Saxo bank o Donaldu Trampu: Dobrodošli na početak kraja pretvaranja, ali i u godinu nestabilnosti

Saxo bank o Donaldu Trampu: Dobrodošli na početak kraja pretvaranja, ali i u godinu nestabilnosti

“Tramp je nekako i otelovio i animirao „slobodni duh“ SAD; čak su i iskusni ekonomisti i hedž fondovi sa kojima sam razgovarao bili „pridobijeni“ poletom Trampove populističke kampanje i krupnim obećanjima”, kaže Steen Jakobsen, glavni ekonomista Saxo Bank.

Foto: Steen Jakobsen, tyden.cz

Foto: Steen Jakobsen, tyden.cz

Međutim nije sve u potpunosti zasnovano na psihologiji, ekonomija je važna, jer su ekonomija i njena osnovna podsticajna struktura ono što stvara budućnost, a ne tvitovi kaže Jakobsen.

Govoreći o ekonomskoj politici novih stanara Bele kuće Jakobsen kaže da mešavina Trampove politike ima pojedine elemente koji podržavaju rast ali i negativne.

“Dugoročno gledano i iz ekonomske perspektive, ona je neto-negativna: podizanje zidova (kako figurativno tako i u stvarnosti) nije nikada donelo ništa dobro za rast i napredak”.

 

Foto:CNN Money

Foto:CNN Money

Domaći front najvažnije poprište za Trampa

Nova spoljna politika SAD će, po Jakobsenu, biti nasumična i oportunistička i na kraju će dovesti do još jednog nedostatka u poziciji zemlje kao međunarodnog lidera. G7 grupu sada de fakto predvodi Nemačka i kancelarka Angela Merkel jer je Tramp upraznio tu poziciju.

Ovo je svakako pozicija koju ona ne želi – naročito ne tokom izborne godine.

S obzirom na to, „domaći front“ u SAD će biti najvažnije poprište za Trampa jer je njegov fokus okrenut 100% ka domaćim pitanjima slično kao kod njegovog heroja, bivšeg predsednika Ričarda Niksona.
Trampovo predsedavanje će podrazumevati ogroman pritisak na Federalne rezerve što će, opet, biti slično statusu Fed-a za vreme Niksona i tadašnjeg predsednika Fed-a Artura Barnsa (Burns).

U širem kontekstu, Tramp predstavlja završni deo ciklusa započetog bilo sa Niksonom koji je ukinuo zlatni standard u SAD 1971, ili sa Reganom koji je uveo ekonomiju ponude (i sproveo ogromne fiskalne deficite) i 1981. ponovno uveo politiku nemešanja države u ekonomska pitanja.

Naravno onda nam se desilo 30 godina „noćne more“ sa sve više intervencija centralnih banaka ne samo u određivanju kamatnih stopa, već i sa sve manje slobodnim tržištima za trgovanje…

Moguće je dobiti delimičan uvid u Trampovu agendu, ali u krajnjoj liniji sumnjam… Tokom poslednjih nekoliko nedelja pokušao sam da „shvatim situaciju oko Trampa“, ali nažalost došao sam do zaključka da će predsedavanje Trampa biti u najboljem slučaju haotično i eksperimentalno, a u najgorem će obezbediti kopiju Niksonovih nekoliko godina na vlasti samo što će to biti u 21. veku.

Na žalost, predsednik Tramp će biti isti kao i Tramp kandidat, bez obzira na bilo kakav kreativni spin njegovih savetnika.

Nepoverenje u slobodnu štampu, ciljane uvrede protivnika a prevladaće tvrdnje ne potkrepljene činjenicama. Nadam se da će politički aktivisti i novinari dorasti poslu; kao što je Obama s pravom izjavio, demokratija je pod pritiskom, i to je prava kriza.

Da ne bude zabune, promena je dobra, i Tramp je – kao što sam stalno tokom 2016. godine govorio – bio neophodan protivotrov dinastijskoj Klintonovoj/Bušovoj eri i njegovom apsolutnom elitizmu.

Donald Trump i Hillary Clinton (Foto:thefederalist.com)

Donald Trump i Hillary Clinton (Foto:thefederalist.com)

Tramp nije pobedio na izborima, Klintonova je izgubila

Zapamtite, naglašava Jakobsen, Tramp nije pobedio na izborima, Klintonova je izgubila. Ono što se sada dešava, pokrenule su društvene i ekonomske potrebe za promenom.

Ponekad je potrebno potpuno doživeti – osećaj, miris i dodir – onih stvari koje ne želimo kako bismo ponovo krenuli napred… i mislim da bi 2017-2020. mogao biti takav period.

Trampova inauguracija će po mom mišljenju biti katalizator nove realnosti – vreme u kome je nadu zamenila sumnja a dramatični poziv za buđenje oko povećnog rizika od recesije zasnovan na izrazito negativnoj globalnoj likvidnosti, suviše jakom američkom dolaru, političkoj nesigurnosti, a godina u kojoj će geopolitički rizik biti u centru pažnje jer je ograničena sposobnost centralnih banaka za ublažavanje rizika kod povlačenja iz kredita.

Dobrodošli na početak kraja pretvaranja i odlaganja, ali i u godinu nestabilnosti, zaključuje ekonomista Saxo bank.

Grupacija Saxo bank je specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, koja nudi kompletan set tehnologija, alata i strategija za trgovanje i investiranje. Osnovana je 1992. godine, a sedište joj se nalazi u Kopenhagenu i trenutno zapošljava 1500 ljudi u finansijskim centrima širom sveta uključujući London, Singapur, Pariz, Cirih, Dubaji i Tokio.

Gdeinvestirati.com
Previous NBS danas prodala 45 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa dinara
Next Hrvati sada zainteresovani i za kupovinu Telekoma Srbije

You might also like

Politika 0 Comments

Održan protest vojnog i policijskog sindikata; Nema para, poručio im premijer Vučić

Članovi vojnog i policijskog sindikata Srbije i Udruženja vojnih penzionera poručili su danas na protestu ispred vlade Srbije da im je potreban sindikalni dijalog, a ne monolog ministra odbrane Zorana

Tema dana 0 Comments

Predsedništvo SNS: Vučić kandidat za predsednika Srbije

Prеdsеdništvo Srpskе naprеdnе strankе na danas održanoj sеdnici donеlo jе jednoglasnu odluku da Glavnom odboru Strankе za prеdsеdnika Rеpublikе Srbijе, kao svog kandidata, istaknе Alеksandra Vučića, saopšteno je iz SNS.

Društvo 0 Comments

Air Serbia: Zbog loših vremenskih uslova neophodno doći dva sata pre leta

Avio-kompanija Air Serbia podsetila je danas putnike da je neophodno da dođu najkasnije dva sata pre leta na Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu zbog loših vremenskih uslova.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply