Wall Street: Indeksi podstaknuti energetskim i tehnološkim sektorom

Wall Street: Indeksi podstaknuti energetskim i tehnološkim sektorom

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, najviše u energetskom i tehnološkom sektoru, dok se zdravstveni sektor našao pod pritiskom nakon što je novoizabrani predsednik Donald Trump prozvao farmaceutske kompanije.

Dow Jones ojačao je 0,50 odsto, na 19.954 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto, na 2.275 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 odsto, na rekordna 5.563 boda.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, pri čemu najviše, za 1,2 odsto, u energetskom sektoru, zahvaljujući oporavku cena nafte nakon dva dana pada.

Osetno je, u proseku za 0,7 odsto, ojačao i tehnološki sektor, a najviše su porasle cene akcija Microsofta, Facebooka i Applea.

S druge strane, oštro su, za 1 odsto, pale cene akcija u zdravstvenom sektor jer je Trump na prvoj službenoj konferenciji za novinare prozvao američku farmaceutsku industriju koju smatra “katastrofom” jer u SAD-u prodaje lekove proizvedene u inostranstvu i pritom ostaje nekažnjena zbog naplaćivanja visokih cena.

“Kada netko na tako visokom položaju kaže nešto negativno o nekom sektoru, ulagači ne žele investirati u to, pa povlače svoj novac”, kaže Brad Loncar, direktor u firmi Loncar Cancer Immunotherapy.

Analitičari kažu da su investitori oprezni jer u petak počinje objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja će pokazati kakva je situacija u korporativnoj Americi, a čeka se i inauguracija Donalda Trumpa 20. januara.

“Kada stavimo te dve stvari zajedno, mislim da ne treba očekivati veće pomake na tržištu, osim možda u petak kada počinje sezona kvartalnih rezultata. Do tada portfelj menadžeri nemaju razloga za znatnije menjanje pozicija”, kaže Michael Scanlon, portfelj menadžer u fondu Manulife Asset Management.

U petak počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija, a u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju porasle za 5,8 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, što bi bio najveći rast zarada u poslednje tri godine.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 odsto, na rekordnih 7.290 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 odsto, na 11.646 bodova, a pariski CAC 0,01 odsto, na 4.888 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Počelo ovogodišnje prijavljivanje za vaučere za odmor
Next Azijske berze skočile, dolar pao

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evro klizi prema 1,11 dolara, oštar pad u odnosu na britansku funtu

Na međunarodnim deviznim tržištima vrednost evra prema američkoj valuti pala je na 1,1145 dolara što je za 0,54 odsto niža cena u odnosu na trgovanje u ponedeljak i najniža od

Najvažnije vesti 0 Comments

Tržišta valuta: Dolar blago oslabio

Na međunarodnim tržištima valuta dolar je protekle nedelje blago oslabio, ali je i dalje blizu najviših nivoa u poslednjih 14 godina.

Svetske berze 0 Comments

Bitcoin: Sjaj i beda u istom danu

Digitalna valuta bitcoin, koja je ovih dana dostigla vrhunac vrednosti, završila je trgovački dan spektakularnim padom od 20 odsto zbog drastičnog skoka juana što je dodatni dokaz intrigantnog indirektnog odnosa

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply