Cena nafte porasla iznad 56 dolara po barelu

Cena nafte porasla iznad 56 dolara po barelu

Cene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su porasle podstaknute izveštajem da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju, i više nego je predviđeno sporazumom u okviru OPEC-a.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene ovog energenta, porasla je 1,80 odsto, na 56,09 dolara za barel, dok je američka WTI poskupela 1,49 odsto, na 53,03 dolara po barelu.

Foto:www.chem.info

Foto:www.chem.info

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih danas je rekao da je proizvodnja nafte smanjena za više od 10 miliona barela dnevno, što je najniži nivo proizvodnje od februara 2015. godine, i više nego što je Saudijska Arabija obećala u okviru globalnog sporazuma o smanjenju proizvodnje.

“U prvom redu treba naglasiti da je stanje na tržištu izuzetno dobro”, naglasio je saudijski ministar na konferenciji u Abu Dhabiju. Dodao je da će ove godine globalna potražnja za naftom porasti za više od milion barela dnevno a tržište će izbalansirati ponudu i potražnju u naredne dve do tri godine.

Kuvajtski ministar nafte Essam al-Marzuk rekao je na istoj konferenciji – ne navodeći pojedinosti – da je proizvodnja u njegovoj zemlji već smanjena više nego što su obećali prema sporazumu OPEC-a.

Irački ministar nafte Džabar Ali al-Luaibi rekao je novinarima da se Irak “nada boljoj ceni” nafte. Irak je smanjio izvoz nafte za 170.000 barela dnevno a ove nedelje se očekuje smanjenje za daljnjih 40.000 barela dnevno, kako je istaknuo.

U BMI Researchu napominju kako se generalno gledano “čini da se dogovor o smanjenju proizvodnje na nivou OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a poštuje… Izračunali smo da je stepen poštovanja dogovora na nivou od oko 73 odsto”, u čemu prednjače zemlje članice Saveta za saradnju u Persijskom zalivu – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman.

Dodatno je cene nafte podstakla informacija o rekordnoj prodaji automobila u Kini u 2016. godini. Prodano ih je 28 miliona, odnosno 13,7 odsto više nego prethodne godine.

U državnoj naftnoj kompaniji China National Petroleum Corp (CNPC) procenili su u četvrtak da će kineski neto uvoz nafte ove godine porasti za 5,3 odsto, na 396 miliona tona (oko osam miliona barela dnevno), odražavajući veću potrošnju goriva u zemlji. Potražnja za sirovom naftom će dostići rekordnih 594 miliona tona (oko 12 miliona barela dnevno), navode u “CNPC”.

Izvor:Agencije
Previous Akcije Fiata oštro pale nakon optužbi za manipulaciju štetnim gasovima
Next Dinar stabilan, NBS i danas intervenisala prodajom evra

You might also like

Srednji kurs 118,1870 dinara za evro

  Narodna banka Srbije je kupila na međubankarskom deviznom tržištu 20 miliona evra, pa je dinar prema evru biti na približno istom nivou kao prethodnog dana i zvanični srednji kurs iznosi

Beogradska berza: Belex15 na najvišem nivou od maja prošle godine

Beogradsko tržište akcija raslo je i prošle nedelje, četvrtu sedmicu zaredom, stigavši do najvišeg nivoa još od maja prošle godine.

Wall Street: Skuplja nafta podigla indekse

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle, ponajviše u energetskom sektoru, zahvaljujući skoku cena nafte na najviše nivoe u četiri meseca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply