Cena zlata porasla na najviši nivo u pet nedelja

Cena zlata porasla na najviši nivo u pet nedelja

Neizvesnost po pitanju tempa povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama podstakla je rast cene zlata na najviši nivo u pet nedelja.

U ponedeljak je cena zlata porasla 0,91 odsto, na 1.183,62 dolara po unci.

Tokom prošle nedelje vrednost zlata je ojačala oko 2 odsto. Istovremeno je to bila najbolja nedelja za žuti plemeniti metal u poslednja dva meseca.

Cena zlata je u usponu od prošle srede i objavljivanja zapisnika sa sastanka Uprave federalnih rezervi, koji je umanjio očekivanja investitora po pitanju tempa povećanja kamatnih stopa.

U petak objavljeni podaci o zapošljavanju u SAD ukazuju na sporiji tempo otvaranja radnih mesta, ali rast plata govori da je američka privreda dovoljno jaka da bi Fed mogao povećati kamate.

Međutim, investitori očekuju da bi američka centralna banka u ovoj godini mogla povećati kamate dva puta, a ne tri kako je prethodno projektovano.

Pojačanoj tražnji zlata doprinelo je slabljenje američke valute, što ovu robu, kao i drugu koja se obračunava u dolarima, čini jeftinijom za imaoce drugih valuta. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, danas je oslabio 0,2 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Povoljne nekretnine na hrvatskoj obali, problem vlasnički odnosi
Next Dačić: Albanska dijaspora planira zauzimanje srpskih predstavništva

You might also like

Tema dana 0 Comments

Evro u oštrom padu prema dolaru zbog poteza ECB

Nakon što je Evropska centralna banka odlučila da snizi kamatne stope, cena evra je na tržištu novca u oštrom padu..

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS zadržala referentnu kamatu na 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto, saopštila je Centralna banka.

Wall Street: Indeksi pod pritiskom trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno pale, najviše u tehnološkom sektoru, zbog trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga nakon novih poruka iz Bele kuće o ograničavanju ulaganja kineskih kompanija

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply