Obama ukinuo povlastice kubanskim migrantima

Obama ukinuo povlastice kubanskim migrantima

Američki predsednik Barak Obama ukinuo je višedecenijsku politiku koja je garantovala boravišnu dozvolu svim Kubancima koji dođu u SAD bez vize, što je pohvalila kubanska vlada.

Odluka o ukidanju takve politike doneta je posle višemesečnih pregovora, a počela je da se primenjuje odmah pošto je saopštena u četvrtak.

“Kubanski državljani koji pokušaju nelegalno da uđu u SAD i ne ispunjavaju uslove za dobijanje humanitarne pomoći biće vraćeni, u skladu s američkim zakonom”, saopštio je Obama, dodajući da će se prema kubanskim migrantima od sada postupati kao i prema migrantima iz drugih zemalja.

U saopštenju se dodaje da je kubanska vlada pristala da prihvati kubanske državljane koji budu vraćeni iz SAD, kao što je prihvatala povratak migranata uhvaćenih na moru, preneo je AP.

Na snazi ipak ostaje zakon iz 1995. koji omogućava da Kubanci koji legalno dođu u SAD dobiju državljanstvo posle godinu dana.

Havana je u saoštenju objavljenom na državnoj televiziji pohvalila Obaminu odluku kao “važan korak u unapredjenju odnosa” Kube i SAD, preneo je BBC.

Kubanska visoka zvaničnica za odnose sa SAD Hosefina Vidal izjavila je da je takozvana “politika otvorenih vrata” za kubanske migrante stvarala ozbiljne probleme za bezbednost Kube, SAD i kubanskih građana koji su postali laka meta trgovaca ljudima, prevara i nasilja.

Kubanci koji su već u SAD moći će da ostanu i nastave proces dobijanja legalnog statusa.

Izvor:Beta
Previous Cena električne energije porasla 300 odsto u ovoj nedelji
Next Azijske berze pred nedeljnim dobicima, dolar u padu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirija i Irak: Bitke za Raku i Faludžu

Kurdski i arapski borci su, uz podršku SAD, potukli Islamsku državu (IS) severno od njenog sirijskog uporišta Rake, dok su iračke snage udarile na grad Faludžu koji je u rukama

Geopolitika 0 Comments

Ukrajina uvela sankcije ruskim bankama

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko uveo je sankcije za pet banaka sa ruskim kapitalom koje rade u Ukrajini.

Geopolitika 0 Comments

Nemački mediji: Bosna novo utočište za islamiste

Radikalni suniti su u Bosni pronašli novo utočište gde propovedaju džihad i vrbuju borce za Islamsku državu usred Evrope, piše nemački list Der Spiegel.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply