Cena zlata porasla na najviši nivo u pet nedelja

Cena zlata porasla na najviši nivo u pet nedelja

Neizvesnost po pitanju tempa povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama podstakla je rast cene zlata na najviši nivo u pet nedelja.

U ponedeljak je cena zlata porasla 0,91 odsto, na 1.183,62 dolara po unci.

Tokom prošle nedelje vrednost zlata je ojačala oko 2 odsto. Istovremeno je to bila najbolja nedelja za žuti plemeniti metal u poslednja dva meseca.

Cena zlata je u usponu od prošle srede i objavljivanja zapisnika sa sastanka Uprave federalnih rezervi, koji je umanjio očekivanja investitora po pitanju tempa povećanja kamatnih stopa.

U petak objavljeni podaci o zapošljavanju u SAD ukazuju na sporiji tempo otvaranja radnih mesta, ali rast plata govori da je američka privreda dovoljno jaka da bi Fed mogao povećati kamate.

Međutim, investitori očekuju da bi američka centralna banka u ovoj godini mogla povećati kamate dva puta, a ne tri kako je prethodno projektovano.

Pojačanoj tražnji zlata doprinelo je slabljenje američke valute, što ovu robu, kao i drugu koja se obračunava u dolarima, čini jeftinijom za imaoce drugih valuta. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, danas je oslabio 0,2 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Povoljne nekretnine na hrvatskoj obali, problem vlasnički odnosi
Next Dačić: Albanska dijaspora planira zauzimanje srpskih predstavništva

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Stabilizacija tržišta, većina indeksa u plusu

Nakon dva dana gubitaka u četvrtak je većina evropskih berzi zatvorilo trgovanje u pozitivnoj teritoriji. Rast cena nafte i jeftiniji evro uneli su stabilnost na tržišta pred sutrašnje objavljivanje podataka

Azijske berze: Blagi rast drugi dan zaredom

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,6

Beogradska berza: Blagi pad indeksa, Jedinstvo najprometnije

Juče je zabeležen veliki promet na domaćem tržištu, pre svega zahvaljujući državnim obveznicama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply