Wall Street: Akcije nastavljaju da rastu

Wall Street: Akcije nastavljaju da rastu

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija dodatno porasle, iako je zapisnik Feda pokazao da čelnici centralne banke smatraju da bi ubrzanje rasta ekonomije moglo podstaći inflaciju i rast kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,30 odsto, na 19.942 boda, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto, na 2.270 bodova, a Nasdaq indeks 0,88 odsto, na 5.477 bodova.

I u drugom danu nove godine cene su akcija porasle, i to u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pale su samo cene u telekomunikacionom i energetskom sektoru.

Najviše su porasli rudarski i sektor proizvođača roba za široku potrošnju, više od 1,3 odsto.

Time je nastavljen uspon koji, uz kratkotrajne prekide, traje od 8. novembra, kada je Donald Trump pobedio u trci za Belu kuću.

Ulagače podstiče nada da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, ulaganjima u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast ekonomije.

Međutim, to bi moglo podstaći i rast inflacije, zbog čega bi američka centralna banka u nadolazećem razdoblju mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa. Na to su upozorili neki čelnici Feda, pokazuje juče objavljen zapisnik s njihove nedavne sednice.

“Neki zvaničnici Feda osvrnuli su se na planirane promene u fiskalnoj politici, i na smanjenje poreza i na potrošnju na infrastrukturu. No, to nije značajnije uticalo na tržište jer su samo potvrdili ono što se na tržištu očekuje”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u firmi Cornerstone Financial Partners.

Rekordno niske kamatne stope podržale su skok S&P 500 indeksa od finansijske krize 2008. godine za 200 odsto, pa se neki ulagači plaše da bi povećanje kamata moglo sprečiti dalji rast cena akcija, a brine ih i pitanje hoće li Kongres prihvatiti Trumpove planove o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i deregulaciji u pojedinim sektorima.

Na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 odsto, na rekordnih 7.189 bodova, dok je pariski CAC ostao nepromenjen na 4.899 bodova, a frankfurtski DAX na 11.584 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Direktor CIA: Od suštinske važnosti da SAD i Rusija poboljšaju odnose
Next Azijske berze: Indeksi nastavljaju uspon, dolar pada

You might also like

Beogradska berza: Skok Komercijalne banke, pad Philip Morris-a

Jedan od najslabijih trgovačkih dana je za nama, sa izuzetno niskom ukupnom realizacijom u trgovanju u visini od 3,7 miliona RSD (29,9 hiljada EUR).

Evro danas 118,08 dinara

Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,0836 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Kurs dinara: U ponedeljak 123,93 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru je neznatno promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,9304, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply