja podrazumeva nekažnjeno ubijanje nedužnih civila svih nacionalnosti, poput onih koje su učinili Haradinaj i njegova zločinačka grupa.

On je upitao da li je ubijanje nedužnih civila, među kojima je i dvonedeljna beba, nedovoljan razlog da Haradinaj bude izručen pravosudnim organima Srbije, pročitavši delove iz optužnice protiv optuženog bivšeg vođe OVK i nekadašnjeg kosovskog premijera.

Nela KuburovićMinistar pravde: 30 novih svedoka

Ministar pravde Nela Kuburović istakla je da je Tužilaštvo za ratne zločine proširilo istagu protiv Haradinaja, u kojoj ima 30 svedoka i drugih dokaza.

Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, a ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka, napomenula je ona i dodala da, iako Haradinaj odluku o zahtevu za izručenje čeka na slobodi, Srbija neće odustati od svoje namere.

Nadamo se da će francuski organi postupiti profesionalno i poštovati Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su sami potpisali, a koja ih obavezuje na postupanje bez obzira na to da li su u pitanju ratni zločini, genocid ili zločini protiv čovečnosti, podvukla je Kuburović.

U konkretnom slučaju, kako je objasnila, reč je o zločinima nad civilnim stanovništvom, pre svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali da sarađuju sa OVK tokom 1999. godine.

Prema njenim rečima, iako su se Haradinajevi advokati pozivali na načelo “ne bis in idem”, odnosno da je već za ista krivična dela oslobođen u Hagu, taj postupak se vodio za počinjena dela od marta do septembra 1998, dok ga srpski pravosudni organi traže za dela mahom počinjena u junu 1999. godine.

Rešenje o sprovođenju istrage iz 2004. godine i naredba o njenom proširenju upravo se odnose na taj vremenski period, precizirala je Kuburović, ponovivši da nisu u pitanju ista dela i isti oštećeni, budući da nije isti vremenski okvir.

Ona je ocenila da su Tužilaštvo za ratne zločine i Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu spremni na to da obezbede pravično suđenje Haradinaju, s obzirom na to da u postupcima koji su se do sada vodili nije bilo primedbi.

Francuskim pravosudnim organima, kako je napomenula, prosleđena su tri velika registratora u kojima se nalaze pisani iskazi svedoka, brojne DNK analize, potvrde o smrti, kao i pravosnažne presude koje su donete pred Višim sudom u Beogradu.

Kuburović je, govoreći o postupanju po poternicama, ukazala na to da je Francuska bila dužna da, i bez poternice Interpola, postupi po zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja, budući da je potpisnica Evropske konvencije o ekstradiciji.

Ako neko ko je osuđen ili se protiv njega vodi postupak zbog zverskog ubijanja, mučenja, silovanja, torture, ne bude izručen Srbiji, mi ćemo istom merom uzvratiti na zahteve koje Francuska bude uputila prema nama, podvukla je ona.

Prema njenim rečima, pritvaranje lica ili odbrana sa slobode je jedna etapa u postupku, dok je druga odlučivanje o tome da li će neko biti izručen zemlji koja ga traži.

To su potpuno dva razlitičita postupka i u zavisnosti od sporazuma koji postoji sa zemljom koja traži lice, neko može da bude u pritvoru 18 dana do godinu dana, precizirala je Kuburović.

Ona je dodala da u zavisnosti kako se bude postupalo prema našem zahtevu, ne znači da neko lice koje bude tražila Francuska neće biti pritvoreno, ali može da znači da neće biti izručeno.

Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj pušten je juče iz ekstradicionog pritvora, ali mu je zabranjeno da napušta Francusku do odluke suda o zahtevu Srbije za izručenje.

Gdeinvestirati.com
Previous EBRD investicijama oborila rekord u 2016. godini
Next Prodaja kompjutera u 2016. pala petu godinu zaredom

You might also like

Lifestyle 0 Comments

Rusija odbacila ponudu Evrovizije da učestvuje na takmičenju preko satelita

Organizatori takmičenja pesme Evrovizije predložili su danas ruskoj kandidatkinji da iz Moskve učestvuje na takmičenju, pošto što su ukrajinske vlasti zabranile ruskoj pevačica Juliji Samojlovoj da uđe u zemlju.

Društvo 0 Comments

Trećina radnika u Srbiji radi “na crno”

Iz Ministarstva za rad je saopšteno da je inspekcija rada tokom tri dana nadzora otkrila 311 neprijavljenih radnika koje je sprovela kod poslodavaca koji se bave proizvodnjom i trgovinom građevinskog materijala,

Društvo 0 Comments

Pet saveta za sve koji rade od kuće

Rad od kuće je sve učestaliji. Galupova anketa iz 2015. godine pokazuje da 37 odsto zaposlenih u Americi radi na daljinu, odnosno van kancelarija, što je 4 puta više nego 1995.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply