Saxo bank o Donaldu Trampu: Dobrodošli na početak kraja pretvaranja, ali i u godinu nestabilnosti

Saxo bank o Donaldu Trampu: Dobrodošli na početak kraja pretvaranja, ali i u godinu nestabilnosti

“Tramp je nekako i otelovio i animirao „slobodni duh“ SAD; čak su i iskusni ekonomisti i hedž fondovi sa kojima sam razgovarao bili „pridobijeni“ poletom Trampove populističke kampanje i krupnim obećanjima”, kaže Steen Jakobsen, glavni ekonomista Saxo Bank.

Foto: Steen Jakobsen, tyden.cz

Foto: Steen Jakobsen, tyden.cz

Međutim nije sve u potpunosti zasnovano na psihologiji, ekonomija je važna, jer su ekonomija i njena osnovna podsticajna struktura ono što stvara budućnost, a ne tvitovi kaže Jakobsen.

Govoreći o ekonomskoj politici novih stanara Bele kuće Jakobsen kaže da mešavina Trampove politike ima pojedine elemente koji podržavaju rast ali i negativne.

“Dugoročno gledano i iz ekonomske perspektive, ona je neto-negativna: podizanje zidova (kako figurativno tako i u stvarnosti) nije nikada donelo ništa dobro za rast i napredak”.

 

Foto:CNN Money

Foto:CNN Money

Domaći front najvažnije poprište za Trampa

Nova spoljna politika SAD će, po Jakobsenu, biti nasumična i oportunistička i na kraju će dovesti do još jednog nedostatka u poziciji zemlje kao međunarodnog lidera. G7 grupu sada de fakto predvodi Nemačka i kancelarka Angela Merkel jer je Tramp upraznio tu poziciju.

Ovo je svakako pozicija koju ona ne želi – naročito ne tokom izborne godine.

S obzirom na to, „domaći front“ u SAD će biti najvažnije poprište za Trampa jer je njegov fokus okrenut 100% ka domaćim pitanjima slično kao kod njegovog heroja, bivšeg predsednika Ričarda Niksona.
Trampovo predsedavanje će podrazumevati ogroman pritisak na Federalne rezerve što će, opet, biti slično statusu Fed-a za vreme Niksona i tadašnjeg predsednika Fed-a Artura Barnsa (Burns).

U širem kontekstu, Tramp predstavlja završni deo ciklusa započetog bilo sa Niksonom koji je ukinuo zlatni standard u SAD 1971, ili sa Reganom koji je uveo ekonomiju ponude (i sproveo ogromne fiskalne deficite) i 1981. ponovno uveo politiku nemešanja države u ekonomska pitanja.

Naravno onda nam se desilo 30 godina „noćne more“ sa sve više intervencija centralnih banaka ne samo u određivanju kamatnih stopa, već i sa sve manje slobodnim tržištima za trgovanje…

Moguće je dobiti delimičan uvid u Trampovu agendu, ali u krajnjoj liniji sumnjam… Tokom poslednjih nekoliko nedelja pokušao sam da „shvatim situaciju oko Trampa“, ali nažalost došao sam do zaključka da će predsedavanje Trampa biti u najboljem slučaju haotično i eksperimentalno, a u najgorem će obezbediti kopiju Niksonovih nekoliko godina na vlasti samo što će to biti u 21. veku.

Na žalost, predsednik Tramp će biti isti kao i Tramp kandidat, bez obzira na bilo kakav kreativni spin njegovih savetnika.

Nepoverenje u slobodnu štampu, ciljane uvrede protivnika a prevladaće tvrdnje ne potkrepljene činjenicama. Nadam se da će politički aktivisti i novinari dorasti poslu; kao što je Obama s pravom izjavio, demokratija je pod pritiskom, i to je prava kriza.

Da ne bude zabune, promena je dobra, i Tramp je – kao što sam stalno tokom 2016. godine govorio – bio neophodan protivotrov dinastijskoj Klintonovoj/Bušovoj eri i njegovom apsolutnom elitizmu.

Donald Trump i Hillary Clinton (Foto:thefederalist.com)

Donald Trump i Hillary Clinton (Foto:thefederalist.com)

Tramp nije pobedio na izborima, Klintonova je izgubila

Zapamtite, naglašava Jakobsen, Tramp nije pobedio na izborima, Klintonova je izgubila. Ono što se sada dešava, pokrenule su društvene i ekonomske potrebe za promenom.

Ponekad je potrebno potpuno doživeti – osećaj, miris i dodir – onih stvari koje ne želimo kako bismo ponovo krenuli napred… i mislim da bi 2017-2020. mogao biti takav period.

Trampova inauguracija će po mom mišljenju biti katalizator nove realnosti – vreme u kome je nadu zamenila sumnja a dramatični poziv za buđenje oko povećnog rizika od recesije zasnovan na izrazito negativnoj globalnoj likvidnosti, suviše jakom američkom dolaru, političkoj nesigurnosti, a godina u kojoj će geopolitički rizik biti u centru pažnje jer je ograničena sposobnost centralnih banaka za ublažavanje rizika kod povlačenja iz kredita.

Dobrodošli na početak kraja pretvaranja i odlaganja, ali i u godinu nestabilnosti, zaključuje ekonomista Saxo bank.

Grupacija Saxo bank je specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, koja nudi kompletan set tehnologija, alata i strategija za trgovanje i investiranje. Osnovana je 1992. godine, a sedište joj se nalazi u Kopenhagenu i trenutno zapošljava 1500 ljudi u finansijskim centrima širom sveta uključujući London, Singapur, Pariz, Cirih, Dubaji i Tokio.

Gdeinvestirati.com
Previous NBS danas prodala 45 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa dinara
Next Hrvati sada zainteresovani i za kupovinu Telekoma Srbije

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

U Srbiji novi uslovi za odlazak u penziju

Starosna granica za odlazak u penziju za žene podiže se od danas za šest meseci, predviđeno je novim odredbama o uslovima za odlazak u starosnu penziju.

Društvo 0 Comments

Elon Musk: Svi koji ostanu bez posla dobijaće platu

Inovatori samovozećih automobila mnogo pričaju o tome koliko ljudskih radnih mesta će biti ugašeno, ali retko i šta će biti sa tolikim brojem nezaposlenih.

Svetske berze 0 Comments

Saxo Bank u 2017. godini prednost daje evropskim i japanskim akcijama u odnosu na američke

Referentna vrednost S&P 500 indeksa akcija je u petak na zatvaranju berze bila 2258,07, samo 0,6% od svog maksimuma. Ovo ukazuje da akcije iz SAD opet ulaze na novu teritoriju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply