Obama ukinuo povlastice kubanskim migrantima

Obama ukinuo povlastice kubanskim migrantima

Američki predsednik Barak Obama ukinuo je višedecenijsku politiku koja je garantovala boravišnu dozvolu svim Kubancima koji dođu u SAD bez vize, što je pohvalila kubanska vlada.

Odluka o ukidanju takve politike doneta je posle višemesečnih pregovora, a počela je da se primenjuje odmah pošto je saopštena u četvrtak.

“Kubanski državljani koji pokušaju nelegalno da uđu u SAD i ne ispunjavaju uslove za dobijanje humanitarne pomoći biće vraćeni, u skladu s američkim zakonom”, saopštio je Obama, dodajući da će se prema kubanskim migrantima od sada postupati kao i prema migrantima iz drugih zemalja.

U saopštenju se dodaje da je kubanska vlada pristala da prihvati kubanske državljane koji budu vraćeni iz SAD, kao što je prihvatala povratak migranata uhvaćenih na moru, preneo je AP.

Na snazi ipak ostaje zakon iz 1995. koji omogućava da Kubanci koji legalno dođu u SAD dobiju državljanstvo posle godinu dana.

Havana je u saoštenju objavljenom na državnoj televiziji pohvalila Obaminu odluku kao “važan korak u unapredjenju odnosa” Kube i SAD, preneo je BBC.

Kubanska visoka zvaničnica za odnose sa SAD Hosefina Vidal izjavila je da je takozvana “politika otvorenih vrata” za kubanske migrante stvarala ozbiljne probleme za bezbednost Kube, SAD i kubanskih građana koji su postali laka meta trgovaca ljudima, prevara i nasilja.

Kubanci koji su već u SAD moći će da ostanu i nastave proces dobijanja legalnog statusa.

Izvor:Beta
Previous Cena električne energije porasla 300 odsto u ovoj nedelji
Next Azijske berze pred nedeljnim dobicima, dolar u padu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Brazil: Pokrenut postupak za opoziv Dilme Rousseff

Komisija Donjeg doma brazilskog parlamenta izjasnila se za pokretanje postupka smene predsednice Brazila Dilme Rousseff zbog manipulisanja vladinim računima radi prikrivanja deficita.

Geopolitika 1Comments

Irak: Civili masovno napuštaju Mosul pred predstojeću ofanzivu

Hiljade porodica napuštaju Mosul pred najavljenu ofanzivu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Geopolitika 0 Comments

Poljska objavila 8.500 imena čuvara i osoblja Aušvica

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) objavio je imena i fotografije 8.500 SS-ovaca, čuvara i osoblja u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj i pobili u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply