Wall Street: Indeksi podstaknuti energetskim i tehnološkim sektorom

Wall Street: Indeksi podstaknuti energetskim i tehnološkim sektorom

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, najviše u energetskom i tehnološkom sektoru, dok se zdravstveni sektor našao pod pritiskom nakon što je novoizabrani predsednik Donald Trump prozvao farmaceutske kompanije.

Dow Jones ojačao je 0,50 odsto, na 19.954 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto, na 2.275 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 odsto, na rekordna 5.563 boda.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, pri čemu najviše, za 1,2 odsto, u energetskom sektoru, zahvaljujući oporavku cena nafte nakon dva dana pada.

Osetno je, u proseku za 0,7 odsto, ojačao i tehnološki sektor, a najviše su porasle cene akcija Microsofta, Facebooka i Applea.

S druge strane, oštro su, za 1 odsto, pale cene akcija u zdravstvenom sektor jer je Trump na prvoj službenoj konferenciji za novinare prozvao američku farmaceutsku industriju koju smatra “katastrofom” jer u SAD-u prodaje lekove proizvedene u inostranstvu i pritom ostaje nekažnjena zbog naplaćivanja visokih cena.

“Kada netko na tako visokom položaju kaže nešto negativno o nekom sektoru, ulagači ne žele investirati u to, pa povlače svoj novac”, kaže Brad Loncar, direktor u firmi Loncar Cancer Immunotherapy.

Analitičari kažu da su investitori oprezni jer u petak počinje objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja će pokazati kakva je situacija u korporativnoj Americi, a čeka se i inauguracija Donalda Trumpa 20. januara.

“Kada stavimo te dve stvari zajedno, mislim da ne treba očekivati veće pomake na tržištu, osim možda u petak kada počinje sezona kvartalnih rezultata. Do tada portfelj menadžeri nemaju razloga za znatnije menjanje pozicija”, kaže Michael Scanlon, portfelj menadžer u fondu Manulife Asset Management.

U petak počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija, a u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju porasle za 5,8 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, što bi bio najveći rast zarada u poslednje tri godine.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 odsto, na rekordnih 7.290 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 odsto, na 11.646 bodova, a pariski CAC 0,01 odsto, na 4.888 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Počelo ovogodišnje prijavljivanje za vaučere za odmor
Next Azijske berze skočile, dolar pao

You might also like

Azijske berze zabeležile manji skok

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjih oštrih gubitaka, dok se dolar malo oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom.

Produktna berza: Nastavljeni negativni cenovni trendovi

Na novosadskoj Produktnoj berzi nastavljaju se negativni cenovni trendovi.

Najvažnije vesti 0 Comments

Strmoglavi pad dinara u odnosu na dolar

Nakon informacije da su građani Britanije na referendumu glasali za izlazak iz Evropske unije vrednost srpske valute oštro je pala prema dolaru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply