Evro stabilan iznad 1,05 dolara, oštar pad funte, sunovrat turske lire

Evro stabilan iznad 1,05 dolara, oštar pad funte, sunovrat turske lire

Evropska valuta je i danas razočarala investitore koji su se pre Nove godine kladili na paritet evra sa dolarom.

Foto:ARD

Foto:ARD

U ponedeljak je zajednička evropska valuta ojačala u odnosu na američku 0,35%, na 1,0569 dolara.

U korpi šest vodećih svetskih valuta dolar je oslabio 0,2 odsto, pri čemu je u odnosu na japanski jen oslabio 0,65%, a prema švajcarskom franku 0,25% i švedskoj kuruni 0,16 odsto. S druge strane dolar je ojačao 1 odsto prema britanskoj valuti i 0,16% u odnosu na kanadski dolar. Slabija tražnja za američkom valutom posledica je neizvesnosti oko tempa povećanja kamatnih stopa u SAD. U decembru je američka centralna banka nagovestila da bi u ovoj godini mogla povećati kamate čak tri puta. Međutim, iz zapisnika sa sastanka Fed-a objavljenog prošle srede,investitori su zaključili da u Fed-u na postoji saglasnost po pitanju buduće monetarne politike, i da da bi američka centralna banka u ovoj godini mogla povećati kamate dva puta.

Pored slabljenja dolara, evro je dobio podršku iz najnovijeg izveštaja iz koji pokazuje najsnažniji rast nemačkog izvoza u poslednje četiri i po godine.

Britanska funta je u ponedeljak zabeležila snažan pad nakon što je premijerka Therese May u intervjuu za Sky News u nedelju najavila da će krajem marta aktivirati Član 50 Lisabonskog sporazuma EU, kojim Britanija formalno započinje proces istupanja iz EU.

Povodom jednog od ključnih pitanja – da li će joj veći prioritet biti da obuzda priliv imigranata u Veliku Britaniju ili da svojoj zemlji obezbedi pristup jedinstvenom evropskom tržištu ona je rekla da Britanija neće zadržati „komadiće” evropskog članstva, što su analitičari protumačili kao najavu da Britanija neće zahtevati da ostane na jedinstvenom evropskom tržištu, ako bi morala izgubiti kontrolu nad imigracionom politikom.

Do popodnevnih sati u ponedeljak, funta je oslabila 1,05 odsto prema američkoj valuti, na 1,2155 dolara, dok je u odnosu na evro oslabila 1,41%, na 1,1501 evra za funtu.

Foto:financialtribune.com1

Foto:financialtribune.com1

Jedina valuta prema kojoj je britanska danas zabeležila pozitivni saldo, +1% , bila je turska lira koja je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru.

Lira je pala nakon saopštenja rejting agencije Moody’s da bi turske banke u ovoj godini mogle biti pogođene povećanjem loših kredita, upozorivši i na “opšte pogoršanje” investicione klime u zemlji.

Prema američkom valuti lira je danas oslabila 1,98%, na 3,71 lire za dolar. Od početka godine lira je oslabila prema dolaru 4,7 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Dačić: Albanska dijaspora planira zauzimanje srpskih predstavništva
Next Dinar stabilan, NBS intervenisala prodajom evra na međubankarskom deviznom tržištu

You might also like

Evro danas 119,1626 dinara

Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji devizni kurs biće 119,1626 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. 

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednjih 14 meseci

Na evropskim berzama u sredu ujutro su cene akcija dostigle najviše nivoe u 14 meseci, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i novim rekordima na Wall Streetu.

Makroekonomija 0 Comments

Svetski privredni rast u usponu, ali ponovo preti dužnička kriza

Skoro deset godina od bankrota banke Lehman Brothers, svetska privreda je u usponu i taj trend bi trebalo da bude nastavljen i 2018., ali se ponovo javlja avet dužničke krize.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply