Cena zlata porasla na najviši nivo u pet nedelja

Cena zlata porasla na najviši nivo u pet nedelja

Neizvesnost po pitanju tempa povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama podstakla je rast cene zlata na najviši nivo u pet nedelja.

U ponedeljak je cena zlata porasla 0,91 odsto, na 1.183,62 dolara po unci.

Tokom prošle nedelje vrednost zlata je ojačala oko 2 odsto. Istovremeno je to bila najbolja nedelja za žuti plemeniti metal u poslednja dva meseca.

Cena zlata je u usponu od prošle srede i objavljivanja zapisnika sa sastanka Uprave federalnih rezervi, koji je umanjio očekivanja investitora po pitanju tempa povećanja kamatnih stopa.

U petak objavljeni podaci o zapošljavanju u SAD ukazuju na sporiji tempo otvaranja radnih mesta, ali rast plata govori da je američka privreda dovoljno jaka da bi Fed mogao povećati kamate.

Međutim, investitori očekuju da bi američka centralna banka u ovoj godini mogla povećati kamate dva puta, a ne tri kako je prethodno projektovano.

Pojačanoj tražnji zlata doprinelo je slabljenje američke valute, što ovu robu, kao i drugu koja se obračunava u dolarima, čini jeftinijom za imaoce drugih valuta. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, danas je oslabio 0,2 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Povoljne nekretnine na hrvatskoj obali, problem vlasnički odnosi
Next Dačić: Albanska dijaspora planira zauzimanje srpskih predstavništva

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi pali više od 1 odsto drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija pale više od 1 odsto, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata, pa su u februaru

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: S&P 500 indeks pao sa rekordnog nivoa

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo, dok je S&P 500 pao zbog smanjenja procena rasta globalne ekonomije i neuverljivih poslovnih rezultata kompanija.

Wall Street: Novi rekordi, porezna reforma pred vratima

Na Wall Streetu su u petak svi najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer ulagači veruju da će Kongres iduće nedelje prihvatiti poreznu reformu, što bi moglo dodatno podržati

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply