Cene nafte u padu, prvi put za četiri dana

Cene nafte u padu, prvi put za četiri dana

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su pale, prvi put u četiri dana, zbog zabrinutosti da bi povećana američka proizvodnja mogla anulirati smanjenu proizvodnju u OPEC-u i drugim velikim proizvođačima.

Cena “brent” nafte je u padu 2,77 odsto, i trguje se po ceni 55,52 dolara po barelu, dok je barel američke WTI jeftiniji 2,74 odsto i cena mu je trenutno 52,51 dolara.

Iako članice OPEC-a, po rečima kuvajtskog ministra nafte, smanjuju proizvodnju, cene nafte je pritisnuo podatak kompanije “Baker Hughes” da su američke američke kompanije, desetu nedelju zaredom, povećale broj bušotina na ukupno 529, najviši nivo u godinu dana.

To je raspirilo spekulacije da će povećana američka proizvodnja potkopati nastojanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekoliko drugih proizvođača izvan kartela, uključujući Rusiju, da smanje ponudu.

“Primećujemo da je optimizam u vezi smanjenja proizvodnje koji pripremaju OPEC i zemlje izvan te organizacije neutralizisao podatak o većem broju bušotina, koji je objavljen u petak a utiče na tržišta i danas”, objašnjava Hans van Cleef iz banke ABN Amro.

Istovremeno je Irak objavio da je isporuka nafte u decembru 2016. dostigla rekordan nivo. Na početku razgovora o smanjenju proizvodnje Irak je tražio da bude izuzet iz kvota, kako bi se uspešnije borio protiv ISIL-a. Rekordni izvoz nafte iz Iraka, u situaciji kada druge zemlje smanjuju proizvodnju, eksperti tumače kao prvu pukotinu u dogovoru.

Cenama nafte danas nije “pomogla” ni informacija da je američki razarač ispalio hice upozorenja na četiri broda iranske Islamske revolucionarne garde u moreuzu Ormuz, plovni put kroz koji prolazi 20 odsto svetske nafte.

“Tržište je pod velikim pritiskom, i nije reagovalo na incident u moreuzu Ormuz. Pre nekoliko godina ovakva bi vest povećala cenu nafte za nekoliko dolara”, kaže direktor u “Mizuho Securities USA”, Bob Yawger.

Izvor:Agencije
Previous Kompanija Mars kupuje veterinarsku kompaniju VCA za 7,7 milijardi dolara
Next Air Serbia: Zbog loših vremenskih uslova neophodno doći dva sata pre leta

You might also like

Svetske berze

Evropske berze pod pritiskom automobilskog sektora

Na evropskim berzama u utorak ujutro indeksi su pod pritiskom, što je najviše posledica pada cena akcija u automobilskom sektoru.

Svetske berze

Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje

Vrednost evra porasla je danas iznad nivoa 1,13 dolara, po prvi put u dve nedelje, nakon iznenađujuće loših podataka sa američkog tržišta rada.

Svetske berze

Evropske berze u porastu posle prošlonedeljnih gubitaka

Olakšanje investitora zbog nešto manjih geopolitičkih napetosti između SAD-a i Severne Koreje, u ponedeljak je na evropskim berzama rezultiralo rastom većine indeksa, čime su nadoknadili deo prošlonedeljnih gubitaka, najoštrijih od početka