Srbija dobila Pomoćnu policiju, opozicija protiv

Srbija dobila Pomoćnu policiju, opozicija protiv

U subotu je stupila na snagu Uredba Vlade Srbije na osnovu koje se formira Pomoćna policija. Uredba je doneta dva dana pre Nove godine, preneo je Insajder.net.

Pomoćnu policiju će činiti osobe koje nisu u radnom odnosu u MUP-u i to da bi obavljali policijske poslove.

Pomoćna policija, tokom angažovanja, nosi oružje, policijske uniforme i službenu legitimaciju, koja se razlikuje samo u natpisu – umesto “policija” piše “pomoćna policija”.

Rad Pomoćne policije je u Zakonu o policiji iz 2016. uređen sa dva člana.

Novom uredbom se za rad Pomoćne policije – najšira ovlašenja daju se ministru unutrašnjih poslova, prenosi Insajder.net.

Ministar tako dobija ovlašenje da i bez konkursa može da angažuje pomoćne policajce, a da bi bili angažovani dovoljno je da budu nezaposleni, stariji od 18, a mlađi od 50 godina i da imaju najmanje srednju stručnu spremu, u četvorogodišnjem trajanju.

Komisiju koja bira pripadnike pomoćne policije imenuje – ministar.

Oni potom ne moraju da deluju u svojim sredinama, već bilo gde na teritoriji Srbije.

 

Foto:Nebojša Stefanović

Foto:Nebojša Stefanović

Stefanović: Institut pomoćne policije od 2005.

Institut pomoćne policije postoji u Zakonu od 2005. godine a mi nikada nismo angažovali nijednog jedinog pomoćnog policajca, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da se postavlja pitanje zašto neko pokušava da se bavi lažima, ali i zašto su “ti isti” uopšte uvodili institut pomoćne policije.

“Sada je ključno pitanje koje hoću da postavim svim vlastima od 2005. godine do naše – zašto su uvodili institut pomoćne policije, čemu treba da im služi pomoćna policija” upitao je Stefanović gostujući na Prva TV.

Nijednog pomoćnog policajca nismo nikada angažovali, podvukao je Stefanović.

“Nijedan jedini pomoćni policajac niti je angažovan niti je u planu da bude angažovan”, rekao je on.

Kako je rekao, postavlja se pitanje zbpog čega neko pokušava da ovu temu predstavi kao nešto što je produkt ove vlade.

“Postavlja se pitanje, koje oni očigledno ne žele da postave svojim predsednicima i svojim premijerima, zašto su uvodili u Zakon o policiji institut pomoćne policije, zašto su uvodili taj institut 2005, 2006, 2007, 2008, 2009,2010, 2011, 2012 – zašto ovaj institut postoji od tada u Zakonu o policiji i zašto su uvodili pomoćnu policiju. Uopšte čemu je trebalo da služi svim vlastima do sada” rekao je Stefanović.

Ministar je ponovio da ova vlast nije angažovala ni jednog jedinog pomoćnog policajca “ni sada ni pre godinu, ni pre dve, ni tri”.

“Postavlja se pitanje naravno, zašto je ovo sada tema i zbog čega se ovo plasira” ukazao je Stefanović i ocenio da je to očigledno stoga da bi se kreirala neka negativna atmosfera u društvu da bi se time predstavilo kao da ova vlada radi nešto negativno.

Očigledno je to potrebno kako bi se predstavilo kao da je atmosfera 90-ih “jer oni žive u 90-im godinama”, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, pošto ne mogu da smisle ništa a očigledno nemaju ni dovoljno obrazovanja a ni znanja da znaju da su to uvodili njihovi predsednici i premijeri 2005 – 6 godine sada stvari okreću na drugu stranu.

“Dok se i premijer Aleksandar Vučić i vlada koju vodi bore da obezbede neko novo radno mesto, neku novu fabriku, nešto novo za ljude u Srbiji, oni se bore kako da obezbede neku novu laž toga dana” zaključio je Stefanović.

Foto:Sputnik

Foto:Sputnik

Opozicija protiv Pomoćne policije

Formiranje Pomoćne policije danas su osudile pojedine opozicione stranke koje smtraju da se time pravi “partijska policija”.

Demokratska stranka (DS), Pokret Dosta je bilo (DJB), Dveri i Liga socijaldemorkata Vojvodine (LSV) u odvojenim saopštenjima oštro su kritikovali odluku Vlade uz ocenu da se radi o stvaranju partijske policije.

“Vlada Srbije donošenjem uredbe o pomoćnoj policiji pokušava da zamaskira svoju nesposobnost u vođenju sistema bezbednosti”, navela je DS.

Ta stranka smatra da vlast “umesto da jača kriminalističku policiju i smanjuju administraciju, uz poboljšavanje profesionalnog i životnog standarda pripadnika MUP-a, uvođenjem pomoćne policije stvara dodatni prostor za zapošljavanje po diskrecionoj odluci ministra”.

DS ukazuje i da je neodrživa situacija u kojoj ljudi koji se školuju za taj posao na Kriminalističko-policijskoj akademiji ne mogu da se zaposle “od duge kolone aktivista Srpske napredne stranke”.

Pokret Dosta je bilo u saopštenju navodi da premijer Aleksandar Vučić ovom uredbom pravi partijsku policiju.

“Većina poštenih i profesionalnih policajaca ne podržava vlast Vučića zbog političkih zloupotreba kojima su stalno izloženi, otpuštanja politički nepodobnih, dovođenja nestručnog partijskog kadra i degradiranja profesije u svakom pogledu”, navodi DJB.

Smatra i da je “premijeru i njegovom ministru policije Nebojši Stefanoviću sve teže da kontrolišu nezadovoljstvo policije” i dodaje da je “ovo očigledan korak ka pravljenju partijske policije koja treba da obezbedjuje vlast”.

“U Pomoćnu policiju će biti biran poslušni partijski kadar SNS na isti način kao što su birani (i upotrebljavani) pripadnici Komunalne policije u Beogradu, kao što su postavljani notari, izvršitelji i kao što će biti birani upravitelji zgrada”, ocenjuje DJB.

LSV je ocenila da je Uredba Vlade Srbije o formiranju pomoćne policije nepotrebna, i postavila pitanje zašto država formira “paralelne policijske snage”.

Ta straka je upozorila da Uredba, koja je juče stupila na snagu, previdja da se Pomoćna policija formira u situaciji “dramatizacije političkih prilika u zemlji”.

Stranka je u saopštenju ocenila i da su posebno diskutabilna ovlašćenja koja ministar policije dobija ovom Uredbom, da može u Pomoćnu policiju angažovati odredjena lica koja ispunjavaju uslove predvidjene Uredbom i to bez raspisivanja javnog konkursa.

LSV smatra da ova uredba podriva strukturu Policije Srbije, ali i samu državu, koja “ne sme biti zavisna od takozvanih pomoćnih snaga bezbednosti, nego od regularnih bezbednosnih struktura”.

Pokret Dveri smatra da je Vučić formiranjem “pomoćne policije” brutalno zloupotrebio poziciju i suspendovao pravnu državu praveći paradržavnu, privatnu, naprednjačku policiju koja treba da bude logistika u političkom teroru koji sprovodi nad neistomišljenicima.

“Zašto Vučić parapoliciju formira baš sada u predizbornom periodu? Da li Vučić svoje batinaše koji su se “proslavili” prebijanjem i incidentima na biračkim mestima, sada uvodi u legalne institucije kako bi slobodno mogli da sprovode nasilje, a ne bi snosili nikakvu odgovornost?”, navode Dveri.

Izvor: Tanjug/Beta
Previous Obustavljena plovidba Dunavom i Savom zbog leda
Next Iran: Izvoz čelika porastao 55 odsto

You might also like

Društvo 0 Comments

Kina i Hong Kong najveći centri falsifikovane robe

Kina i Hong Kong su najveći centri falsifikovane robe koja se prodaje širom sveta, saopštila je Evropska policijska služba (Evropol).

Tema dana 0 Comments

Ukida se upotreba pečata za poslovne subjekte

Vlada Srbije usvojila je na sednici zaključak o sprovođenju reforme kojom se ukida obaveznost upotrebe pečata za poslovne subjekte.

Društvo 0 Comments

Restitucija imovine: Vlasnici ne žele obveznice

Imovina oduzeta starim vlasnicima, kako je predviđeno zakonom, delom treba da se isplati u novcu, izdavanjem državnih obveznica. Međutim, vlasnici ne žele da se restituciju u obveznicama, već povraćaj svoje imovine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply