Uranijum bio najlošija roba na svetskim tržištima u 2016. godini

Uranijum bio najlošija roba na svetskim tržištima u 2016. godini

Nijedna vodeća roba u svetu nije imala lošiju 2016. godinu od uranijuma, piše Bloomberg, dodajući da je u stvari cela decenija bila prilično depresivna za taj prirodni element koji se koristi kao nuklearno gorivo.

Cene uranijuma stropoštale su se za 41 posto prošle godine na 12-godišnji minimum, na ispod 18 dolara po funti (lb = 453.59237 grama) u novembru, prema kompaniji “UX Consulting Co”, koja prikuplja podatke sa tržišta. To je sedmi pad u devet godina.

Ekspanzija nuklearne energije je usporila, pošto su se komunalna preduzeća okrenula korišćenju jeftinijeg gasa za nove generatore. Pored toga, posle katastrofe u Fukušimi 2011. godine, zabrinutost u pogledu bezbednosti navela je velike kupce uranijuma, kao što su Japan i Nemačka, da zatvore ili deaktiviraju svoje reaktore.

Perspektive ove sirovine, ipak, nisu sasvim “crne”, navodi njujorška agencija. Gubici su prisilili rudnike uranijuma da smanje proizvodnju ili da stave katanac, što na kraju može da dovede do krize u ponudi, a ubrzana izgradnja nuklearnih elektrana u Kini i Indiji bi mogla da utiče na oživljavanje tražnje.

Ali, za takav razvoj situacije potrebno je vreme, piše u prošlomesečnoj analizi “Morgan Stanley”, predviđajući da će cene uranijuma ostati na nivou prošlogodišnjih od oko 19 USD/lb, da bi u 2018. porasle na 21 dolar. Godine 2018. cene uranijuma bi u proseku iznosile oko 24 dolara po funti, predviđa njujorška investiciona banka.

Bloomberg napominje da je u provedenom istraživanju “Morgan Stanley” predvidio najniže cene uranijuma u ovoj godini. Četiri ostala analitičara predviđaju, u proseku, da će cena uranijuma do kraja 2018. porasti na oko 23 dolara po funti, a do kraja 2019. godine do 55 $/lb.

Tržišni analitičar Willem Middelkoop, osnivač konsalting kompanije “Aerdenhout” sa sedištem u Holandiji, smatra da će cena uranijuma u ovoj godini porasti do, najmanje, 30 dolara po funti, a dugoročno i značajno više zbog planiranih nuklearnih projekata širom sveta.

“Potražnja za uranijumom će zaista biti velika, jer je planirano toliko mnogo novih nuklearnih reaktora u Aziji i drugde u svetu. Mislim da pravi stres na tržištu sledi nakon 2020. godine, a tada bi cena mogla premašiti 100 dolara”, kaže Middelkoop.

Izvor:Agencije
Previous Božić nam otkriva cilj i smisao našeg života na zemlji
Next Indeks raspoloženja u evrozoni na najvišem nivou od 2011. godine

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Kineski investitori predvode optimizam

Na azijskim berzama je u ponedeljak promet mršav jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi, dok su u Kini cene akcija snažno porasle.

Beogradska berza: Skroman rast indeksa praćen skromnim prometom

Poslednji trgovački dan u nedelji doneo je skromnu investicionu aktivnost i blagi rast tržišta akcija.

Svetske berze 0 Comments

Zlato poskupelo nakon povećanja kamata u SAD

Cena zlata porasla je oko 2 odsto, dosegavši najviši nivo u nedelju dana, nakon odluke američke centralne banke da poveća kamatne stope.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply