EBRD investicijama oborila rekord u 2016. godini

EBRD investicijama oborila rekord u 2016. godini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je prošle godine investirala u 378 projekata u vrednosti 9,4 milijarde evra, čime je nadmašen rekord iz 2015, saopštio je danas taj kreditor.

EBRD je, kako se navodi, nastavila da snažno podržava region u kome je angažovana kroz programe koji pomažu modernizaciju ekonomija i doprinose da budu snažnije i otpornije.

Među zemljama u koje je EBRD najviše uložila u prethodnoj godini su Turska, Kazahstan, Egipat, Poljska i Bugarska.

U prošloj godini EBRD je pojačala ulaganja u projekte u domaćoj valuti na 93 projekta sa 80 godinu dana ranije, navela je ta banka.

Takođe je EBRD očuvala visok nivo investicija u mali biznis koji se smatra ključnim za ekonomski rast i otvaranje radnih mesta. Istovremeno je povećan broj projekata u koje je EBRD investirala u zemljama koje su najmanje napredovale u tranziciji na 114 sa 102 u 2015.

U sklopu tranzicije ka “zelenoj” ekonomiji, udeo ekoloških ulaganja EBRD povećan je na 33 odsto ukupnih godišnjih investicija sa 31 odsto u 2015.

Lane je EBRD povećala i učešće u projektima koji treba da doprinesu većoj rodnoj ravnopravnosti na 29 sa 23 projekta u 2015. godini.

U Srbiji je EBRD do sada u 204 projekta uložila 4,4 milijarde evra.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Rusko-srpski sporazum o snabdevanju gasom pod istragom Energetske zajednice
Next Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja

You might also like

Kompanije 2 Comments

Globaltel – novi virtuelni mobilni operater u Srbiji

U Mikser Housu u Savamali premijerno je predstavljen novi mobilni operater u Srbiji, Globaltel. Jelena Cakić, marketing menadžerka i Goran Marković, direktor prodaje Globaltela svečano su pustili u rad novog

Energetika i naftna industrija 1Comments

Dragan Stevanović: Petrohemiju čeka rešavanje trenutnog duga od 530 miliona evra

U Petrohemiji će se primeniti model UPR, ali da najpre se moraju rešiti dugovi tog preduzeća, rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Kompanije 0 Comments

Fiat zadovoljan zbog veće prodaje automobila

Prodaja automobila u Evropi je ubrzala u februaru za 14,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u Italiji za čak četvrtinu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply