UN: Nastavak pregovora o ujedinjenju Kipra

UN: Nastavak pregovora o ujedinjenju Kipra

Lideri kiparskih Grka i Turaka danas će u Švajcarskoj pod okriljem UN nastaviti pregovore u cilju ponovnog ujedinjena ostrva podeljenog od 1974. godine.

Pregovori će biti održani od 9. do 12. januara a glavna tema biće dogovor o tome koliko teritorija će dve strane kontrolisati posle ujedinjenja.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži imali su poslednje pregovore u novembru ali su se razišli bez dogovora.

Kipar je 1974. godine, posle turske okupacije severnog dela ostrva, podeljen na Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara, i Kiparsku Republiku koja je međunarodno priznata.

Poslednji pokušaj ujedinjenja Kipra je propao 2004. godine jer su tamošnji Grci, za razliku od Turaka, na referendumu odbacili rešenje dogovoreno u pregovorima u kojima je posredovao tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan.

Foto:Sputnik news

Foto:Sputnik news

Oteto zemljište, turske trupe, grad-utvara

Tokom turske invazije 1974. godine, oko 200.000 ljudi pobeglo je za jedan dan: kiparskih Grka ka jugu, a kiparskih Turaka ka severu, ostavljajući za sobom imovinu, kuće i zemljište.

Imovinu kiparskih Grka na severu zaposeli su kiparski Turci, doseljenici iz Turske i stranci.

Tako je jednom britanskom paru sud 2010. godine naredio da sruši kuću koju je izgradio na zemljištu kupljenom ilegalno, i da plac vrati pravom vlasniku, kiparskom Grku.

Na slobodnom jugu Kipra, Vlada upravlja kućama koje pripadaju kiparskim Turcima, dajući neke kiparskim Grcima, izbeglicama sa okupiranog severa.
Infrastruktura, kao što je aerodrom Larnaka, izgrađena je na zemljištu koje pripada kiparskim Turcima.

Neki legitimni vlasnici traže povraćaj imovine, a drugi traže naknadu.

Sve više i više vlasnika, kiparskih Grka, očajnih jer smatraju da više neće doći do svoje imovine ili da će nestati kiparskog novca za naknadu, okreće se komisiji koju je uspostavila Turska da im isplati naknadu, što zavisi od slučaja. To iritira vlasti kiparskih Grka.

Republika Kipar procenjuje da je više od 160.000 doseljenika iz najsiromašnijih krajeva Turske, privučeno obećanjem stanovanja i zemljišta, smešteno na ostrvu, postajući većina u populaciji severa.

Popis koji su vlasti kiparskih Turaka sprovele 2011. godine, pokazuje da su, od 286.000 stanovnika severa, 118.000 (40 odsto) – državljani Turske.

Taj broj ne obuhvata vojnika koje je rasporedila Ankara, kojih je, po vlastima kiparskih Turaka, sada tamo 30.000.

Foto:Το Ποντίκι

Foto:Το Ποντίκι

Godine 1974, kada su kiparski Grci pobegli iz grada Varoše, do tada glavnog letovališta ostrva, turska vojska je bodljikavom žicom okružila tamošnje skupe kuća i hotele, zabranjujući bilo čiji povratak. Taj ogroman centar je postao grad duhova, a sećanje na njega proganja njegovih bivših 40.000 stanovnika.

Zbog embarga protiv “Turske Republike Severni Kipar (TRNC)” koju samo Ankara priznaje, direktna trgovina nije moguće sa inostranstvom. Brodovi ne mogu da koriste luku Famagusta, na istoku, a avioni aerodrom Ercan koji je pod upravom TRNC, te svi putnici i roba moraju da u tranzitu prodju kroz Tursku.

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akinči je oživeo mogućnost povratka Varoše, u zamenu za legalizaciju luke Famagusta i aerodroma Ercan.

UN su 2010. godine uklonile gotovo sve mine iz “tampon-zone” razdvajanja dveju strana, koja je pod upravom “plavih šlemova” od podele ostrva 1974. godine.

Ali, nepostojanje detaljnih mapa minskih polja, starijih od 1974. godine, sprečio je Ujedinjene nacije da završe razminiranje ostrva.

Previous McDonalds odlazi iz Kine i prodaje franšizu za 2,1 milijardu dolara
Next Intel investira u kompaniju Here radi preciznijih mapa

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Rusija i Japan osnivaju zajednički fond za podsticanje investicija

Rusija i Japan dogovorili su osnivanje zajedničkog fonda za podsticanje investicija u ekskluzivnj ekonomskoj zoni, saopštio je zamenik ruskog premijera Jurij Trutnjev.

Geopolitika 0 Comments

Jens Stoltenberg: NATO ne vidi nikakvu pretnju od Rusije po nekog od saveznika

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa “ne vidi bilo kakvu trenutnu pretnju od Rusije po nekog od saveznika”.

Geopolitika 0 Comments

Generalni sekretar NATO-a upozorio Trampa: Stabilna Evropa je strateški interes SAD

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa “jedni bez drugih” nije opcija za Evropu ni za Sjedinjene Države, prenose britanski mediji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply